Misterioasa cădere a „GPS-ului” rusesc în timpul crizei din Ucraina

Rusia intenţionează să instaleze 50 de staţii terestre pentru sistemul de navigaţie prin satelit GLONASS, varianta rusă a GPS-ului. Staţiile ar urma să fie montate in 36 de ţări, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov.

“Suntem hotărâţi să îmbunătăţim competitivitatea serviciului de navigaţie rus pe piaţa mondială. În viitor, vrem să instalăm 50 de staţii terestre de colectare a datelor pe teritoriul a 36 de ţări, ceea ce va asigura funcţionarea mai stabilă şi mai precisă a sistemului GLONASS”, a spus Ivanov.

GLONASS (Global Navigation Satellite System), conceput, ca şi GPS, în scopuri militare, a fost creat în 1993, iar din 2011 are acoperire globală. Accesul la frecvenţele civile ale GLONASS este gratuit şi nelimitat pentru utilizatorii ruşi şi străini.

La începutul lunii aprilie, directorul agenţiei spaţiale mexicane a declarat că ţara sa doreste să găzduiască o staţie de control GLONASS.

Anunţul Moscovei vine după o pană fără precedent a sistemului GLONASS, produsă pe 2 aprilie. Cei 24 de sateliţi GLONASS nu au mai transmis date dimp de 13 ore, fie din cauza unor radiaţii solare puternice care au perturbat comunicaţiile, fie din cauza unei upgradări defectuoase a softului, fie din cauza unui atac cibernetic.

În contextul crizei din Ucraina, defecţiunea sistemului GLONASS este pusă pe seama unui atac cibernetic, ceea ce explică şi lipsa oricăror informaţii venite de la Moscova pe această temă. Pe de altă parte, armata rusă ştie cât de mult se bazează pe GPS forţele NATO, iar specialiştii susţin că pe vehiculele militare ruse staţionate la graniţa cu Ucraina se afla sisteme de perturbare a semnalelor GPS.

Cum sistemul european GALILEO nu este funcţional, GPS şi GLONASS sunt singurele sisteme globale de navigatie prin satelit din lume. China pregăteşte unui sistem similar (prin lansarea sateliţilor Beidou), iar Japonia şi India doresc să creeze sisteme de navigaţie regionale. Britanicii îşi perfecţionează sistemul local LORAN (ce are instalaţii doar la sol), la fel cum fac şi australienii cu sistemul Locata.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.