×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:11
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Din Rusia vine nenorocirea
Moartea poartă nume de cod "Balena Albastră"

„Balena Albastră“ ar putea fi numele unui basm pentru copii. Sau poate al unui roman de aventuri, ceva similar lui „Moby-Dick“. Din păcate, nu este nici una, nici alta: este numele unui joc sinistru care, în majoritatea cazurilor, se încheie prin sinuciderea „câștigătorului“. Este un fel de „epidemie“ care-i afectează mai ales pe adolescenți, care se întinde rapid în multe țări din Europa. Iar faptul că acest joc ucigaș a pornit din Rusia, nu este pentru nimeni un motiv de liniște.

Anul trecut, pe 16 noiembrie, autoritățile ruse l-au arestat într-o suburbie a Moscovei pe Philipp Budeikin, un moderator al rețelei de socializare Vkontakte. În vârstă de doar 21 de ani, acesta a fost acuzat că, în perioada decembrie 2013 - mai 2016, a creat opt grupuri ale morții. Ulterior, un tribunal din Sankt Petersburg a decis plasarea lui în izolator până în aprilie 2017.

Cu doar două zile înainte de a fi arestat, între 13 și 15 noiembrie 2016, Budeikin, care pe reţelele de socializare se prezenta sub pseudonimul „Philip Fox“, a apucat să acorde un interviu pentru site-ul „St.Petesburg.ru“. Întrebat dacă el chiar îndeamnă tinerii să se sinucidă, Budeikin a răspuns, cu cinismul specific tuturor ucigașilor în serie: „Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare“. Chestionat în legătură cu motivele pentru care a înființat aceste grupuri ale morţii, el a răspuns, sigur pe sine:

„Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat jocul F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri“. Prima victimă a „jocului“ a fost o tânără de 16 ani, care a participat la joc cu pseudonimul „Rina Palenkova“. Adolescenta s-a sinucis pe 23 noiembrie 2015, moment în care ea a devenit un fel de idol al tinerilor implicați în acest joc criminal. Întrebat cu ce a greșit fata respectivă, Budeikin a spus doar: „Era sectantă“.

Nebunul cu „Balena“

În continuarea interviului, Budeikin a explicat cum reușește să pătrundă în mintea adolescenţilor şi, mai ales, cum reușește să îi convingă să se sinucidă: „Jocul începe. Este necesar ca sarcinile să fie efectuate, aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype, ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă“.

În cursul acelui interviu, Budeikin a vorbit și despre o a doua victimă care s-a sinucis: „Era student. Nu avea decât un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora câini. Aşa că a fost mai bine pentru toată lumea, în special pentru el!“. În fața jurnaliștilor de la „St.Petesburg.ru“, ucigașul a mărturisit că este o persoană bipolară şi că tot ce face are legătură cu faptul că a avut parte de o „copilărie dificilă“. Conform specialiștilor, tulburarea afectivă bipolară, cunoscută și sub numele de psihoză maniaco-depresivă, este o tulburare mintală care constă în modificarea anormală și de lungă durată a dispoziției afective, energiei și abilității de funcționare a unei persoane. Astfel, apare succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Spre deosebire de variațiile de zi cu zi ale stării afective ale unei persoane normale de-a lungul vieții, simptomele acestei boli sunt mult mai severe. Totuși, în ciuda spuselor lui, în urma unor investigații de specialitate, medicii ruși l-au declarat pe Budeikin perfect sănătos din punct de vedere psihic.

Saltul în gol este, după automutilare, etapa finală a jocului "Balena albastră"

Călăuză spre moarte

Referindu-se la „Balena Albastră“, Mihaela Chircoiaș, psiholog pediatru, a afirmat de curând pentru Ziarul de Iași: „Jocul este de-a dreptul diabolic, gândit de cineva bolnav. Tinerii nu mai consideră o provocare să înveţe ceva pentru şcoală şi atunci intră în altfel de provocări. În jocul acesta, moartea devine o valoare. Arma cea mai recomandată în asemenea cazuri este ca părinții să comunice şi să reuşească să intre în sistemul de valori al adolescenţilor, atât cât li se permite şi cât nu provoacă alte neplăceri“. Pentru nefericiții părinți ai căror copii se lasă seduși de acest „joc ucigaș“, este foarte important să cunoască modul în care decurge „traseul morții“. Iar consecințele pot fi cu adevărat dramatice.

Balena Albastră devine accesibilă după înscrierea pe o pagină care îi este dedicată. Inițial, jocul a apărut pe reţeaua Vkontake, un echivalent rusesc al Facebook, dar s-a extins și pe alte medii online. Ulterior, tinerii dispuși să pătrundă „în joc“ intră sub tutela unui administrator. Cunoscut sau nu de aceștia. Administratorul sau custodele devine o veritabilă „călăuză spre moarte“, care în următoarele 50 de zile le cere tinerilor să îndeplinească anumite sarcini, câte una în fiecare zi.

„Pașii Balenei“

Pentru început, tinerii sunt puşi de administrator să îndeplinească diverse sarcini, care inițial par niște jocuri nevinovate, pentru ca în fazele următoare să ajungă la perversiuni și acțiuni de automutilare.
În prima zi, jucătorul trebuie să-şi deseneze pe mână simbolul de bază al jocului: o balenă. Tot atunci, el trebuie să-i trimită „ghidului“ o fotografie nud.

În ziua următoare, jucătorului i se cere să se trezească la 04.20 și să se uite la filme de groază. În cea de-a treia etapă, jucătorului i se cere să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama, pe mână.

Următoarea sarcină este să deseneze o balenă pe un obiect aflat la îndemâna lui. Aceste sarcini trebuie nu doar realizate, ci și confirmate, prin fotografii sau filmări sugestive. După îndeplinirea acestor ordine, în situația în care „ghidul“ consideră că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“, dar numai după ce acesta îi arată că şi-a crestat pe un picior cuvântul „yes“.

În zilele următoare, sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească jucătorul devin, progresiv, din ce în ce mai sadice. La un moment dat, i se cere să se trezească la 04.20 şi să urce pe acoperiş. Apoi, i se cere să meargă în staţii de tren, foarte aproape de marginea peronului. În a 26-a zi de joc, ghidul îl anunţă pe jucător ziua şi ora la care va muri.

De la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să discute cu alte „balene“, să se taie zilnic pe mâini şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor.

În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă, moment în care se consideră că el a învins jocul.
Analizând aceste etape, dr. Gabriel Crumpei - medic primar psihiatru, doctor în psihologie -, citat de Ziarul de Iași, a definit jocul clar: „Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. Totuşi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă, iar acolo unde e cazul, să blocheze aceste platforme“.

Philip Budeikin, creatorul ororii numite "Balena albastră"

Psihopatul se folosește de punctele vulnerabile ale tinerilor

Psihologul Gabriela Dumitriu spune că jocul se manifestă ca o formă de acțiune sau comportament manipulator. Eficiența lui rezidă, potrivit psihologului, chiar în specularea unor puncte slabe si vulnerabilități emoționale ale adolescentului. „De fapt, așa și reușește să-i convingă să intre în joc: prin manipulare, prin a profita de punctele slabe, vulnerabile, ale tinerilor care, de obicei, au probleme afective. Faptul că li se acordă atenție, prin acest joc, este foarte important pentru ei.

Pentru psihopat, mecanismul de exploatare a unei slăbiciuni pentru a conduce victima în sensul dorit de el este unul natural, deoarece psihopatul nu poate experimenta sentimente de empatie, milă, remușcări, vinovăție și manifestă dispreț pentru norma morală sau legală. Prin urmare, el nu se raportează la aceste repere.

Adolescenții care cad victime acestui joc sunt persoane cu o mare vulnerabilitate, aflate într-un dezechilibru de ordin emoțional, avide de atenție și afecțiune, dispuse la sacrificiu de sine atunci când le sunt furnizate resursele pentru a umple acest gol afectiv-relațional. În plus, prin integrarea în această rețea și îndeplinirea sarcinilor prescrise de către coordonatorul ei, capătă sentimentul de apartenență și acceptare, de sens personal. Este posibil ca, explorând mediul de viață al acestor adolescenți, să descoperim că provin din familii incapabile să îi susțină la nivel afectiv, carențiale, în care sunt, probabil, neglijați sau abuzați într-o anumită formă. Prin urmare, apartenența la această comunitate poate juca rolul de substitut familial, în care intră cu un echilibru emoțional fragil, pe fondul căruia sunt dispuși să își asume comportamente de risc extrem, pentru a nu fi excluși“, conchide psihologul.

Părinți, urmăriți conturile de pe Internet ale copiilor voștri!

Cunoscut mai ales sub numele „Blue Whale Challenge“, jocul sinucigaș „Balena albastră“ a ajuns foarte aproape de granițele noastre. Dar, pornit din Rusia, acest mod de incitare la suicid a ajuns deja în state precum Letonia, Ucraina, Belarus, Azerbaijan, unde s-au înregistrat decese, dar și răniri grave, cu traumatisme severe, urmare a căderii de la mare înălțime. Autoritățile ruse afirmă că în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, „Balena Albastră“ ar fi provocat moartea a peste 130 de tineri. Iar anul acesta, jocul ucigaș a declanșat un nou val de sinucideri: pe 26 februarie, Veronika Volkova și Yuila Konstantinova, două adolescente de 16 ani, ambele dependente de jocul „Balena albastră“, s-au sinucis, aruncându-se de pe terasa unui bloc de 14 etaje.

„Să nu ne judece nimeni, aşa am decis“

Mult mai aproape de granițele țării noastre, în Republica Moldova, s-au înregistrat deja primele cazuri de tineri care au devenit victimele „Balenei albastre“. Cu doar câteva zile în urmă, în noaptea de 7/8 martie, doi adolescenți minori din Chișinău, o fată și un băiat, au sărit de la etajul 18 al unui bloc din sectorul Botanica. Băiatul avea 16 ani, iar fata 15.

Poliția din Chișinău a dezvăluit că ambii tineri erau deosebit de activi pe rețele de socializare, iar multe postări erau însoțite de hashtag-uri precum #goodbye, #suicide #nonsens, #transformation, #lucifer și cel mai important hashtag-ul #cинийкит (синий кит = balena albastră n.r.) demonstrează că ei ar fi participat la jocul „Balena Albastră“. Din păcate pentru ei, chiar dacă au afișat zeci de mesaje care păreau să prevestească tragedia, niciunul dintre prietenii lor nu s-a întrebat vreodată de ce au asemenea preocupări. Și, pentru că ambii erau dansatori, ultima postare făcută pe Instagram a fost un filmuleț în ei care dansează, film însoțit de hashtag-ul #Bye. În plus, postările lor au primit zeci de aprecieri, dar nimeni nu a comentat sinistrele lor mesaje. Cei doi tineri sinucigași au lăsat, totuși, un bilet de adio: „Să nu ne judece nimeni, aşa am decis“.

O altă victimă

La doar câteva zile după cazul celor două adolescente, pe 11 martie un alt tânăr, de această dată în vârstă de 20 de ani, s-a sinucis, aruncându-se de la etajul 14 al unui bloc din Chișinău. Citată de publika.md., martora care a și anunțat autoritățile a declarat: „Am văzut momentul căderii. Am sunat Poliția. Aici mai erau martori în jur, după care toți au plecat. Peste ceva timp, peste cinci, șapte minute am văzut că cineva a ieșit la balcon“. Ulterior, autoritățile au anunțat că tânărul este din satul Voloave, raionul Soroca. Dar și că oamenii legii au găsit în buzunarele victimei actele de identitate, însă niciun bilet de adio.

Potrivit ofiţerului de presă al Poliției din Chişinău, Adrian Jovmir, cauza preliminară este suicidul. „S-a constatat că tânărul este dintr-o localitate din raionul Soroca. Preliminar s-a înaintat ipoteza unui suicid. Totodată, potrivit martorilor, tânărul ar fi fost observat căzând aproximativ de la etajul 14.“

Internauții mobilizați împotriva „Balenei albastre“

Un grup de internauți din Republica Moldova s-au mobilizat pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu grupurile morţii, dar şi pentru a identifica adolescenții care joacă „Balena Albastră“. Iar Liuba Ceban, fondatoarea „Liniei verzi pentru prevenirea suicidului“, a promovat un mesaj de mobilizare către cei care vor să prevină suicidul în rândul copiilor care pot fi identificați la timp: „Dacă vedeți pe profilurile copiilor imagini de automutilare sau interes față de suicid, vă rog să plasați sub control postările lor“. l

Posibilă victimă a sinistrului joc, la Codlea

La începutul lunii martie, o sinucidere bizară a fost semnalată în orașul Codlea, județul Brașov: un tânăr de 17 ani a fost găsit spânzurat într-o pădure din apropiere. Tudor, singurul copil a familiei, avea din naștere o problemă de sănătate, trecuse prin mai multe operații la un picior și o aștepta pe ultima, care l-ar fi putut însănătoși complet. De mai mult timp, tatăl său era plecat la muncă în Germania.

În ziua fatidică, tânărul și-a luat rămas bun de la mama sa, spunându-i că pleacă să facă o baie la piscină. Pe drumul de întoarcere, a sunat-o și i-a spus că va reveni acasă în scurt timp. A luat însă drumul pădurii din localitate, unde și-a pus capăt zilelor.

Unii dintre prietenii săi pun gestul său extrem pe seama unui anturaj dubios în care se complăcea în ultima vreme. Alții susțin cu convingere că Tudor ar fi fost victima Blue Whale, jocul sinistru care circulă pe Internet.
Nici anchetatorii nu exclud complet această ipoteză. Un alt caz, mai recent, s-a petrecut la Iași.

Balena Albastră: Un joc sinucigaș

Conform postărilor unui internaut care luptă împotriva sinistrului joc „Balena Albastră“, regulile pe care îndrumătorul le adresează „jucătorului“ sunt în număr de 50. Câte una pentru fiecare zi a celor 50 de zile de joc. Aberațiile culminează cu îndemnul la sinuciderea victimei.

1. Pictează-ți F57 pe mână
2. Trezește-te la 04.20 noaptea și uită-te la videoclipuri de groază
3. Taie-ți mâna de 3 ori
4. Pictează o balenă pe hârtie
5. Dacă accepți să fii o balenă, taie-ți piciorul să iasă cuvântul „yes“
6. Ceva codat nu înțeleg
7. Zgârie (pe tine sau undeva cred) f40
8. Scrie pe perete: eu sunt o balena
9. Trebuie să îți înfrunți frica
10. Trezește-te la 04.20 noaptea și du-te pe acoperiș
12. Uită-te la videoclipuri de groază toată ziua
13. Ascultă muzica pe care ți-o trimit
14.Taie-ți buzele
15. Înjunghie-ți mâna cu acul
16. Rănește-te
17. Urcă-te pe cel mai înalt acoperiș și stai pe margine
18. Du-te pe o margine de pod
19. Du-te pe o macara
20. O sa îți verifice loialitatea
21. Trebuie să vorbești cu balena
22. Stai pe o margine de acoperiș cu picioarele jos
23. Ceva codat
24. Ceva secret
25. Te întâlnești cu balena
26. Îți primești data ta de moarte
27. Te duci pe calea ferată la 04.20 noaptea
28. Nu vorbi cu nimeni
29. Promite că ești o balenă
De la 30 până la 49: trezește-te la 04:20 noaptea, uită-te la videoclipuri de groază, ascultă muzica lor, taie-te pe mână o dată pe zi, vorbește cu balena
50. Sinucide-te.

Vasile Surcel, Ionela Ștefan

Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
12065
 | 5
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Maximilian
0
Daca in noiembrie anul trecut era deja arestat asta cu Balena, cine mai dirijeaza acum sinucideri si jocuri, mai copilasi? Ca in martie se spune ca s-a sinucis careva. Credeti ca rusii il arestau fara sa-i blocheze jocul pe VKontakte? Si apoi, cati romani au cont pe VK? Nu vedeti ca e o minciuna de zile mari. Din surse sigure va spun ca "la fata locului" nimeni nu a auzit macar de acest "joc" vreodata. O fi fost tentativa unui smintit, depistat si bagat imediat la oala sub presiune. Numai ca ziaristii nostri au aflat acuma de ea si o transforma intr-o problema mondiala.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Matei
+5
In decursul timpului moartea a purtat si inca mai poarta, diferite nume. S-a numit « ciuma rosie », « puterea alba », « teroarea galbena » si in inca multe alte feluri. Culoarea data a fost in deobste cea a politicilor vizate. Din articolul de mai sus retin culoarea : albastra. Dar cred ca mai nimerita ar fi alaturarea nu de « balena albastra » ci de « prostia albastra ». Ar fi in mai buna masura sincronizata cu zicala « unde nu-i cap, vai de picioare ».
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+6
Soluţia problemei, aşa cum o văd eu: 1. Interzicerea vînzării, către persoanele cu vîrsta sub 18 ani, a "terminalelor inteligente" (Smartphones) care se pot conecta la Internet. 2. Interzicerea creării de conturi, pentru minori, pe aşa-zisele "reţele de socializare", indiferent că sînt americane, ruse, braziliene, etc. 3. Cenzurarea şi limitarea duratei de acces la Internet pentru persoanele cu vîrsta sub 18 ani. Există, în acest sens, programe de calculator specializate. 4. Sancţionarea penală a părinţilor care nu-şi supraveghează odraslele; mergînd pînă la decăderea din drepturile părinteşti. Gata cu jocurile practicate pînă la miezul nopţii, gata cu nebunia interminabilelor reprize de Chat, gata cu irosirea timpului pe fleacuri, gata cu vizitarea site-urilor obscene. Cine are chef de "socializare", n-are decît să meargă la întîlniri cu persoane în carne şi oase, persoane de încredere, cunoscute de tutorii legali. Plimbarea prin parc (de exemplu) are incontestabile efecte benefice asupra sănătăţii. Avantajele ieşirii în natură întrec cu mult satisfacţiile mărunte ale navigării pe internet. Părintele care îşi cadoriseşte copilul cu Tabletă Smartphone, Laptop, sau alt gadget, este un părinte iresponsabil. Copilul are nevoie de cineva viu alături de el, în perioada sa de formare; nu să fie abandonat în compania unor "cutii negre" - moarte - pe post de substitut de atenţie, îngrijire, educaţie, şi afecţiune.-
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Rusu Radu
0
Rusule tata. ai idee cate drepturi incalci prin insiruirea pe care o faci? Si un amunanuntel mititel precum IQ tau..... Cine ghioarla din padure vinde smartphonuri plodarimi? nu crezi ca trebuie parinte cu facturi etc? 4. Sancţionarea penală a părinţilor care nu-şi supraveghează odraslele- La asta m-ai dat pe spate era sa rup scaunu de ras. 1 despre care parinti vorbesti taticu? aia care sunt la munca in strainatate? 2 aia care umplu carciumile la 7 dimineata? Era sa uit sa incepem cu bunica care si-a scapat din ochi nepotii si i-au omorat caini pe un TEREN PRIVAT! Si azi trebuie sa aiba copilu telefon ca sa stii unde dracu este, in caz de vreo stampila terorista numita BOMBA! tic tac si clopotei.......
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Mihnea
+16
...chiar nu pricep dece numiți porcăria asta JOC ? ...e o mizerie...
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Mihnea
+5
pai este JOC pt.cine il conduce...si comercial i-au zis tot "JOC"
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Mischa
+8
Si asta poate fi o forma de selectie naturala. Copiii inteligenti, bine crescuti si supravegheati de parinti scapa. Ceilalti...
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Mischa
+4
Mischa nu ai nevoie de supraveghere. Ai nevoie de COMUNICARE. In permanenta. Cand copilul te-a mintit prima data ii dai una peste gura sa tina minte sa nu mai minta a doua oara. Evident ca poti gasi jocuri care sa ii tina mintea ocupata pe lucruri de varsta lui. Acest"joc" arata altceva. Toxicitatea retelelor de socializare care au devenit un fel de "site de recrutari" pentru tot felul de smintiti.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
florinakis
+12
pai aici e vorba de slabiciune de inger..... daca esti asa natarau sa-ti umble altii prin cap, nu te mai scapa nimeni... prosteala pe fata, si subiectu' asteapta sa-l bage si pe el cineva-n seama... si tot de la lipsa oricarei perspective incepe intreaga aiureala...
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+8
TREBUIE PRINS SI INCHIS DEINDATATA ACEST PSIHOPAT DE NENOROCESTE COPIII VULNERABILI E CRIMA CURATA CE FACE EL CU ACEST ASA ZIS JOC DE CRIMA !!!!!!!!! E RUS SI NU L IARTA RUSII IL PRIND REPEDE !!!!!!
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Magda
+17
Hai să nu afirmăm generalist ”moartea vine de ruși”....vine și de la partenerii strategici, de la U.E. în genere, dar mai ales de la frați, de la surori (autohtoni), unii - cu altfel de sânge care le curge pe vene...și purtători de vorbe sau pălării, care mai de care! E PROST e cine se uită/s-a uitat în gura lui! În afară de asta, MOARTEA vine pe mai multe căi și din mai multe surse... din ceea ce mâncăm, din ceea ce bem, din aerul pe care-l respirăm, din mediul spiritual nociv, din lipsa de MODELE (de orice fel) ca ne ne îmbată de 27 de ani ȘI clasa politică, iar cea academică...ceea ce-a dus/duce la LIPSA DE SPERANȚĂ nu numai în privința adolescenților, dar și-a părinților lor, a tuturor românilor care nu mai VĂD în viitor, EȘTI/SUNT PRINȘI ÎN CAPCANĂ!
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Beligan @ Magda
+10
Corect! Asta cu rusii e o mare bazaconie... Exista (din 2016) un film AMERICAN cu subiect similar: Nerve - (Adevar sau provocare) regia: Ariel Schulman, scenariul: Jessica Sharzer [dupa cum vedeti, americani adevarati ;)...]
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
fane @ Magda
0
Asa ca mai bine jucam Balena Albastra ca oricum nu avem cale de scapare.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
magic
+10
experimente ale serviciilor secrete... dupa care apar sinucigasii cu bombe ce impun teroarea iar lumea speriata poate fi jefuita fara sa opuna rezistenta de mafia multinationalelor
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ magic
+1
cel mai mult chiar apoteotic a fost finalul comentariului tau. MAfia multinationalelor. Copile nu te pune nimeni sa cumperi NIMIC de la multinationale? DE ce totusi cumperi?
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Tudor
+11
De la ruși vine nenorocirea cu Balena Albastră ! Dar de la alții vin în compensație : terorismul , SIDA , drogurile , homo & lesbi , otrăvurile din produsele alimentare , ș.a.
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Tudor
+3
wow homo lesbi....... Tudore daca stii de unde vin astea fara google esti cel mai tare comentator din site-ul asta.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 4 minute