Mistere, blesteme şi prăbuşiri: 2014, an negru pentru aviaţia civilă

Annus horribilis, peste 700 de persoane au decedat în catastrofe aeriene de la începutul lui 2014. „Le Nouvel Observateur” şi „France Presse” arată că, din cauza celor trei catastrofe într-o săptămână şi celor peste 700 de victime în primele şapte luni, 2014 se anunţă deja ca un an negru pentru transportul aerian civil în lume, spre deosebire de 2013, care a stabilit un record în domeniul siguranţei zborurilor.

8 martie: misterul zborului MH370

Este ziua în care s-a consemnat unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile: la 8 martie, un Boeing 777 ce asigura zborul MH 370 al Malaysia Airlines a decolat de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. La bordul lui se aflau 239 de persoane, dintre care 227 de pasageri, în majoritate chinezi (153 persoane). Cincizeci de minute mai târziu, aparatul dispărea de pe ecranele radarelor. Ancheta a stabilit că el se îndrepta spre vest atunci când se afla între Malaezia şi Vietnam, survolând ulterior Malaezia, spre strâmtoarea Malacca, apoi Oceanul Indian. Experţii apreciază că el s-a prăbuşit în sudul Oceanului Indian. Până acum niciun fel de rest sau bucată din avion nu s-au găsit în ciuda căutărilor efectuate în vestul Australiei.

17 iulie: blestemul Malaysia Airlines

Un alt Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines s-a prăbuşit lângă Doneţk, în estul Ukrainei, regiune răvăşită de peste trei luni de un conflict armat între puterea de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi. La bordul lui se aflau 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi. Zborul MH17 asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur. Statele Unite susţin că el a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de rebelii pro-ruşi. Aparatul s-a prăbuşit lângă satul Grabovo, nu departe de frontiera cu Rusia. Ancheta internaţională este efectuată de Biroul olandez pentru Securitate (OVV). Cutiile negre ale avionului sunt analizate de Biroul de anchete britanic pentru accidentele aeriene (AAIB) din Farnoborough, localitate din sud-vestul Londrei.

23 iulie: avion prăbuşit în plin taifun în Taiwan

Un avion ATR 72-500 al companiei taiwaneze TransAsia Airways s-a prăbuşit din cauza condiţiilor atmosferice foarte rele pe insula Penghu, în largul coastei occidentale a Taiwanului. 48 de persoane au decedat în accident, iar zece au supravieţuit. Zborul GE222, cu 54 de pasageri şi patru membri ai echipajului, decolase din oraşul Kaohsiung (sud-vest) şi se îndrepta spre insulele din largul coastei. El s-a prăbişit pe mai multe case de lângă aeroportul Magong, după o tentativă nereuşită de aterizare. Zona era lovită de taifunul Matmo, însoţit de furtuni violente şi ploi diluviene. După cum se pare, avionul a explodat la contactul cu solul şi era în flăcări când au sosit primele ajutoare.

24 iulie: tragedie deasupra Sahelului

Un avion al Air Algérie decolat din Ouagadougou, capitala statului Burkina Faso (fostă Volta Superioară imediat după proclamarea independenţei), cu 118 pasageri la bord (la început s-a vorbit de 116 persoane), dintre care 50 francezi, a dispărut de pe radare atunci când survola nordul statului Mali, cu destinaţia Alge. Epava a fost găsită în nordul Maliului, lângă frontiera ca Burkina Faso, de o dronă franceză. A fost recuperată şi una dintre cutiile negre. Aparatul, un MD-83 fabricat de McDonnell Douglas, este unul dintre cele mai vândute din istoria aeronauticii. Cauzele accidentului nu sunt cunoscue deocamdată. „Nu se poate exclude nicio ipoteză înainte de a dispune de toate datele”, aprecia şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius.

2013, anul siguranţei

În materie de securitate aeriană civilă, seria neagră din primele şapte luni din 2014 contrastează cu bilanţul lui 2013: potrivit Agenţiei Europene de Securitate Aeriană (AESA), călătoria cu avionul nu a fost niciodată mai sigură ca anul trecut, în pofida numărului de pasageri în creştere constantă în lume, cu peste trei miliarde de persoane transportate. Datele strânse de agenţia ce-şi are sdediul la Koln (în Germania) vorbesc de 224 de victime înregistrate în 2013, cu 17 accidente, cele mai puţine după 2009 şi mult inferioare mediei anuale de 27.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.