Mogulul din ceață

ENIGMA DIN SPATELE GĂRII Într-o zi din anul 1857, la Ploiești, un tip dădea în funcțiune o mașinărie dubioasă care rafina petrol. Drăcovenia se numea “găzărie”, pe omul cu ideea îl chema Marin Mehedințeanu și chiar dacă viziunea lui cu efecte globale a influențat absolut toate generațiile următoare, localnicii l-au cam uitat. Dar, așa cum se întâmplă uneori, un soi de compensație istorică a făcut ca numele lui Mehedințeanu să dea identitate unei străzi obscure pe care ploieștenii, în schimb, o cunosc. Și care șerpuiește între liniile feroviare ale Gării de Sud Ploiești și imensa platformă industrială a rafinăriei Astra Română, ca să dispară în ghetourile cenușii ale cartierului țigănesc Mimiu-Ploiești. În zonă, pe vremuri, a funcționat prima “găzărie” din lume. Acum, mai merg doar afacerile de familie ale lui Sebastian Ghiță, om de bază în camarila premierului Victor Ponta.

Recent, o echipă RISE Project a rulat de-a lungul străzii Marin Mehedințeanu din Ploiești, căutând sediul unor companii cu multe chestii în comun. Prevala însă o firmă condusă, pe hârtie, de un domn poreclit “Ceață”.

RISE Project a mai scris despre această firmă. Se numește Glar Construct și face parte din consorțiul care a descărcat deșeuri toxice de pe controversata navă Flaminia.

Glar Construct a construit și case pentru sătenii relocați din Roșia Montană care împiedicau excavările miniere. Pentru asta, anul trecut, SRL-ul din Ploiești a încasat aproape 2,6 milioane RON de la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), consorțiul minier care deține licența de exploatare a aurului din Apuseni, fiind urmărit penal pentru spălare de bani în cazul consilierului guvernamental, Marcel Păvăleanu – un ploieștean, partener de afaceri al Glar Construct.

Timp de șase ani, din 2005 până în 2011, Glar Construct a fost controlată de milionarul Sebastian Ghiță, actual deputat PSD de Prahova. El susține că nu mai are niciun fel de relație cu firma, “de foarte multă vreme”, în condițiile în care Glar continuă să fie o rotiță în caruselul financiar al familiei sale.

Toate acestea au constituit motivul inițial pentru care RISE Project a studiat operațiunile financiare ale Glar Construct SRL, cu sediul pe strada Marin Mehedințeanu, nr. 1, din Ploiești.

INTERPUSUL Pe “Ceață” îl cheamă Gabriel Anghel și, în acte, patronează de unul singur Glar Construct. Asta însă se întâmpă acum, pentru că, anterior, omul a fost asociat în firmă direct cu Sebastian Ghiță.

În iulie 2011, Ghiță a ieșit din societate ca mogulul în ceață, cesionând partea sa de 80% minoritarului Anghel. Cei doi se cunosc de mici, din timpul liceului, chiar dacă “Ceață” e mai mare cu trei ani decât deputatul PSD. Tot în glumițele de liceu își are originea și porecla meteo a lui Gabriel Anghel.

Înalt și dintotdeauna sportiv, “Ceață” e cunoscut prin Ploiești drept “un băiat liniștit” care-și vede d-ale lui, “nu umblă cu bagabonții”. Printre “ale lui Ceață” se numără și calitatea de nepot al unei foste șefe de secție penală din Curtea de Apel Ploiești, la rândul ei, soră cu procurorul militar Vasile Doană de la DNA. Fratele lui Anghel este și el avocat în Baroul Ploiești.

În ceea ce-l privește, “Ceață” s-a ocupat permanent de Glar Construct, independent de cine își asuma afacerea. Lucrul ăsta nuanțează cumva părerile în oraș atunci când vine vorba despre cel care controlează firma cu adevărat.

BENEFICIARUL RISE Project a descoperit însă cine beneficiază efectiv din Glar Construct. Ori acesta nu-i “Ceață”, ci grupul Asesoft Internațional, patronat de familia lui Sebastian Ghiță.

Acolo, se duc aproape toți banii care intră în Glar Construct, indiferent cine face plățile. Chiar dacă are activități proprii, firma funcționează ca un fel conductă în care intră bani mulți din anumite surse, ca să iasă într-o singură direcție. De aceea, Glar și Asesoft sunt monitorizate pentru spălare de bani încă din 2011, anul ieșirii lui Ghiță din ambele societăți.

SRL-ul din Ploiești girează și împrumuturi bancare obținute de firmele grupului Asesoft, fiind implicat într-un sistem de garanții încrucișate.

Personal, Ceață nu câștigă mare lucru: vreo 1500 de euro pe lună plus faptul că firma îi plătește leasingul la mașina din dotare, benzina și-o rată semnificativă la bancă. “Da, îl cunosc pe Sebi cam din vremea liceului, de vreo douzeci de ani, orișicum, eram sportivi amîndoi. A fost asociat aici cu mine. Am făcut afaceri cu Asesoft ani de zile, nu-i un secret, asta nu înseamnă altceva.”, a confirmat Ceață pentru RISE Project, dar fără să intre în detalii.

TRANZACȚII ÎN FAMILIE Glar Construct a încasat 2,15 milioane de lei, plătiți în 2013 și în primele două săptămâni ale anului curent de firma Asesoft Technologies, parte a grupului Asesoft.

Înființat în 2012, integratorul IT, Asesoft Techologies, a fost trecut pe numele fratelui cel mic al lui Alex Iacobescu, omul de încredere al deputatului. Tot Vlad Iacobescu, 27 de ani, administrează societatea care, în octombrie, a câștigat un contract de 4,6 milioane de euro cu Ministerul Educației, privind “implementarea Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – SIIIR”.

Toate tranzacțiile prin care Asesoft Technologies a băgat bani în Glar Construct au fost justificate oficial prin “restituire contract împrumut”. Pe de altă parte, “împrumutatul” Asesoft Technologies a și luat bani de la Glar: 2,6 milioane de lei. Numai în 2013. Mai mulți decât a dat înapoi.

În ce-o privește, firma-mamă a grupului, Asesoft International, a primit în 2013 exact 4.810.000 lei. Adică, partea leului din absolut tot ce încasa Glar Construct de la clienții săi principali. Mișcările financiare dintre aceste două companii urmează un principiu simplu: cum intră 3 lei in contul Glar, 2 zboară în contul Asesoft International. Rapid, prin transfer online, la nici o oră durată.

E adevărat însă că au existat și plăți în sens invers, dinspre Asesoft International. Corporația familiei Ghiță a ajutat Glar Construct, anul trecut, cu 994.877 lei.

Documentele analizate de RISE Project arată că infuzia de bani în Glar, dinspre Asesoft, este eșalonată în momente cheie pentru funcționarea SRL-ului din incinta rafinăriei Astra. Așa ceva se întâmplă, de exemplu, în perioada de scadență a unor rate consistente de leasing auto-utilitar, încheiate cu trei bănci. Ori datoriile astea sunt cruciale pentru Glar, în situația în care a achiziționat în leasing mai multe utilaje pe care le închiriază transportatorilor de deșeuri – acest domeniu fiind principala sursă de venit a Glar, în prezent.

Totodată, grupul Asesoft are mereu grijă să capitalizeze firma taman când trebuie plătite taxele la stat. Și astfel, SRL-ul e la zi, în afara oricărui reproș fiscal. Ba mai mult, finanțează și clubul sportiv al lui Sebastian Ghiță – CSU Asesoft Ploiești, campionul României la basket.

Dar cine dirijează, din umbră, platforma Asesoft? Răspunsul se află la aproximativ 1300 de kilometri depărtare de Ploiești, în sud-estul Mării Mediterane.

Citiţi continuarea pe riseproject.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.