Presă: Mobilizare fără precedent de nave de război în Golful Persic

O flotă impresionantă de nave de război se grupează în Golful Persic, în aşteptarea unui posibil atac al Israelului împotriva Iranului, conform Daily Telegraph, citat de antena3.ro.

„Armada” formată din nave de luptă, portavioane, dragoare de mine şi submarine se îndreaptă spre strâmtoarea Ormuz, element esenţial în acest context.

Prin strâmtoarea Ormuz trec zilnic circa 18 milioane de barili de petrol, sau 35% din petrolul tranzacţionat pe mare , din întreaga lume.

O blocadă în acest punct strategic ar avea efecte catastrofale asupra Marii Britanii, Europei, SUA şi Japoniei, economii care se bazează pe ţiţeiul din golf, mai scrie Daily Telegraph.

Pregătitndu-se de un atac preventiv din partea Israelului şi de un răspuns al Teheranului, navele de război au început sâmbătă un antrenament de 12 zile. Manevrele militare sunt cele mai ample desfăşurate vreodata în regiune.

Acestea vor consta în exerciţii de distrugere a unei eventuale blocade a strâmtorii care are, în cel mai îngust punct, 34 km, şi manevere de contra-minare.

Surse din zona apararii sustin ca, desi capacitatile iraniene nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic, Iranul poate da lovituri letale impotriva navelor britanice si americane, folosind mini-sbmarine, barci rapide de atac, mine sau instalatii anti-racheta aflate pe mal.

In cazul unui razboi, principala amenintare ar veni de la corpul marinei Garzilor Revolutionare Islamice, care sunt asteptate sa adopte o strategie de „interzicere a accesului” inaintea unui atac, vizand in mod direct navele americane, atacand transportatoarele comerciale si minand puncte de frontiera maritime vitale din Golful Persic.

Manevrele militare navale au loc in contextul in care Barack Obama se intalneste cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta criza iraniana. Mai multe persoane din administratia Obama cred ca Israelul vrea sa lanseze un atac care vizeaza instalatiile nucleare din Iran inainte de alegerile din SUA.

„Daca se ajunge la razboi, va fi macel. Victimele iraniene vor fi in numere uriase, insa vor putea sa loveasca grav si SUA si Marea Britanie. Garda Republicana Iraniana este versata in dotari de razboi inegale, si va folosi asalturi pentru a scufunda sau a distruge nave. Este un conflict pe care nimeni nu il vrea, insa retorica din partea Israelului este de neinduplecat”, a decarat o sursa pentru Telegraph.

Luna viitoare, Iranul va efectua la randul sau ample manevre militare, pentru a arata ca este pregatit sa se apare de bombordamente aeriene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.