Moment istoric: Cuba şi SUA reiau relaţiile, după 53 de ani

Statele Unite vor relua relaţiile diplomatice cu Cuba după mai bine de jumătate de secol şi vor deschide o ambasada la Havana. Aceasta după ce autorităţile cubaneze au decis să elibereze un prizonier american deţinut de cinci ani. Sunt informaţii oferite pe surse de înalţi oficiali americani, citate de toate marile agenţii de presă.

Pe site-ul Casei Albe a fost postat un comunicat în care sunt creionate primele măsuri în cadrul procesului de trasare a unei noi politici faţă de Cuba.

Prima convorbire directă după 50 de ani

Preşedintele Barack Obama i-a cerut secretarului de Stat John Kerry să grăbească procesul deschiderii unei ambasade americane la Havana, precum şi procesul eliminarii Cubei de pe lista americană a statelor care susţin terorismul. Urmează ca Obama să trimită cât mai repede la Havana un asistent al secretarului de Stat pentru a începe convorbiri pe temele migraţiei, a măsurilor împotriva traficului de droguri şi de fiinţe umane. Potrivit presei americane, SUA vor facilita vizitele cubanezilor in SUA, dacă ele sunt în scop familial, jurnalistic, religios, profesional, educaţional sau cultural-artistic.

“Astăzi, Statele Unite fac un pas istoric către schimbarea cursului relaţiilor noastre cu Cuba”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Preşedintele Barack Obama a discutat telefonic cu preşedintele Raul Castro în cursul zilei de miercuri, pentru a pune la punct ultimele detalii ale schimbului de prizonieri şi ale poziţiilor pe care cele două capitale le vor adopta în mod public. Discuţia a durat 45 de minute şi a fost prima convorbire telefonică directă între liderii de la Washington şi Havana în mai bine de 50 de ani.

Există o mare condiţionare din partea SUA pentru realuarea relaţiilor cu Cuba: respectarea drepturilor omului. Acesta va fi domeniul în care acţiunea Statelor Unite va duce la schimbare la faţă a Cubei şi la eliminarea regimului Castro.

Negocieri secrete şi un paravan de fum pentru eliberarea unui spion

Pentru a se ajunge la acest moment istoric a fost nevoie de 18 luni de negocieri secrete desfăşurate în special în Canada şi încurajate de cardinalul Jorge Bergoglio dupa ce a devenit papă. De altfel, Vaticanul a fost gazda momentului cel mai important, când înalţi oficiali cubanezi şi americani s-au întâlnit pentru a decide încetarea unor ostilităţi care durează de peste 50 de ani. Cu siguranţă că primul papă latino-american a bifat una dintre sarcinile cele mai importante ce i-au fost încredinţate.

Miercuri, americanul Alan Gross, deţinut în Cuba de cinci ani, a fost îmbarcat într-un avion guvernamental cu destinaţia SUA. Pe de altă parte, Statele Unite au eliberat trei cubanezi care erau închişi in SUA din 1981. Cei trei erau acuzaţi de spionaj. Surse oficiale din SUA au declarat că Alan Gross (aflat în greva foamei din luna aprilie) nu este decât un paravan, în fapt fiind vorba despre un spion american extrem de important care este închis în Cuba de 20 de ani.

Dolarii revin în Cuba

SUA au mai decis să reducă din restrictiile impuse pentru deplasările cubanezilor in Statele Unite şi relatiilor bancare (embargoul financiar a fost impus în 1960), iar în contrapartidă Cuba va elibera 53 de deţinuţi politici. Potrivit The New York Times, embargoul total impus din 1962 Cubei va rămâne în vigoare, însă administraţia Obama a semnalat că îşi doreşte ca Congresul să îndulcească cât mai mult restricţiile comerciale.

Washingtonul planifică să majoreze plafonul sumelor ce pot fi trimise familiilor din Cuba de către imigrantii din SUA la 2000 de dolari la trei luni, faţă de doar 500 de dolari în acest moment. Este o creştere uriaşă, având în vedere sărăcia în care trăiesc cubanezii de acasă. Şi turiştii americani ar putea primi dreptul de a cumpăra produse cubaneze în valoare mai mare – de până la 400 de dolari (tutun în valoare de 100 de dolari). Este o măsură care va transforma economia de subzistenţă din Cuba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.