Mircea Dușa, urecheat de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European, că a văzut ”sarcina primită prin presă” de la ministrul Apărării să rezolve la Consiliu problema bugetului Apărării, acuzându-l pe Mircea Duşa că ”tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic”.

”Am văzut sarcina primită prin presă, de la ministrul apărării, să rezolv problema bugetului Apărării. Domnul ministru tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic. Întrebarea mea este, pentru că nu vreau să se facă un joc politic pe această temă, ce documentaţie s-a trimis la Comisia Europeană, pentru ca eu să pot susţine în Consiliu acest lucru?”, a spus Băsescu, susținând că a discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

”L-am rugat (pe Ponta – nr.) să agaţe în deficitul pe care îl va conveni, şi care a rămas în programul stabilit, deficit pe ESA 1,4% şi deficit structural 1% din PIB, dar l-am rugat, în interiorul acestui deficit, pentru a credibiliza acţiunea noastră, să agaţe un 0,1% în plus pentru Armată, pentru ca noi să spunem: Atât am putut, dar mai vrem o extindere cu încă 0,2% a deficitului destinat cheltuielilor de apărare”, a explicat Traian Băsescu.

El a menţionat că ”acest lucru se poate face însă cu o documentaţie solidă, depusă la Comisia Europeană”.

”Eu sunt convins că în perioada următoare şi ministrul Apărării şi cel de Finanţe şi premierul vor lucra la această documentaţie”, a mai spus Băsescu.

Acesta a adăugat că îl va preveni pe Jean Claude Junker că această documentaţie va veni şi se va putea discuta în perioada imediat următoare, şi a ţinut să precizeze că Guvernul va trebui să intre în structurile Comisiei Europene, pentru a începe discuţiile, în vederea obţinerii acestei derogări.

”Lucrul este posibil dar nu se rezolvă cu dat sarcini prin presă, ci cu făcut documentaţie consistentă”, a mai comentat Traian Băsescu.

Afirmațiile președintelui vin în contextul în care ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că i-a trimis lui Traian Băsescu o scrisoare prin care i-a cerut să pledeze, joi, la Consiliul European pentru aprobarea creşterii deficitului, care ar permite MAPN o suplimentare de 0,3% la buget.

„Eu i-am trimis domnului preşedinte o scrisoare prin care-l rog mâine la Consiliul European să aducă în discuţie acest subiect, vis-a-vis de sporirea bugetului pentru Ministerul Apărării”, a declarat Mircea Duşa.

Duşa a mai precizat că a anexat la scrisoarea către preşedintele Băsescu şi alte scrisori trimise „la ceilalţi lideri europeni de a face acest demers în vederea obţinerii de derogării pentru creşterea deficitului”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.