Misiunea spaţială care a salvat telescopul Hubble

Hubble sărbătoreşte a 25-a aniversare în această lună. Telescopul spaţial NASA care a schimbat perspectiva oamenilor asupra Universului a fost lansat cu un defect major. Richard Hollingham vorbeşte cu Musgrave, omul care a călătorit în spaţiu şi a pus aparatul în funcţiune, scrie BBC.

Telescopul spaţial Hubble este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, numit după astronomul american Edwin Hubble, conform paginii Wikipedia. Este poziţionat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative faţă de telescoapele de pe Pământ. De la lansarea lui în 1990 a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu ajutorul lui, astronomii au făcut numeroase observaţii, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumina vizibilă realizate vreodată.

Povestea lui Musgrave a contribuit la dezvoltarea telescopului spaţial Hubble, încă de la începuturile sale, în mijlocul anilor ’70, până când a fost lansat, în aprilie 1990. Fiind astronaut, doctor şi om de ştiinţă, Musgrave a înţeles fiecare sistem, instrument şi component în parte. Ceea ce nu ştia era că telescopul spaţial care promitea atât de mult avea probleme serioase privind controlul calităţii.

Musgrave şi Hoffman au efectuat una dintre cele mai lungi misiuni spaţiale din istoria NASA.

Din fericire, agenţia întotdeauna a intenţionat ca telescopul spaţial să fie în permanenţă verficat şi actualizat în orbită. De aceea, expertul în călătoriile spaţiale Musgrave a fost prima persoană desemnată pentru a participa la acest proiect. Până în iunie 1990, când NASA a realizat gravitatea situaţiei, defectul a fost descris că fiind o „aberaţie sferică”.

Reparaţiile au fost efectuate pe orbită, pe o distanţă de 600 de km (370 mile) deasupra Pământului.

“În timpul misiunii, mi-au spus să identific fiecare posibilă greşeală ce ar putea ajuta la stabilirea cauzelor acestor eşecuri”, explică Musgrave.

Naveta spaţială Endeavour a fost lansată la data de 2 decembrie 1993. Trei zile mai târziu, nava a intrat în contact cu Hubble, iar astronautul elveţian Claude Nicollier, de la Agenţia Spaţială Europeană, a folosit braţul robotic pentru a capta defecţiunea telescopului. În ziua următoare, Musgrave şi colegul său astronaut Jeff Hoffman au îmbrăcat costumele spaţiale pentru a începe una dintre cele mai lungi misiuni din istoria spaţiului. Ancoraţi de braţul robotizat la o distanţă de 600 km (370 mile) deasupra Pământului, exploratorii au petrecut opt ore înlocuind giroscoapele, unităţile de control şi circuitele electrice. Singura problema pe care au întâlnit-o a fost închiderea uşilor compartimentului de bord.

Misiunea s-a transformat dintr-o naraţiune media a incompetenţei NASA într-un triumf.
Defecţiunile grave cu care se confruntă Hubble sunt descrise în secţiunea “Istorie” a site-ului său oficial: www.spacetelescope.org.

Datorită echipajului şi personalului de sprijin, Hubble a devenit una dintre cele mai importante misiuni spaţiale din toate timpurile. Şi pentru Musgrave, telescopul spaţial a devenit mult mai mult decât o misiune ştiinţifică.

„Te uiţi la ceruri pentru ceea ce reprezintă sensul vieţii pe Pământ. Hubble realizează o paralelă între cosmologie, teologie, filosofie şi astronomie”, spune Musgrave.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.