Modigliani şi Picasso, vedetele licitaţiilor londoneze

Casa de licitaţii Sotheby’s a strălucit cu două portrete semnate de doi giganţi ai picturii modene.

Marţi seară, 21 iunie, colecţionarii de artă reuniţi la Londra au avut şansa să asiste la un duel între doi giganţi ai artei moderne: Modigliani contra Picasso. Care dintre ei a învins? Cele două staruri ale pieţelor de artă au avut întotdeauna sume previzibile într-o piaţă de artă care s-a restrâns în acest sezon.

Picasso, Femeie aşezată, adjudecată cu 56,4 milioane de euro

Femeie aşezată, de Pablo Picasso, a bătut recordul cu 43,3 milioane de lire sterline, adică 56,4 milioane de euro, pentru o operă de artă cubistă. Este suma cea mai ridicată pentru o pictură pusă în vânzare la Londra în ultimii cinci ani, de la Omul care merge al lui Alberto Giacometti, adjudecat pentru 65 de milioane de lire sterline, adică 74,32 milioane de euro în 2010, la Sotheby’s.

Provenind dintr-o colecţie privată, lucrarea lui Picasso a apărut pentru a doua oară într-o vânzare publică, după achiziţionarea ei în 1973, la preţul de 340.000 de lire sterline! Cel mai mare câştig posibil la o investiţie pe 40 de ani!

Un duel între doi maeştri, Modigliani şi Picasso

Portretul lui Jeanne Hebuterne de Amedeo Modigliani a ”zburat” pentru 38,5 milioane de lire sterline, în euro: 50,2 milioane, al doilea cel mai mare preţ pentru o pictură vândută la Londra în ultimii cinci ani. Este vorba despre unul dintre cele mai frumoase portrete ale muzei sale, a cărui vânzare anterioară datează din 1986, când a fost cumpărat pentru suma de 1,94 milioane de lire sterline. Pânza este datată 1919, cu un an înainte de moartea pictorului. În 1919, Modigliani o pictează pe acea tânără de 17 ani cu care a trăit o pasiune tumultuoasă în timp ce sănătatea lui era extrem de fragilă din cauza alcoolului şi a drogului. Extrem de emoţionant, acest portret al lui Jeanne Hebuterne (cu fular). Modigliani i-a făcut nenumărate portrete lui Jeanne Hebuterne, muza sa. Cu ochii ei mari, melancolici, cu senzualitatea sa interiorizată, cu figura enigmatică, era numită şi ”Nuca de cocos”, pentru tenul alb în contrast cu părul şaten cu reflexe roşcate.

Modigliani, Madame Hanka Zborowska

Acest preţ se potriveşte cu realitatea pieţei de artă. Prin comparaţie, Casa Sotheby’s vânduse în noiembrie 2015, la New York, pentru 40,2 milioane de dolari, un Portretul lui Pauline Jourdin, având pedigree-ul lui Alfred Taubman, fostul patron al firmei americane. În aceeaşi lună, la Sotheby’s fusese vândută o pânză mult mai sexy, un mare Nud, pentru 170,4 milioane de dolari, record absolut pentru Modigliani.

Cele două lovituri de ciocan au făcut practic totalul vânzării serii de marţi de la Sotheby’s. De la estimarea de 81,25 la 101,4 milioane de lire, Casa americană a afişat o creştere la 103,3 milioane de lire sterline, adică 134,6 milioane de euro pentru o vânzare de 27 de loturi. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, ea a câştigat 178,6 milioane de lire sterline pentru 42 de loturi vândute din 50 propuse.

Bernard Buffet, Clown-ii muzicieni, Saxofonistul

Este adevărat că nici climatul n-a fost extrem de incitant pentru vânzători care, fără asigurarea unor garanţii, preferă să-şi păstreze comorile pe pereţi. Incertitudinile legate de eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană au jucat un rol defavorabil vânzărilor la licitaţie. Un curent invers s-a observat săptămâna trecută la Târgul de Artă de la Basel, unde niciodată tranzacţiile nu au fost atât de puternice şi de înfloritoare, la preţuri demente, chiar şi la piese de mâna a doua.

Ernst Ludwig Kirchner, Blaue Artisten

La Christie’s, două recorduri nu au salvat seara dedicată Moderniştilor şi Impresioniştilor. Au fost puse în vânzare 33 de loturi pentru un total de 25.612.500 lire sterline, dintre care 12 au rămas nevândute. Propunerea cea mai aşteptată a serii a fost Madame Hanka Zborowska de Modigliani, pictată în 1917, folosită pentru coperta catalogului, pictură adjudectă pentru doar 8.258.500 lire sterline. Dintr-un alt lot, cel mai important a fost un Kandinski, pentru 1.762.500 lire sterline. Nu s-au vândut alte picturi realizate de Kandinsky, Klee, Picasso (2), Rembrandt Bugatti, Renoir, Monet, Ernst, Chagall, Dalì, Kolbe, Beckmann.

Peisaj de Kandinski

S-au înregistrat touşi două recorduri: pentru Bernard BuffetClown-ii muzicieni, Saxofonistul, un ulei pe pânză, vândut cu 1.022.500 lire sterline, şi pentru Ernst Ludwig Kirchner, cu Blaue Artisten, pastel pe hârtie, datat 1914, adjudecat pentru 1.082.500 lire sterline, record mondial pentru pictor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.