Monica Iacob-Ridzi şi-a pus la adăpost o parte din avere

În luna februarie a anului trecut, Monica Iacob-Ridzi şi-a donat către rude apropiate mai multe imobile pe care le deţinea în coproprietate cu acestea. O măsură de „precauţie” luată la timp – un an mai târziu, DNA a pus sechestru pe averea soţilor Iacob-Ridzi.

Măsuri de securizare a proprietăţilor

Pe 27 iulie 2009, Camera Deputaţilor aproba cu 192 de voturi „pentru” şi 35 „contra” Hotărârea privind cererea de urmărire penală a deputatului, fost ministru, Monica Iacob-Ridzi (PDL). Chiar dacă ulterior cu sprijinul deputaţilor PDL s-a tras serios de timp când DNA a cerut şi aprobarea pentru efectuarea unor percheziţii în ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului, lucrurile erau clare (inclusiv concluziile comisiei parlamentare de anchetă erau indubitabile – n.a.) şi orice novice îşi putea da seama că drumul spre tribunal este ireversibil pentru Monica Iacob-Ridzi. Drept urmare, fostul ministru PDL şi-a luat o serie de măsuri de precauţie pentru a fenta cât de cât procedurile juridice la care se aştepta. Astfel, în luna februarie a anului 2010 a donat către numita Şiţa Ridzi mai multe terenuri şi mai multe apartamente pe care le deţinea în coproprietate. O măsură care a salvat aceste proprietăţi de sechestrul pus de procurori, în martie 2011, pe averea care i-a rămas.

O donaţie (re)donată

Pentru a ilustra „jongleriile” făcute cu proprietăţile ei, vă prezentăm o declaraţie de avere dinainte de donaţii şi una ulterioară ale Monicăi Iacob-Ridzi.

În declaraţia de avere din 15 iunie 2006 avem următoarea situaţie:

  • teren Scărişoara (Olt) – intravilan, obţinut prin cumpărare, coproprietate ½ cu Sorin Ridzi
  • teren Petroşani-Rusu – intravilan, donaţie, coproprietate ½ cu Sorin Ridzi
  • teren Lupeni-Bărbăteni – intravilan, moştenire, coproprietate 10/16 cu şiţa Ridzi
  • teren Petroşani-Vilelor – intravilan, moştenire, coproprietate 3/16 cu Sorin Ridzi
  • teren Petroşani-Plopilor – intravilan, moştenire, coproprietate 3/16 Iacob Ridzi Monica (???)

Ce mai regăsim în declaraţiile de avere din anul 2010?

– teren Scărişoara (Olt) – intravilan, obţinut prin cumpărare, coproprietate ½ cu Sorin Ridzi

Toate celelalte terenuri apar la capitolul III din formularul de declaraţie de avere („bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”), ca fiind donate către Şiţa Ridzi. După cum se poate observa, terenul din Parâng din zona turistică Rusu a fost obţinut prin donaţie de la fratele ei Sorin Ridzi, în 2004, iar după 6 ani a fost redonat către alt membru al familiei.

Mai tare ca Năstase: Șiţa Ridzi „cinci case”

În ceea ce priveşte casele şi apartamentele, în declaraţia de avere din 2009 găsim o situaţie deloc de invidiat:

  • casă de locuit Scărişoara (Olt) – cumpărare, coproprietate ½ cu Sorin Ridzi
  • casă de vacanţă Petroşani-Rusu – donaţie, coproprietate ½ cu Sorin Ridzi
  • apartament Petroşani – cumpărare – proprietar 1/1
  • apartament Petroşani – moştenire – coproprietar 10/16 cu şiţa Ridzi
  • casă de locuit Petroşani-Vilelor – moştenire – copropritar 3/16 cu Sorin Ridzi
  • apartament Lupeni – moştenire – coproprietar 3/16 Iacob Monica Ridzi (?)
  • apartament Lupeni – moştenire – coproprietar 3/16 Iacob Monica Ridzi (?)

În februarie 2010, Monica Iacob-Ridzi a fost extrem de generoasă cu Şiţa Ridzi (prin amabilitatea colegilor de la „Gazeta Văii Jiului” am aflat că Şiţa Ridzi este mama deputatului PDL, GVJ fiind singura publicaţie care a mai tratat acest subiect), căreia i-a donat părţile pe care de deţinea în proprietate de la casa de vacanţă, casa de locuit din Petroşani şi de la cele trei apartamente din Petroşani, respectiv Lupeni. Practic, la ora actuală Monica Iacob-Ridzi mai deţine doar jumătate din casa de locuit din judeţul Olt şi apartamentul din Petroşani unde este proprietară integral.

Au dispărut acţiunile de la Euro-Riva-Serv SRL

În declaraţia de interese din 15 iunie 2009, Monica Iacob Ridzi apare ca asociat cu 397 de acţiuni în firma familiei ei, Euro-Riva-Serv SRL. După numai trei luni de zile, în declaraţia de interese publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor pe 14 septembrie, deputat PDL nu mai apare ca asociată în respective firmă. Ce a făcut cu acţiunile sale, cui le-a vândut sau donat, nu se menţionează.

Monica Iacob-Ridzi, contabilă la o firmă inexistentă

Pentru că subiectul articolului de faţă îl reprezintă donaţiile intempestive făcute de Monica Iacob-Ridzi către mama ei, vă prezentăm un amănunt ce ţine de tot de „SF” în ceea ce o priveşte. Din CV-ul publicat pe pagina proprie de la Camera Deputaţilor reiese că între 1995 şi 1997 Monica Iacob-Ridzi a fost contabilă (de la vârsta de 18 ani !!!) la firma Euro-Riva-Serv SRL, iar între 1997 şi 1999, şefa biroului de contabilitate a aceleiaşi firme. Toate bune şi frumoase, numai că respectiva firmă s-a înfiinţat pe 14 februarie 1999. În 2009, Şiţa Ridzi avea 62,48% din acţiunile firmei, iar fraţii Sorin şi Monica Iacob-Ridzi, 18,76% fiecare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.