Mișcările care vor duce la scumpirea carburanților

Înțelegerea OPEC de săptămâna trecută care vizează scăderea producției de țiței apus prețul internațional al petrolului pe un trend ascendent astfel încât luni, 5 decembrie, a atins maximul ultimelor 15 luni, ajungând la 55 de dolari/baril. În plus, trebuie luată în calcul și aprecierea dolarului în raport cu celelalte monede. Imediat după anunțarea rezultatelor referendumului din Italia, s-a vorbit din nou de o paritate euro-dolar, moneda unică europană scâzândt la minimul ultimelor 20 de luni (martie 2015), în condiţiile în care premierul italian Matteo Renzi a anunţat că va demisiona după respingerea amendamentelor constituţionale pe care le-a propus. Astfel, după multi timp dolarul și prețul petrolului sunt împreună pe un trend asecendent ceea ce pentru consumatori nu înseamnă o veste tocmai bună pentru că asta va duce la creșteri de prețuri la pompă. Însă, pentru industrie și țările producătoare de țiței reprezintă o imensă gură de oxigen. Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Săptămâna trecută, la Viena, membrii OPEC au stabilit să reducă producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, din ianuarie. Săptămâna aceasta urmează întâlnirea între ţările membre OPEC şi cele care nu sunt membre, pentru a extinde înţelegerea. Producătorii care nu fac parte din OPEC sunt aşteptaţi să ajungă la un acord de reducere a producţiei cu 600.000 de barili pe zi, pe 10 decembrie, în Viena.

Până la reuniunea de săptămâna trecută, cotația barilului fluctua în jurul valorii de 45 de dolari, în condițiile în care până la finele lui 2014 prețul era de 100 de dolari pe baril.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.