Mircea Miclea, acuzat el însuşi de plagiat în trecut, judecător în cazul doctoratului lui Ponta

La o zi după ce premierul „a îndrăznit” să-l înfrunte pe Băsescu plecând la Bruxelles, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a întrunit ca să dea verdictul în cazul acuzaţiilor de plagiat ce i-au fost aduse lui Victor Ponta.

Unul dintre membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare este Mircea Miclea, fost ministru PDL al Educaţiei. Cum în rândul acoliţilor lui Băsescu nu a fost niciodată o problemă să se antepronunţe, Miclea a declarat vineri, înainte de orice concluzii ale Consiliului, că premierul Victor Ponta a plagiat.

Ce nu spune fostul ministru al Educaţiei este că el însuşi a fost acuzat de plagiat în trecut.

Mircea Miclea a fost acuzat în 2005 că a copiat în „Psihologie cognitivă” pasaje din lucrarea unui autor american. Printre membrii Comisiei se află, potrivit Antenei 3, şi Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională, care a fost acuzată de incompatibilitate.

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi acesta a fost reorganizat, ceea ce înseamnă că întrunirea nu a respectat această nouă prevedere legală.

Prin ordinul de ministru a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Liviu Pop. Vineri, Consiliul nu și-a respectat nici măcar cvorumul legal, fiind nevoie de 14 membri, în timp ce la ședință au fost doar 13.

UPDATE Comisia „Miclea” nu mai există

Prin ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării, nr.4.608 din 28 iunie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr.431 din 29 iunie 2012, s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi a structurii acestuia.

La data intrării în vigoare a acestui ordin, se abrogă ordinul ministrului Daniel Funeriu, nr. 3759/2011 care aproba vechiul regulament şi structura CNATDCU. Cu alte cuvinte, începând de vineri la orele 10.58, şi-a încetat activitatea „Comisia Miclea”. Orice
act sau decizie dată de această comisie după orele 10.58, sunt lovite de nulitate de drept.

De menţionat, conform unor surse din comisie, nimeni nu se aştepta la publicarea ordinului semnat de ministrul Liviu Pop în Monitorul Oficial. Aceasta pentru că Monitorul Oficial încă se află în subordinea Camerei Deputaţilor, adică la discreţia
Robertei Anastase. Ordonanţa de Urgenţă prin care Monitorul Oficial trece în subordinea guvernului încă nu a fost publicată în… Monitorul Oficial, deci încă nu a intrat în vigoare.

UPDATE Ministrul Liviu Pop: nimeni nu este dat afară

Ministrul Liviu Pop a declarat presei după o discuţie cu membri – deja – fostului CNATDCU, că „le-am explicat membrilor comisiei că nici unul dintre ei nu este dat afară, şi că toţi vor face parte din viitoarea structură a CNATDCU”. Tot Liviu Pop a mai precizat că nu a discutat cu membri CNATDCU probleme legate de lucrarea de diplomă a lui Victor Ponta. Ministru a mai spus ziariştilor că atribuţiile privind verificarea acuzaţiilor de plagiat revine Consiliului Naţional de Etică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.