Mitinguri de protest la Hunedoara din cauza fraudării alegerilor

Începând de luni, municipiul Hunedoara este zguduit de mitinguri de protest. Hunedorenii acuză fraudarea masivă a rezultatului alegerii primarului. „Suveica” a fost la ea acasă la Hunedoara.

Sute de hunedoreni au participat la un miting de protest în faţa teatrului din Hunedoara, acuzând fraudarea gravă a alegerii primarului. Deputatul PDL, Viorel Arion, a ieşit, surprinzător pe locul 1 în scrutinul din Hunedoara, deşi PDL nu este principala forţă din oraş. Mai mult, principalul favorit, managerul spitalului municipal, doctorul Bende Barna, deşi a candidat independent, avea susţinerea USL, a UDMR şi a numeroşi cetăţeni. În oraş nimeni nu şi-a putut explica rezultatul, favorabil lui Arion cu o diferenţă de 800 de voturi. Conform presei locale, s-au descoperit numeroase nereguli după numărarea voturilor. Rezultatul scutinului a fost contestat la Biroul electoral local, la cel judeţean şi la Biroul Electoral Central.

„Furt pe toată linia”

Am fost contactaţi telefonic la redacţie de un grup de tineri din Hunedoara, iar D.N. ne-a vorbit în numele lui: „La noi s-a furat pe toată linia. Şi nu doar în ziua votării. Înainte de alegeri, deci în campanie, s-au cumpărat voturi la greu. Oamenii lui Arion s-au ocupat de asta, dar hoţul neprins este negustor cinstit. Oricum, ce s-a întâmplat înainte nu poţi să ataci. În ziua votării însă s-a furat la greu. Numai pe lista pe care am semnat eu erau trecute două persoane decedate. Marea fraudă însă s-a făcut la numărătoare. S-au anulat voturi ale doctorului s-au întâmlat şi alte minuni. Domnul Arion nu avea cum să câştige. Duminică, pe stradă, trei oameni din patru spuneau că votează sau au votat cu Bende. Rezultatul nu poate fi cel anunanţ. Precizez că nu am vreo legătură cu vreun partid şi cei mai mulţi dintre cei care protestează sunt ca şi noi, apolitici”.

Am contactat telefonic mai multe persoane din Hunedoara şi toate ne-au spus că este imposibil ca rezultatul votului să fie corect.

Piaţa Teatrului – noua Piaţă a Universităţii

Locuitorii Hunedoarei sunt decişi să continue protestele indiferent de deciziile BEJ şi BEC. Unul dintre liderii protestatarilor este Alexandru Kiss, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor. Protestatarii au decis ca în fiecare zi, la ora 18.00, să organizeze câte un miting în faţa teatrului din localitate. „Piaţa Teatrului va deveni noua Piaţă a Universităţii”, ne-a mai declarat un participant la primul miting de protest.

Demn de menţionat este faptul că Hunedoara a fost în perioada postdecembristă un oraş liniştit. Nu s-au înregistrat aici ample proteste ca acestea de după aflarea rezultatului votului. Şi nu trebuie uitat că hunedorenii ar fi avut, cel puţin pe linie sindicală, pentru ce protesta, în oraş dispărând după 1990 cel puţin 30.000 de locuri de muncă la CSH şi ICSH. Faptul că acum s-a ieşit în stradă demonstrează că problemele legate de rezultatul alegerilor sunt foarte grave.

„Suveica” a funcţionat din plin

Oficial, prima contestaţie a rezultatului a fost făcută de USL. Ulterior, şi Bende Barna a cerut oficial renumărarea voturilor, iar un alt candidat independent (ex membru al PDL şi fost primar al oraşului între 2004 şi 2008, Nicolae Schiau) a înaintat şi el o contestaţie.

În presa locală de astăzi (publicaţia „Servus Hunedoara”) se scrie: „Primii care au contestat activitatea birourilor electorale ale secţiilor de votare de la nr. 1 pînă la 48 din Hunedoara au fost reprezentanţii USL. În motivaţia contestaţiei, cei trei semnatari Jane Magaon de la PNL, Tatiana Vasilescu de la PC şi Dan Bobouţanu de la PSD, liderii locali ai USL, precizează că ’în mai multe secţii de votare prin folosirea metodei denumite «suveică» s-au găsit buletine de vot care aveau aplicată ştampila de control al altei secţii de vot, şi de asemenea am constatat că existe neconcordanţe la centralizarea numărului buletinelor de vot. Exemplific în acest sens faptul că la secţia de votare nr. 29 s-au găsit multe buletine de vot care aveau aplicată pe ultima pagină ştampila de control a secţiei de votare nr. 28’. Cei trei solicită BEJ şi BEC renumerarea voturilor la toate secţiile enumerate mai sus, în prezenţa reprezentanţilor partidelor, iar dacă se constată neconcordanţe, anularea alegerilor locale în municipiul Hunedoara. (…) În solicitările de anulare a alegerilor de la Hunedoara, contestatarii susţin că au probe pentru a demonstra infracţiuni de fraudare a votului (martori oculari şi înregistrări video)”.

Prea multe semne de întrebare

În municipiul Hunedoara, PDL nu a stat niciodată strălucit. A câştigat în 2004 primăria, dar pe vot negativ împotriva primarului în funcţie. Dacă este să ne luăm după rezultatele de la Parlamentare din 2008 din Colegiul 7 (integral municipiul Hunedoara), observăm următoarele: suma voturilor candidaţilor PSD, PNL şi UDMR a fost cu 3.800 mai mare decât voturile câştigătorului colegiului, Viorel Arion. Şi trebuie menţionat că atât PNL, cât şi PSD nu au avut în 2008 candidaţi de anvergură. Doar o comparaţie dintre rezultatele din 2008 şi cele de duminică trebuie să dea de gândit, mai ales în situaţia în care acum PDL este pe tobogan, iar USL în ascensiune.

Faptul că PDL a avut în tot judeţul Hunedoara candidaţii ascunşi sub umbrela USP (Uniunea Social Populară) nu schimbă prea mult datele problemei. Confuzii între USL şi USP s-au înregistrat doar în mediul rural. În mediul urban a contat prea puţin. În municipiul Hunedoara, oricum toată lumea a ştiut că de fapt USP = PDL. Deci nimeni nu poate invoca faptul că Arion a scos mai multe voturi pe bază de confuzie sau eroare în cabina de vot.

Viorel Arion, acuzat că a utilizat date confidenţiale

Tot în presa locală a mai apărut astăzi o dezvăluire. Viorel Arion a utilizat date confidenţiale de la Casa de pensii. Integral aici articolul din Ziarul Hunedoreanului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.