Mircea Dumitru, rectorul UNIBUC, trimite o ameninţare voalată către CNSAS

După apariţia articolului nostru despre noua Adeverinţa emisă de CNSAS în urma verificării dosarului de Securitate al lui Mircea Dumitru, fost ministru al Învăţămîntului şi rectorul Universităţii Bucureşti, acesta a fost contactat de AGERPRES pentru un punct de vedere. Aflat în străinătate, acesta a răspuns lapidar: „Așa cum am declarat și în toamna anului trecut, spun și acum că nu am colaborat cu fosta Securitate. Alte declarații voi face când revin în țară și după ce discut cu avocații”!

Verificarea CNSAS a început în luna octombrie a anului trecut, odată cu numirea lui Mircea Dumitru ca ministru al Învăţămîntului, şi s-a încheiat acum cîteva zile prin publicarea pe site-ul instituţiei a unei noi Adeverinţe, total diferită faţă de cea emisă în anul 2007, întrucît, aşa cum precizează CNSAS, între timp a apărut un document nou care arată că Mircea Dumitru a semnat un Angajament cu Securitatea, avînd numele conspirativ „NEGULESCU II”!

Anul trecut, cînd ziarele „Evenimentul zilei” şi „Adevărul” au publicat pe surse aceste informaţii, Mircea Dumitru declarase în revista „22” pentru Andreea Pora: „Nu am colaborat niciodată cu Securitatea. Nu a încercat nimeni să mă racoleze atunci, nu m-am întîlnit cu nicio persoană care să se fi recomandat drept ofiţer de Securitate”! Iată Adeverinţa pe care CNSAS a eliberat-o acum:

După cum se vede, deşi CNSAS conchide că Mircea Dumitru nu a făcut poliţie politică, este cît se poate de clară calitatea sa de informator al Securităţii, furnizînd sub numele conspirativ „Negulescu”, mai multe note informative despre studenţii străini: „Potrivit documentelor din dosarul R 79832, Dumitru Mircea a fost încadrat de către Securitate în scopul încadrării informative a studenţilor de la Facultatea de Filosofie din Bucureşti şi a semnat la data de 23.10.1980 un angajament olograf sub numele de Negulescu”!

Victor Ponta, căruia Mircea Dumitru, prin Comisia de etică a Universităţii Bucureşti, i-a constatat plagiatul din teza de doctorat, a reacţionat pe Facebook într-un amplu comentariu care se încheie astfel: „Deci dvs aţi înţeles că a colaborat sau nu cu Securitatea??? Acum poate înţelegeţi cum a ajuns să fie promovat Rector pe vremea lui Traian Băsescu şi cum a ajuns să fie Ministrul Educaţiei în Guvernul Tehnocrat? Şi cum îi conduce şi învaţă pe profesorii şi studenţii Universităţii din Bucureşti cum este cu lupta împotriva comuniştilor, cum e cu morala şi integritatea? Ei – să stăm liniştiţi! Dl. Mircea Dumitru va rămîne Rector bine merci şi se pregăteşte pentru un nou mandat de ministru în viitorul Guvern „anticomunist”! Păcat că Mona Muscă şi-a dat demisia că zău că nu a făcut nimic mai mult decît „Moralul” Mircea Dumitru!

Să sperăm că, după ce se va consulta cu avocaţii săi, Mircea Dumitru nu va acţiona, totuşi, CNSAS în judecată, ci doar, eventual, dacă are obiecţii, va contesta în termenul legal Decizia de acum. Reamitim că şi anul trecut, cînd apăruseră doar cîteva informaţii pe surse, Mircea Dumitru promisese că va acţiona în judecată şi cele două publicaţii, „Evenimentul zilei” şi „Adevărul”, lucru care însă nu s-a mai întîmplat.

Marea problemă a lui Mircea Dumitru rămîne însă faptul că nu a spus adevărul cînd a declarat mereu că niciodată nu a fost contactat de vreun ofiţer de Securitate şi că nu a colaborat sub nici o formă cu temuta instituţie, deşi actuala Adeverinţă a CNSAS spune contrariul.

Or, pentru cineva care a ajuns rector, ministru şi membru corespondent al Academiei, acesta este un lucru extrem de grav, care nu trebuie să rămînă fără consecinţe! În acest sens, aşteptăm reacţia Universităţii Bucureşti şi Academiei Române, ambele avînd criterii etice şi morale extrem de dure în privinţa membrilor lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.