Miruna Mănescu (Elveția) va fi șocul Eurovision

O româncă reprezintă la Eurovision altă țară decât cea natală. Miruna le-a cucerit elvețienilor și inimile, dar și voturile. Miruna Mănescu va concura din partea Elveției cu piesa „Apollo“, pe care o cântă alături de trupa Timebelle. Solista a acordat un interviu în exclusivitate pentru Cotidianul, în care a povestit ce a simțit în momentul în care a primit vestea, dar și despre parcursul său artistic. Trupa Timebelle va evolua pe scena Eurovision în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai, la Kiev.

Miruna sau „Runa“, pe numele de scenă, va evolua pe scena Eurovisionului pentru prima dată în acest an și ne-a mărturisit că „este un sentiment unic acela de a-ți fi făcut țara mândră. Este o provocare, o ambiție puternică să ajungi pe scena unui festival de care absolut toată lumea a auzit măcar o dată“.

Este un pas important pentru un artist participarea la un concurs cu o astfel de istorie pe scena europeană?

Un artist are această nevoie lăuntrică de a se face auzit prin arta lui. Eurovision este o poartă spre recunoașterea noastră ca artiști, muzicieni profesioniști. Din trupa Timebelle face parte și Emanuel Daniel Andriescu, născut la Botoșani și stabilit în Elveția de 10 ani. El a studiat clarinet la Conservatorul de aici, din Elveția, cântă la pian și saxofon, iar pe piesa noastră, „Apollo“, cântă la pian.

Cum ai ajuns în Elveția și cine ți-a fost alături în acest parcurs?

În Elveția am ajuns acum aproximativ trei ani datorită primei încercări ale noastre (n.r. – Timebelle) de a câștiga finala Eurovision. Din păcate, sau din fericire (nu vom ști niciodată), în 2015 nu a fost momentul nostru. Ne-am clasat pe locul 2 la votul juriului și pe locul 1 la votul publicului. Admiratorii noștri ne-au rugat foarte mult încă de atunci să mai încercăm o dată. Anul trecut nu am avut o piesă atât de bună care să ne întoarcă lumea pe dos, astfel că nu am participat. Nu ne place să facem lucruri doar de dragul de a le face. Iar anul acesta, în vară, Emanuel a luat contact cu producătorii piesei „Apollo“ din Suedia. Ei sunt Alessandra Günthardt, Elias Günthardt și Elias Naslin. Ne-am îndrăgostit iremediabil de piesă și am zis „ok, mai încercăm doar o dată“. Și iată-ne aici!

Ce le urezi participanților la preselecția națională din România?

Le urez să creadă în șansa lor de a aduce cinste României, să creadă în momentul lor și să facă tot posibilul ca reprezentația lor să fie una memorabilă.

„Muzica pentru mine nu e o competiție de sărit la «prăjina» cea mai «acut㻓

Care sunt calitățile pe care crezi că ar trebui să le aibă un participant?

În primul rând, piesa este cea care contează. Artistul interpret trebuie să simtă undeva, în adâncul său, că piesa are „acel ceva“. Nu știu dacă este intuiție, nu știu dacă e un simț artistic sau pur și simplu acea legătură frumoasă dintre artist și melodie. Cred că mai presus de un show sofisticat, mai presus de niște haine scumpe și țipătoare, stă întotdeauna ceea ce transmite artistul atunci când cântă. Dacă le ai pe toate, atunci ești un om foarte norocos.

Miruna Mănescu, solista trupei Timebelle, explozie de bucurie la câştigarea preselecţiei naţionale din Elveţia pentru Eurovision

Cum privești parcursul unui cântăreț amator într-un concurs de talente muzicale desfășurat în România?

Sinceră să fiu, eu mereu am fost oarecum sceptică în privința acestor concursuri. Ideea de a face comparație între voci, ideea de a compara o voce masculină cu una feminină mi se par ciudate. În artă, până la urmă este vorba despre sentiment și despre capacitatea artistului de a-i crea ascultătorului o serie de stări emoționale. Muzica pentru mine nu este o competiție de sărit la „prăjina“ cea mai „acută“. În fond și la urma urmei, este un domeniu subiectiv în care fiecare om este receptiv mereu la altceva. Și atunci, pe ce criterii decizi că un cântăreț sau altul este câștigător? Mie mi-a plăcut cel mai tare x cântăreț datorită ambitusului impresionant, pentru mine, el este cel mai bun. Pentru tine, y a avut mai multă răgușeală în voce, deci y a fost cel mai bun. Nu cred în ideea de competiție în artă. Fiecare artist își are adepții lui și aici e toată frumusețea. De aici vine varietatea, de aici vine toată bogăția, de aici vin contrazicerile, contrazicerile duc în filosofie, în literatură și tot așa.

Cum crezi că te va ajuta experiența unui concurs de o asemenea amplitudine pe viitor?

Mă va ajuta enorm. Eu nu merg la Eurovision să concurez cu alți artiști, merg acolo să mă bucur de moment, să savurez, să învăț, să cresc ca artist. Toate contactele, interacțiunile cu oameni atât de profesioniști nu vor avea decât un impact pozitiv asupra mea. Sunt oameni cu o experiență devastatoare în showbiz, de la care nu pot decât să fur tot ce e mai bun și mai potrivit pentru mine.

Crezi că vei urma vreodată o carieră solo?

Eu am lansat pe 19 ianuarie cel mai nou videoclip al meu, intitulat „Blestem“. Este o piesă produsă de Kazibo, mai exact, Alex Pelin, căruia îi mulțumesc pentru că varsă și asupra mea picături din talentul lui uriaș, și semnată Global Records. Este un început timid, dar vă asigur că piese vor urma tot mai multe sub numele proiectului meu, „Runa“.

„Sentimentul puternic de patriotism pe care îl am mă face furioasă pe nivelul de corupție de la noi“

Te preocupă în vreun fel situația de acum din România?

Eu sunt în Elveția de aproape o lună și sunt tristă că nu am putut să iau și eu parte la acest moment atât de important. Sentimentul puternic de patriotism pe care îl am mă face furioasă pe nivelul de corupție de la noi. Cei care au adus țara în situația de acum nu se gândesc oare niciodată la ce istorie frumoasă are România noastră, la perioada monarhiei, despre care toată lumea vorbește atât de frumos, eleganța și respectul acelor timpuri, care acum par să se fi evaporat? Nu se gândesc că avem o minunăție de țară, plină de resurse, avem munți, lacuri, mare, Deltă, petrol, aur, cărbuni, oameni frumoși, ospitalieri, talentați, inteligenți, muncitori! Avem tot! Dar de dat. Iar la polul opus, tot acest rău i-a adunat pe toți românii laolaltă. Este cu adevărat sublim ce se întâmplă cu românii, mă-ncearcă un sentiment de mândrie uriașă de fiecare dată când văd adunările din fața Guvernului. Aici, în Elveția, reacția românilor este văzută cu ochi foarte buni, pentru că asta înseamnă democrație! Nu faci nimic cu care poporul nu e de acord! Sper din suflet să se ajungă la rezultatul dorit și să se creeze precedent după precedent!

Miruna Mănescu s-a născut pe 14 martie 1989, la Petroșani, și a fost convinsă încă de la vârsta de 9 ani că vrea să urmeze calea muzicii. Astfel, și-a convins părinții să o înscrie la Școala Populară de Artă din Hunedoara. La începutul clasei a VIII-a s-a mutat la București și a urmat cursurile Colegiului Național „George Coșbuc“. Pe plaiurile mioritice, a participat la Festivalul Mamaia Copiilor, a impresionat publicul de la Festivalul „Aurelian Andreescu“, iar la 16 ani a activat în trupa Conekt. În anul 2011 a devenit cunoscută datorită colaborării cu Randi, în proiectul Shaka Muv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.