Miting pro-autonomie la Târgu Mureș

Câteva mii de persoane au participat duminică după-amiază, la Târgu Mureș, la un miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Printre inițiatorii manifestării s-a aflat și partidul lui Laszlo Tokes. Mitingul a fost organizat de Consiliul Național Secuiesc (CNS).

„Eu salut initiațiva CNS-ului ca și-a asumat această sarcină de a organiza acest miting (…) Este foarte actuală în România reorganizarea regională și administrativă a țării, noi știm foarte bine declarațiile domnului premier Ponta, care a spus că va fi reorganizare teritorială sau regională, dar nu putem vorbi de regiunea Ținutului Secuiesc. Noi vrem să transmitem un mesaj clar actualei guvernări că reorganizare cu regiunea Ținutul Secuiesc, deci acesta este cel mai important mesaj, aceasta va fi și ideea care va fi promovată (la miting – n.red.)”, a spus președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, citat de ziare.com.

Liderul PCM a precizat că a fost aleasă data de 10 martie, deoarece atunci se sărbătoreşte Ziua Martirilor Secui.

Printre participanţi la miting s-au numărat liderul CNS, Iszak Balazs, precum şi europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalonia, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe lângă liderii politici, la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş au participat şi numeroşi membri ai Organizaţiei 64 de Comitate şi ai Gărzii Naţionale Maghiare, din subordinea formaţiunii de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik.

La miting au participat aproximativ 5.000 de persoane.

Participanţii s-au strâns la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, purtând steaguri şi fanioane secuieşti, dar şi steaguri ale Jobbik.

Manifestarea a început prin rostirea unei rugăciuni, urmată de discursurile oficiale. Participanţii au purtat pancarte cu mesaje pro-autonomie, precum „Ţinutul Secuiesc – Szekelyland”.

În jurul orei 19.00, aceştia au avut programat un marş către centrul municipiului. 

La manifestarea ar fi participat şi un procuror anume desemnat, pentru a constata eventualele situaţii în care se încalcă legea şi pentru a dispune măsuri.

Participanţii la mitingul pentru autonomie au adoptat o petiţie în care cer autonomia Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a declarat duminică seara într-o intervenţie în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3, că la mitingul pentru autonomie care s-a desfăşurat la Târgu Mureş au fost suficient de mulţi secui pentru ca vocea lor „să ajungă la Bucureşti”.

Potrivit lui Tibor, autonomia culturală comunităţii maghiare este „în interesul tuturor locuitorilor României, pentru că este un mijloc prin care să normalizăm relaţiile româno-maghiare”.

Toro T. Tibor a arătat că „liderii UDMR s-au dezis de această manifestaţie, deşi majoritatea electorală din regiune a votat UDMR”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.