Moartea lui Condrea – întrebări obligatorii care-şi aşteaptă răspunsuri clare

Indiferent care va fi rezultatul anchetei despre moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, un lucru este clar: mulţi sînt cei care l-ar fi vrut mort, astfel încît toate dedesubturile afacerii cu dezinfectanţi să fie închise pe vecie printr-o procedură clasică: mortul e de vină pentru toate faptele.

În acest moment, la numai cîteva ore după producerea accidentului, orice variantă trebuie să fie luată în considerare: accident, defecţiune tehnică, şoferul sub influenţa unor substanţe halucinogene, sinucidere sau crimă. Orice omisiune nu va face altceva decît să adîncească suspiciunile opiniei publice, care deja manifestă o mare neîncredere în rezultatul final al anchetei, avînd în vedere alte anchete controversate din ultimii ani, cum ar fi cazurile Dumitru Tinu, Mihai Erbaşu, Florian Anghelescu şi, dacă vreţi, Elodia Ghinescu.

Informaţiile oficiale despre accident sînt cunoscute, fiind difuzate de toate televiziunile de ştiri. Le puteţi citi şi pe cotidianul.ro, acestea fiind publicate în regim de update în timp real. Singurele certitudini sînt că accidentul a fost anunţat la ora 18:45 şi că şoferul a fost declarat decedat de medicii sosiţi la faţa locului.

Dacă acest accident s-ar fi petrecut acum cîteva luni, înainte de izbucnirea scandalului Hexi Pharm, totul ar fi fost judecat în limitele uneia dintre tragediile de pe şoselele noastre, în care anual cad victime aproape 3.000 de persoane. Aşa, însă, ducîndu-se discuţiile mai mult pe terenul unei sinucideri, apar mult mai multe probleme, unele care pot fi simple speculaţii, iar altele care sînt suspiciuni îndreptăţite.

Noi vom încerca să punem laolaltă informaţiile care nasc în acest moment marile semne de întrebare şi care, în interesul tuturor, mai ales al autorităţilor, trebuie să-şi afle un răspuns cît mai rapid şi convingător:

1. Dan Condrea se ducea să-şi ia fiica de la fosta soţie. Fetiţa de 10 ani îşi petrecuse toată ziua alături de mama sa. Dan Condrea a fost căsătorit cu Laura, de care a divorţat în anul 2011 după un divorţ cu scîntei. În final, judecătorii au decis ca fetiţa să rămînă în grija tatălui, iar mama să plătească o pensie alimentară de 3.000 euro! Pînă ieri, Dan Condrea era logodit cu Uliana Ochinciuc, o moldoveancă de peste Prut, care este asociat minoritar la Hexi Pharma Co. SRL, cu un procent de 6,25%. ÎNTREBARE: De ce să se sinucidă Dan Condrea tocmai în drumul către fiica sa care-l aştepta s-o ducă acasă?

2. În privinţa femeii care l-a identificat pe Dan Condrea „după haine”, în primele ore au fost difuzate infromaţii contradictorii. Pe de o parte, s-a spus că identificarea a fost făcută de fosta soţie, aceasta fiind anunţată de tragedie, conform declaraţiei publicată de Cătălin Tolontan, de şoferul lui Dan Condrea de la firmă. Pe de altă parte, ziarul „Libertatea” scrie că actuala logodnică ar fi făcut identificarea, relatînd chiar un episod şocant, în care agentul de circulaţie prezent la faţa locului a auzit că telefonul lui Dan Condrea suna şi a apelat acel ultim număr! I-ar fi răspuns Uliana, care ar fi venit apoi la faţa locului pentru identificare. ÎNTREBĂRI: Cine e persoana care a făcut recunoaşterea? Cine a anunţat-o?

3. În primele momente, mi-am exprimat opinia că, la fel ca în alte cazuri controversate, vor apărea persoane care vor declara că l-au văzut pe Dan Condrea abătut şi că l-au auzit vorbind despre „dispariţia” lui, citind mesajul printre cuvinte. Aceste persoane au apărut! O vecină spune că l-ar fi văzut „abătut” şi chiar că i-ar fi spus „Mai bine mă omor decît să fac puşcărie”! ÎNTREBARE: Cine a reuşit în primele ore să afle aceste lucruri pentru a le livra opiniei publice; fac parte dintr-un scenariu de dezinformare sau sînt relatări reale?

4. Conform declaraţiei purtătorului de cuvînt al Poliţiei, există 2 martori: un bicilist şi un şofer. Primul a dat o declaraţie scrisă, dar purtătoarea de cuvînt a spus că nu poate dezvălui ce conţine. Al doilea, şoferul, spune că s-a intersectat cu maşina lui Condrea cu cîteva sute de metri înainte de locul accidentului şi că maşina acestuia ar fi avut 150-160 km/oră. Pe surse, s-a spus iniţial că acest şofer ar fi fost depăşit de Dan Condrea, însă la TV şoferul a declarat că doar s-au intersectat, ceea ce este cu totul altceva. ÎNTREBĂRI: În privinţa biciclistului, de ce nu s-a comunicat opiniei publice ce a declarat? În privinţa şoferului, cum de şi-a dat seama că maşina care gonea cu 150-160 km/oră era chiar a lui Condrea, căci, mergînd în sens contrar, ar fi trecut fulgerător pe lîngă el fără să reţină amănuntele?

5. Maşina a fost ridicată imediat de la locul accidentului, apelîndu-se la nişte localnici pentru a aduna resturile acesteia, dusă apoi în curtea poliţiei, deşi, din imaginile difuzate de televiziuni, afară era încă lumină şi se putea continua cercetarea la faţa locului. ÎNTREBARE: De ce a fost atît de mare graba pentru a lua maşina de la locul accidentului?

6. Se ştie că, în ciuda scandalului imens în cazul dezinfectanţilor din spitale, Dan Condrea a fost lăsat în libertate, deşi în alte cazuri mult mai mărunte s-a dispus arestarea suspecţilor măcar pentru 30 de zile. ÎNTREBARE: Era sau nu filat, în momentul accidentului, de serviciile secrete sau de DOS (Direcţia de operaţiuni speciale) din cadrul MAI?

7. Dan Condrea o anunţase pe fosta soţie în legătură cu ora la care va veni s-o ia pe fetiţă, lucru rezultat chiar din declaraţia Laurei, care a spus că era îngrijorată că întîrzie. Este imposibil ca măcar telefonul lui Dan Condrea să nu fi fost ascultat de echipele de supraveghere, fie cele de la SRI (cazul dezinfectanţilor era deja o problemă de siguranţă naţională, din moment ce preşedinitele Klaus Iohannis anunţase includerea sa pe ordinea de zi a CSAT), fie cele de la Parchet, fie cele de la MAI. ÎNTREBARE: Dacă se ştia exact traseul pe care se deplasa Condrea la acea oră, exista sau nu o echipă de filaj care să-l urmărească?

8. Dan Condrea avea o situaţie familială destul de complicată, cu un copil din prima căsătorie şi unul din relaţia cu Uliana. ÎNTREBARE: A lăsat undeva Dan Condrea un bilet de adio sau un Testament care să descurce moştenirea sa uriaşă care va reveni rudelor apropiate, între care nu va fi logodnica sa pentru că nu erau căsătoriţi legal?

9. Procurorii au transmis pe surse faptul că azi urma să fie chemat la audieri în Cazul dezinfectanţilor. Dan Condrea văzuse că pînă şi patronii de la Colectiv au fost reţinuţi o vreme, după care au fost eliberaţi, urmînd să se anchetaţi în stare de libertate. ÎNTREBARE: De ce să se teamă Dan Condrea de o anchetă, eventual chiar de o arestare preventivă, ştiindu-se că un astfel de proces durează ani de zile?

10. ÎNTREBARE: Există persoane care se temeau de ce ar putea declara Dan Condrea în timpul audierilor? Mai exact, qui prodest moartea lui Dan Condrea?

Acestea sînt primele elemente contradictorii ale acestui accident. În mod cert, în zilele următoare vor apărea multe alte semne de întrebare. Orice răspuns ambiguu nu va face altceva decît să sporească suspiciunile opiniei publice în legătură cu moartea lui Dan Condrea, felului în care s-a făcut ancheta, persoanele interesate ca Dan Condrea să nu spună tot ce ştie.

Totul depinde acum de profesionalismul celor care vor ancheta această moarte suspectă. Procurorul general al României a anunţat că dosarul accidentului va fi preluat azi de Parchetul General, ancheta fiind încredinţată procurorului Romulus Dan Varga, cel care a finalizat Rechizitoriul în cazul Elodiei Ghinescu, în urma căruia nu s-au stins semnele de întrebare nici măcar după sentinţa finală. Reamintim că în acel caz Rechizitoriul a fost trimis în judecată cu acuzarea lui Cristian Cioacă pentru infracţiunea de omor calificat, dar, în cursul procesului, judecătorii au schimbat încadrarea în lovituri cauzatoare de moarte!

Ancheta nu trebuie să lase în urmă întrebări nelămurite, căci în Dosarul dezinfectanţilor este vorba despre un caz cu implicaţii majore ale unor instituţii ale statului, persoane cu funcţii înalte, sume uriaşe de bani transferate în bănci din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.