Mișcarea naționalistă din Ungaria respinge acuzaţiile

Mișcarea de tineret 64 de comitate (HVIM) a respins duminică acuzațiile României potrivit cărora intenționa să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc (Kezdivasarhely), în centrul României, informează agenția MTI, recepționată de Agerpres.

HVIM a răspuns la declarațiile făcute de procurori ai unității de contraterorism și crimă organizată (DIICOT) din România care au anunțat că autoritățile au reținut un lider local al HVIM suspectat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în acest oraș marți în timpul sărbătorii naționale.

HVIM, care se descrie ca „radicali naționaliști”, a mai declarat că organizația sa din Ținutul Secuiesc a fost expusă la „hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete” pe parcursul zilei trecute, notează MTI.

Ea adaugă că comunicatul de presă emis de serviciul român de informații SRI este „plin de minciuni” deoarece autoritățile nu au găsit „niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI”.

În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât „steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere”, mai afirmă HVIM.

HVIM, al cărei nume se referă la numărul de comitate din Ungaria în interiorul frontierelor pre-tratatul Trianon, anunță că din cauza „calomniilor absurde” se va adresa tribunalelor internaționale, presei internaționale și organizațiilor de drepturi ale omului.

Creștin-Democrații ce coguvernează în Ungaria au declarat că dacă acuzațiile se dovedesc întemeiate, vor condamna HVIM deoarece minoritatea etnică maghiară din România a luptat întotdeauna pentru drepturile ei pașnic, potrivit partidului, notează MTI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.