Momentul culminant al Concursului Enescu

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru 240 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia.

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulţi artişti renumiţi ai lumii, participarea la această competiţie a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaştere la nivel mondial.

Începând de astăzi, publicul care nu a reuşit să îşi rezerve un loc în sala Ateneului Român se va putea bucura de concertele Semifinalelor, Finalelor de Vioară, Pian şi Violoncel, precum şi de un recital extraordinar din cadrul Concursului Enescu într-o transmisie live pe un ecran în faţa Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune

Cele mai frumoase concerte şi recitaluri din cadrul ediţiei 2014 a Concursului Internaţional “George Enescu”, care are loc până în 27 septembrie, vor putea fi urmărite live pe acest ecran.

“Ne-am dorit să oferim şi celor care nu au reuşit să-şi rezerve un loc în sala Ateneului Român şansa de a putea trăi emoţia concertelor şi recitalurilor din Concursul Enescu prin intermediul acestei experienţe unice, într-o atmosferă de gală, în aer liber, într-unul dintre locurile simbolice ale Capitalei: chiar în faţa Ateneului Român. Ne bucură interesul crescut al publicului pentru Concurs – primele 3.000 de rezervări pentru un loc în sala de concert s-au făcut în mai puţin de 24 de ore”, a declarat pentru presă Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului şi Concursului Enescu.

Vor fi transmise în direct evoluţiile tinerilor artişti care au fost aleşi de juriu pentru a intra în Semifinalele Concursului Enescu. Practic, o serie de recitaluri în toată regula, cu un repretoriu care include şi lucrări de George Enescu.

Violonistul Ştefan Tarara

Un moment special pe care iubitorii de muzică clasică îl pot trăi în timp real chiar dacă nu se află în sala de concert va fi desemnarea câştigătorilor acestei ediţii a Concursului Enescu, care se întâmplă chiar la încheierea concertelor din Finale, după o scurtă pauză. Este momentul culminat al Concursului Enescu, cel când sunt desemnate numele de mâine din muzica clasică internaţională din cei 240 de concurenţi din 36 de ţări înscrişi la această ediţie. Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, concurenţii laureaţi ai Secţiunii de Vioară şi ai celei de Pian sunt invitaţi în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaţionale, Festivalul de la Ravello, ediţia 2015.

În 23 septembrie, va fi transmis live pe ecranul din faţa Ateneului Român şi recitalul extraordinar susţinut de doi muzicieni consacraţi, un moment cu valoare de simbol: cunoscutul pianist de origine franceză Jean-Claude Pennetier, de asemenea membru în juriul Concursului Enescu de-a lungul timpului, va urca pe scenă alături de pianista de origine română Mara Dobrescu, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris.

În 16 septembrie, între orele 16.00 şi 22.00, va putea fi audiată Semifinala Secţiunii Vioară.

În 18 septembrie, între orele 19.00 şi 22.30 – Finala Secţiunii Vioară; dirijor: Daisuke Soga.

În 19 septembrie este programată Semifinala Secţiunii Violoncel. Finala putând fi urmărită în 21 septembrie, sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan.

În 24 septembrie, între orele 10.00 şi 13.00, precum şi între orele 17.00 şi 20.00 (cu pauză de prânz) poate fi urmărită Semifinala Secţiunii Pian.

Iar în 27 septembrie, între orele 19.00 şi 22.30 este programată Finala acestei secţiunii. Dirijor: Frantz Justus.

Pianistul francez Jean-Claude Pennetier

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Violoncelistul român Octavian Alin Lup se află printre cei 12 tineri artişti care au fost desemnaţi câştigători ai Etapei I a Secţiunii de Violoncel din cadrul Concursului Enescu

Alături de Octavian Alin Lup, trei tineri artişti din Coreea de Sud, doi din Rusia, doi din Statele Unite ale Americii, unul din Bulgaria, unul din Ucraina, unul din Italia şi unul din Austria sunt câştigătorii Etapei I a Secţiunii de Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu, ale cărei rezultate au fost anunţate duminică după-amiază.

Etapa I a Concursului la această secţiune s-a desfăşurat în zilele de 12, 13 şi 14 septembrie, la Ateneul Român. Juriul de specialitate, format din Lluís Claret (preşedintele juriului), Marin Cazacu, Frans Helmerson şi Vladimir Malinovski, a decis duminică, 14 septembrie, concurenţii calificaţi pentru Etapa a II-a a Concursului: Georgy Lomakov (Ucraina), Lee Seo Young (Coreea de Sud), Octavian Alin Lup (România), Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii), Atanas Krastev (Bulgaria), Tony Rymer (Statele Unite ale Americii), Paolo Bonomini (Italia), Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), Natalia Costiuc (Rusia), Danila Ivanov (Rusia), Cristina Basili (Austria), Sang Yhee (Coreea de Sud).

Pianista Mara Dobrescu

Violoncelistul Octavian Alin Lup, în vârstă de 27 de ani, este absolvent al Liceului de Muzică din Cluj şi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. A susţinut numeroase concerte şi recitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate – Maroc, Austria, Elveţia, Israel, Olanda, Franţa, Ungaria, Spania. În anul 2012 a fost selectat să participe ca membru activ la master-class-urile organizate de una dintre cele mai prestigioase instituţii muzicale din lume, Kronberg Academy. Dacă ajunge în Semifinală, violoncelistul român va interpreta pentru public inclusiv o lucrare a compozitorului George Enescu – Sonata în fa minor (opus postum).

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 septembrie. Semifinala se va desfăşura pe 19 septembrie. Iar finala Concursului, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, va avea loc pe 21 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român.

Violonistul de origine română Ştefan Tarara, printre câştigătorii Etapei a II-a Secţiunii de Vioară a Concursului Enescu

Ştefan Tarara are 28 de ani şi locuieşte în Germania. Alături de acesta, trei tineri artişti din Coreea de Sud, unul din Franţa şi unul din Rusia sunt câştigătorii Etapei a II-a a Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional George Enescu.

Etapa a II-a a Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea Vioară, s-a desfăşurat în zilele de 13 şi 14 septembrie, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Juriul de specialitate, format din Pierre Amoyal (preşedintele juriului), Agustin Leon Ara, Florin Croitoru, Mikhail Kopelman, Sergey Kravchenko, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Bujor Prelipcean şi Mieczyslaw Szlezer, a decis concurenţii calificaţi pentru Etapa a II-a a Concursului: Lavrov Stepan (Rusia), Roudine Fedor (Franţa), Yang Yoon (Coreea de Sud), Bae Wonhee (Coreea de Sud), Park Sungmi (Coreea de Sud), Ştefan Tarara (Germania).

Semifinala secţiunii Vioară se desfăşoară astăzi. Finala concursului, concertul cu orchestra, este programată în 18 septembrie, la Ateneul Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.