Mișcarea care a săltat prețul petrolului

Statele din cartelul OPEC au decis la Algeris, în Alegeria, să reducă pentru prima oară producția de petrol din ultimii opt ani de zile, surprinzând pe traderii de țiței. Drept urmare, prețul barilului de petrol a crescut cu până la 6,5%, la 48,96 dolari pe baril, la bursa din Londra. Decizia a dus și la o reacţie imediată pe bursa din SUA, unde indicele S&P al companiilor din energie a urcat cu peste 4%. Indicele Dow a crescut cu peste 110 puncte în minutele imediat următoare anunţului. Acţiunile Exxon, cea mai mare companie listată la bursă din lume, au urcat cu 4,4%, cel mai mare avans consemnat într-o singură zi după luna februarie.

Miniștrii statelor membre ale Organizației au convenit un plafon maxim de 32,5 milioane de barili pe zi, față de 33,24 cât e azi. Acordul a fost posibil deorece Iranul va fi exceptat de la plafonarea producţiei, aceasta fiind o concesie majoră din partea Arabiei Saudite, cel mai mare producător din cadrul OPEC. De asemenea, această înțelegere de la Algeris marchează o nouă faza a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Iran, care s-au confruntat în privinţa politicii în domeniul petrolului din 2014 şi care susţin tabere opuse în conflictele din Siria şi Yemen. Acordul arată că autorităţile de la Riyadh şi Teheran, cu mediere din partea Rusiei, Algeriei şi Qatarului, au putut să depăşească diferenţele care au dus la eşuarea unei alte propuneri de plafonare a producţiei, în acest an. În afară de Iran, și Libia și Nigeria au fost autorizate să producă la nivel maxim, conform ministrului saudit al Energiei, Khaled Al Faleh. Până în prezent, Riyadul a condiţionat orice acord privind reducerea producţiei fără că Iranul să accepte o astfel de soluţie. Teheranul, după ridicarea sancţiunilor, nu a dorit cu nici un chip să accepte o scădere a producţiei. Dimpotrivă, a dorit să atingă nivelul de 4 milioane de barili pe zi de dinaintea instituirii sancţiunilor împotriva să şi să-şi recâştige pieţele.

O sursă a dezvăluit pentru Reuters că odată ce ţintele de producţie vor fi atinse, OPEC va începe să extindă negocierile către ţările din afara grupului pentru plafonarea producţiei de petrol. Bloomberg scrie că acrodul va avea efecte dincolo de statele din OPEC şi va îmbunătăţi perspectivele industriei energiei, de la giganţi precum Exxon Mobil la companii mai mici din SUA care exploatează zăcăminte de şist. Totodată, acordul va avantaja economii bogate în petrol, cum sunt Rusia şi Arabia Saudită. În schimb, pentru consumatori, acordul va însemna însă preţuri mai mari ale carburanţilor.

Comentarii

Mulți relativizează impactul deciziei de la Algeris, având în vedere că multe dintre ţările membre ale OPEC, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită, nu au produs niciodată cantităţile asupra cărora au căzut acum de acord. Bloomberg, citând declaraţiile şefului negocierilor din cadrul OPEC, susține că doar limitarea producţiei nu este suficientă pentru a stimula creşterea preţurilor la petrol. Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a ţinut să precizeze că o reechilibrare a pieţei de ţiţei nu poate fi aşteptată înainte de jumătatea anului 2017. „Investitorii şi traderii sunt sceptici, şi pe bună dreptate. Toţi se întreabă de ce nu există detalii privind acordul, inclusiv problema dificilă a statelor care vor reduce producţia”, a explicat analistul Michael McCarthy, de la CMC Markets. „O îngheţare a producţiei la un nivel care să permită tuturor să producă la sau aproape de capacitatea maximă va avea un efect limitat în reducerea supraproducţiei de pe piaţă”, a estimat, la rândul sau, Peter Lee, de la BMI Research. „Acordul la care au ajuns ţările OPEC nu va avea forţa necesară pentru a stabiliza piaţă. În orice caz, aşa ceva nu se va întâmplă pe termen mediu”, a adăugat Marco Giuli, de la centrul european EPC. „Nu s-a convenit nimic în privinţa modului de repartizare a cotelor. O chestiune amânată pentru luna noiembrie. În aceste condiţii piaţă nu-şi poate găsi un echilibru”, a explicat expertul.”Rămâne de văzut cât va fi plafonată de fapt producţia. Pentru mine, semnificativ este faptul că liderii acestor ţări au stat la aceeaşi masă şi au luat o decizie”, a spus Michael Wittner de la Societe Generale din New York. ”Decizia este extrem de importantă, nu doar din prisma unei plafonări a producţiei, ci pentru semnalul că Arabia Saudită s-ar putea întoarce la un management activ al producţiei de ţiţei”, a adăugat acesta. ”Decizia OPEC de a reduce producţia a fost neaşteptată, iar acum preţul petrolului urcă rapid, fiind posibil să se îndrepte spre 50 – 60 de dolari barilul de la 40-50 dolari, ceea ce va relaxa presiunile deflaţionare”, a spus Nobuyuki Fujimoto, analist senior la SBI Securities.

China Oilfield Services a urcat cu 11% în Hong Kong, în condiţiile în care PetroChina, cel mai mare producător de petrol şi gaze, a urcat cel mai mult din mai, conform ZF. Indicele Topix al bursei din Tokyo a urcat cu 0,94%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a înregistrat un avans de 0,47%. La Shanghai, creşterea a fost de 0,42%, în timp ce indicele bursei din Australia a crescut cu 1,09%.
Conform publicaţiei Kommersant, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, nu ştie ce se va întâmplă, dar Moscova analizează toate variantele. Deocamdată, marile companii petroliere merg pe creşterea producţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.