Mircea Geoană: România are tot interesul şi îndreptăţirea să aibă o prezenţă militară NATO permanentă pe teritoriul său

“Aşa cum Polonia a solicitat în mod oficial o prezenţă militară NATO permanentă în Polonia, cred că şi România are tot interesul şi îndreptăţirea să aibă o prezenţă militară NATO permanentă pe teritoriul său. Suntem bucuroşi de aceste soluţii temporare şi rotaţii care se întâmplă în România, dar, în mod evident, noua realitate trebuie să ducă şi la modificarea doctrinei militare a Alianţei”, a declarat Mircea Geoană la sfârșitul întrevederii pe care a avut-o joi, 17 aprilie 2014, cu ambasadorul Poloniei la București, E.S. Marek Szczygieł. Mircea Geoană a mai atras atenția asupra nevoii ca statele aflate la granița de Vest a Ucrainei să fie unite și să convingă și celelalte state UE de importanța unei acțiuni comune. “Și noi suntem îngrijorați despre ceea ce se întâmplă cu vecinii noștri, cu Ucraina și R. Moldova, pentru că este clar că Rusia încearcă să destabilizeze aceste țări. Nu putem să izolăm conversația noastră, din interiorul UE, despre energie sau despre viitorul politicilor economice sau de apărare de noua realitate. Dacă ne uităm la acțiunile Rusiei, vom vedea că, de fapt, ea ne supune unui test. Nu doar în domeniul energetic, ci și în domeniul cibernetic, al apărării, al diplomației, și cred că dacă ne unim forțele vom putea fi sprijiniți de celelalte țări ale Uniunii Europene. De aceea, România, Polonia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova trebuie să facem front comun și să mergem împreună la Bruxelles pentru a le explica cu subiect și predicat celor de acolo că avem nevoie și de Moldova și de Ucraina și de Georgia într-o relație mai strânsă cu UE” a mai subliniat oficialul român.

Totodată, Mircea Geoană a declarat că susține inițiativa Poloniei de creare a unei Uniuni Energetice europene, care să creeze un spațiu energetic comun, să permită o negociere în mod centralizat cu furnizorii externi de energie și să asigure gradul de competitivitate al economiilor europene printr-un preț scăzut al energiei.

„Marea dilemă este cum putem ține Europa unită în timp ce trebuie să convingem Occidentul că situația este destul de gravă. Trebuie să ne conservăm unitatea și să ne purtăm ca o echipă. Există o diferență în cadrul UE între abordările crizei din Ucraina. Să sperăm că SUA o să ne dea un exemplu și că anumite capitale ale UE îl vor urma”, a subliniat Marek Szczygieł.

mirceageoana.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.