×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:34
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Complot electoral împotriva partidelor proeuropene
Moldova se pregătește de lupta cea mare
Plahotniuc vrea să modifice legea electorală ca să-şi asigure influenţa şi după alegeri
Plahotniuc vrea să modifice legea electorală ca să-şi asigure influenţa şi după alegeri

Scena politică de la Chişinău s-a dinamizat foarte mult în ultimele zile, iar liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, îşi oficializează tot mai mult poziţia de lider absolut al Moldovei. Proaspăt numit vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, o realizare mare pentru un stat mic cum e Republica Moldova, liderul democraţilor de la Chişinău a lansat la începutul săptămânii o amplă campanie de promovare a introducerii sistemului electoral uninominal în viitoarele alegeri din Basarabia.

Pe toate canalele de televiziune ale lui Plahotniuc se discută doar despre uninominal şi beneficiile acestuia, tot Internetul este plin de bannere publicitare şi trolli care laudă iniţiativa democraţilor. Cu excepţia PDM, niciun alt partid nu susţine acest sistem electoral, iar preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se poziţionează în totală opoziţie cu partenerul său de guvernare, ceea ce întăreşte speculaţiile că, foarte curând, vom avea la Chişinău un guvern minoritar PDM, susţinut în parlament de deputaţi independeţi, precum şi de puţinii parlamentari ai defunctului Partid Liberal Democrat din Moldova, partid care, de la arestarea liderului său, Vlad Filat, se află într-o disoluţie totală, iar marea parte a parlamentarilor PLDM au trecut, mai mult sau mai puţin formal, în tabăra lui Plahotniuc.

Siluirea legii electorale

Plahotniuc propune un sistem electoral uninominal pur, despre care ştie că nu va fi acceptat de nimeni altcineva din parlament, dar care are şanse să se negocieze cu socialiştii lui Dodon, cărora le-ar conveni de minune un sistem electoral mixt, sistem în care să funcţioneze principiul reprezentativităţii tuturor partidelor participante la scrutin şi care trec pragul electoral. Pentru socialişti, acest tip de scrutin le asigură victoria la viitoarele alegeri, ţinând cont de faptul că nordul şi sudul Moldovei votează, tradiţional, cu PSRM. Opoziţia neparlamentară, formată din Andrei Năstase, Maia Sandu şi, de la distanţă, Renato Usatîi (primarul Bălţiului a fugit în Federaţia Rusă, unde se ascunde de justiţia moldovenească şi de unde îşi conduce partidul şi primăria), şi-a exprimat nemulţumirea faţă de uninominalul lui Plahotniuc şi anunţă proteste de amploare pentru a opri această modificare legislativă, care aproape că o scoate din viitoarea legislatură.

România tace și plătește

La sfârşitul lunii februarie, s-a aflat la Chişinău delegaţia FMI, iar la presiunea acesteia, speakerul parlamentului moldovean, Adrian Candu, şi majoritatea parlamentară au retras proiectul legii amnistiei fiscale, votată deja în primă lectură. Proiectul, puternic criticat de societatea civilă, prevedea exonerarea de orice răspundere penală a persoanelor care îşi declarau veniturile obţinute ilegal. În toate aceste trei luni în care proiectul de lege ce îi albea pe toţi cei care au participat la furtul miliardului, dar şi la mecanismul de spălare a celor 20 de miliarde de dolari americani din Federaţia Rusă, România nu a avut nicio poziţie publică, nu a fost niciun semn de la Bucureşti, către clasa politică de la Chişinău, de dezaprobare a acestui proiect de lege. Ba, din contră, Guvernul României a virat 50 de milioane de euro Republicii Moldova, bani ce reprezintă tranşa a doua dintr-un împrumut de 150 de milioane de dolari acordat de guvernul Ponta.

Lecţia de anticorupţie de la Bucureşti

Vineri seară, procurorii anticorupţie de la Chişinău au anunţat că l-au reţinut pe fostul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei Leonid Talmaci pentru implicare într-o operaţiune ce a constat în folosirea banilor a două bănci private şi a Fondului de Asigurare a Autovehiculelor, într-o operaţiune ce a vizat destabilizarea leului moldovenesc, în iarna anului 2015. Operaţiunea, aparent spectaculoasă, a CNA-ului moldovenesc (Centrul Naţional Anticorupție) ridică câteva semne de întrebare, deoarece Leonid Talmaci este cunoscut în Republica Moldova ca fiind un profesionist desăvârşit al finanţelor, un om foarte corect, iar toată lumea face trimitere la mandatul său de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, când sistemul bancar de la Chişinău nu s-a confruntat cu probleme, precum furtul miliardului şi operaţiunile de spălare de bani din Federaţia Rusă.

Sâmbătă, justiţia de la Chişinău, proaspăt educată de Laura Codruţa-Kovesi, l-a băgat după gratii, pentru 15 zile, pe omul care în 1993 punea pe piaţă leul moldovenesc şi construia actualul sistem monetar din Basarabia. Că Leonid Talmaci face parte dintr-un joc de credibilizare a justiţiei este confirmat de faptul că luni seară, în timp ce Talmaci se afla la terapie intensivă, ca urmare a unor probleme de sănătate, televiziunea oligarhului, Publika TV, anunţa înaintea avocatului că Talmaci era de acord să coopereze cu organele de urmărire penală. Se vede acelaşi mecanism folosit de DNA-ul românesc şi trag de aici concluzia că lecţiile de la seminarul din toamna anului trecut, ţinut de doamna Kovesi la Chişinău, au fost foarte bine învăţate de şefii anticorupției moldoveneşti.

Cristian CobuzPublicat Miercuri, 08 martie 2017
4015
 | 4
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Matei
+6
Fara un minim de memorie istorica, este dificil de inteles ceea ce este Republica Moldova la ora actuala. Global ea nu mai este demult un stat unitar national ci o grupare de etnii ce sunt departe de a avea aceleasi idealuri si metode de atingere a lor. Convietuirea acestora insa nu a pus nici un fel de problema in ultimii zeci de ani, dupa ce marile transmutari si deportari au luat sfarsit. Pusa sa aleaga intre est si vest, Republica Moldova s-a vazut pusa in fata unei dileme fundamentale. Romania a avut oportunitatea de a oferi un viitor comun, dar nu a avut si mijloacele materiale de punere in practica. Intoarcerea catre Rusia a fost deci singura alternativa viabila pentru o relatie comerciala reala, asa ca actuala indepartare de UE, care a dovedit prin Ucraina care ii sunt disponibilitatile, nu au facut decat sa hotarasca portita de salvare ce a ales-o. Legatura de suflet cu Romania continua sa existe, dar « dragostea trece si prin stomac » este la fel de reala ca expresie.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Crocodilul
+2
Romania + R. Moldova = 20 mil de oameni SARACI SI TRADATI
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-1
VAI DE MAMA LOR DE MOLDOVENI HABAR NU AU DE CE VOR DAR PRIN SISTEM UNINOMINAL OLIGHARHI VIN LA PUTERE SI SLEIESC ADICA FURA CE A MAI RAMAS SI NOI CA PROSTII CE SUNTEM POMPAM BANI IN EI CAND GRADUL DE SARACIE IN RROMANIA ESTE DE 40%ASTA NU INTELEG IN RUPTUL CAPULUI DAR DACA NAVETISTUL ASA VEDE EL LUCRURILE BANII SUNT ARUNCATI DE DOUA ORI PE FEREASTRA SI NOI SUFERIM INFLATIA V A CRESTE ECONOMIA NU MERGE INVATAMANT SI SANATATE LA PAMANT DNA UL POLITIE POLITICA ETC ETC !!!!!!E BINE CA NAVETISTUL SE DA CU SCHIURILE !!!!!!VAI DE MAMA NOASTRA DE ROMANI IN CE TARA BOGATA SI FRUMOASA NE AM NASCUT SI CE AM AJUNS SA AJUTAM CU BANI MULTI O TARA IN CARE A DISPARUT UN MILIARD DE DOLARI SI ASA VOR MAI DISPARE !!!!!!!LE MAI DA UE AJUTOR NU LE DA , DOMNUL PUTIN DAR CU TARAITA SA NU SI IA NASUL LA PURTARE CA ARE MIJLOACE SA I PUNA CU BOTUL LABE !!!!!!!MI E SILA SA MAI COMENTEZ ASEMENEA PORCARII !!!!!!!!ABIA ASTEPT SA PLEC DIN ACEASTA TARA PE CARE O IUBESC ENORM ROMANIA IN AFRICA SA MI GASESC LINISTEA !!!!!!!!!! VREAU LINISTEA CAMPURILOR DIN KENYA SI SA MA INSCRIU VOLUNTAR INTR O ORGANIZATIE UMANITARA INTERNATIONALA ATAT SI NIMIC MAI MULT !!!!!!!
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+7
Culmea e că nici politicul , nici presa nu realizează că in Moldova politicienii sunt mult mai normali și conștienți decăt in romania,..
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Real Madrid, de neoprit
Publicat acum 13 ore şi 6 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 13 ore şi 48 minute
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 9 minute
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 7 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 5 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 18 minute