Mit şi realitate despre aerul condiţionat

Specialiştii ne dezvăluie ce este mit şi ce este realitatea în folosirea aerului condiţionat.

Diferenţa mare de temperatură poate cauza stop cardiac – adevărat

Specialiştii atenţionează asupra riscului care poate apărea atunci când aparatul de aer condiţionat este setat la o temperatură mult prea scăzută faţă de cea de afară. „Nu este bine ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să fie mai mare de 5-6 grade. Dacă temperatura din cameră este foarte scăzută, atunci când ieşim afară şi este caniculă, riscăm să intrăm în şoc termic şi chiar să facem stop cardio-respirator”, atrage atenţia dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL la Spitalul Clinic Colţea, potrivit realitatea.net.

Este bine să folosim aerul condiţionat înainte cu 1-2 ore de culcare – adevărat

„Înainte de a ne culca este chiar indicat să utilizăm aerul condiţionat. În acest fel, camera se aeriseşte foarte bine, se răcoreşte şi, astfel, putem să ne odihnim mai bine decât atunci când este cald”, a declarat dr. Cezara Danciu.

Nu montaţi aparat de aer condiţionat în camera copilului – fals

„Şi copilul poate să beneficieze în camera sa de aer condiţionat, cu condiţia ca aparatul să fie montat cât mai sus pe perete, nu la nivelul biroului, spre exemplu, şi să nu fie setat la o temperatură mai mică de 24 de grade Celsius”, a spus dr. Elena Lăţcan, medic ORL la un cabinet din Bucureşti.

Aerul condiţionat poate da rinite, sinuzite, otite, anchilozări, nevralgii – adevărat

„Atunci când nu este utilizat corespunzător – are o temperatură foarte scăzută şi bate direct spre noi – aerul condiţionat poate să cauzeze apariţia sinuzitelor, rinitelor, otitelor, bronşitelor, a durerilor de cap şi de dinţi. De asemenea, poate apărea şi inflamarea articulaţiilor. Şi ochii pot fi afectaţi, prin inflamaţii ale conjunctivei”, atenţionează medicul Danciu.

Aerul condiţionat poate fi folosit zilnic – adevărat

Medicii specialişti spun că dispozitivul de răcire a aerului poate fi utilizat zi de zi, cu condiţia să nu bată direct spre noi. În cazul conducătorilor auto, este indicat ca aceştia să nu seteze temperatura aerului care vine spre picioare la o valoare foarte mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.