„Miss Liberty” by Liza Panait, o declaraţie de dragoste pentru viaţă

O explozie de culoare şi spirit flower power adus în realitatea şi necesitatea anului 2015. Acest lucru a avut loc pe 31 martie, în incinta cupolei World Trade Center din Capitală, devenită, ca de obicei, neîncăpătoare pentru cei peste 600 de admiratori ai creaţiilor Liza Panait. Tema acestei colecţii, cea care i-a marcat creatoarei adolescenţa şi tinereţea, cea a libertăţii pentru frumos, pacea şi toleranţa din anii hippie ’70.

Alteţele Lor Regale Prinţesa Lia şi Prinţul Paul al României, Rodica Nassar, Ivan şi Georgiana Patzaichin, Felicia Filip şi Cristian Mihăilescu, Doina Melinte, Irina Corduneanu, Anca Ţurcaşiu, Marina Almăşanu, Mirabela Dauer, Cristi şi Oana Brancu-Turcu, Mirela Vescan, Thea Haimovitz, Eugen Cristea şi Cristina Deleanu, Ovidiu Lipan, Vali Crăciunescu, Roxana Gabor-Iliescu au fost doar câteva dintre numele cunoscute care s-au bucurat de atmosfera flower power şi de superbele propuneri ale Atelierului Liza Panait pentru această vară.

Şi pentru că motto-ul Lizei este “Fii aceeaşi, mereu altfel”, invitaţia acestei colecţii este ca fiecare femeie să-şi păstreze libertatea de opinie, de a fi ele însele în orice domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte vestimentaţia. De aceea, în cele peste 100 de piese ale colecţiei se regăsesc propuneri îndrăzneţe, pentru femeile ce au curaj să poarte pantaloni scurţi croşetaţi şi rochii mulate, dar şi variante romantice ale rochiilor largi şi diafane ale anilor ’70, perfecte pentru orice siluetă şi, mai ales, pentru orice ocazie.

“«Miss Liberty» exprimă, în primul rând, dor de libertate”, spune Liza Panait. “O temă mai actuală ca oricând, având în vedere că, zilnic, suntem bombardaţi cu sfaturi de a părea altceva decat ceea ce suntem. Eu cred că frumuseţea unei femei străluceşte atunci când îşi exprimă unicitatea, când descoperă şi exprimă prin ea însăşi valorile universale. Am ales să spun această poveste cu ajutorul curentului hippie pentru valorile în care ei credeau şi de care, astăzi, avem nevoie pentru a supravieţui frumos – pace, iubire, flower power, întoarcerea la natură, toleranţa, exprimarea liberă, non-violenţa, spiritualitatea pământului, respectul pentru natură şi planetă.”

Sunt mesaje profund umane ce se regăsesc din plin în trendurile acestui an, alături de invitaţia către culori vii, ca o juxtapunere a griului provocat de intensa industrializare şi poluare.

Mireasa colecţiei a îmbrăcat o rochie ivoire pictată cu maci mari, fiind desculţă şi pictată pe corp de către Bogdana Bololoi şi Jana Ceban cu mesajele flower power – LOVE & PEACE. Bogdana Bololoi a luat locul 1 în lume pentru Make-up Forever la concursul Art of Colour.

Un moment special l-a constituit întâlnirea de după spectacol a creatoarei cu Alteţa Sa Prinţesa Lia a României, când aceasta din urmă a ţinut să-i facă un cadou creatoarei o poşetă din colecţia sa, îndrăgostită fiind de curentul flower power. “Consideraţi gestul meu simbolic, ca o recunoaştere şi mulţumire pentru readucerea la viaţă a valorilor în care eu m-am format, în San Francisco, în anii ’60-’70. Am descoperit cu emoţie în creaţiile dumneavoastră mesajele de atunci, atât de actuale acum. Aveţi toată admiraţia mea”, a spus Alteţa Sa.

Materialele şi ţesăturile (majoritatea naturale) sunt, în mare parte, realizate şi pictate manual în Atelierul Liza Panait, tocmai pentru ca efectul să fie exact cel dorit de creatoare. S-au folosit mult in, bumbac, voal, mătase naturală, borangic, dantelă din bumbac, tull dantelat din mătase, jersey de vâscoză cu desene geometrice şi florale.

Culorile folosite sunt cele naturale, de pământ, ivoire, verde, albastru, auriu, arămiu, roşu, dar şi combinaţii multicolore.

Propunerile Lizei pentru această vară sunt rochiile largi, comode şi fluide, bluze şi rochii tip ie, fuste şi rochii în volane, pantaloni şi fuste evazate, pantaloni largi, dar şi scurţi, pantaloni şi fuste din piele ecologică brodată, jachete tricotate manual cu motive specifice.

Ca detalii, “Miss Liberty” aduce franjuri, broderii şi aplicaţii florale, picturi manuale cu motive florale ( în special maci), inserţii şi aplicaţii din piele ecologică, rafie, cânepă, dantelă de bumbac, mărgele.
Acccesoriile folosite (şi create tot în Atelierul Liza Panait) sunt genţile din material textil sau din piele ecologică cu broderii, franjuri şi picturi manuale, bijuterii din rafie, piele, mărgele din lemn şi sticlă, şireturi decorative, lemn şi argilă polimerică.

Coafurile au fost semnate, ca de obicei, de Helen Studio. “Ne-am gândit mai multe săptămâni, împreună cu Liza Panait, despre cum putem sugera bentiţele înflorate ale anilor hippie şi am ajuns la această propunere de coronate din propriul lor păr, transformat în câmp înflorat. Alături de clasicele împletituri, evident”, a spus Elena Oseaca, managerul Helen Studio.

Toate piesele prezentate în colecţia “Miss Liberty” se vor găsi zilele următoare în magazinele Lizei Panait din: Calea Victoriei 102 – 108 (vis-a-vis de Hotel Radisson), Cocor Luxury Store etaj 2, Showroom-ul din Strada Tunari nr. 2 şi, în curând, pentru măsuri over size, în magazinul din Calea Victoriei 83-85.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.