Monica Macovei: „CSM este un fel de Mafie a Justiţiei şi acoperă tot ce e rău în sistem”

Europarlamentarul Monica Macovei a avut un atac devastator la adresa CSM: „Să ştiţi că în toată Europa Centrală şi de Est, în CSM este un fel de Mafie a Justiţiei şi ei acoperă tot ce de întîmplă rău în sistem”! Oricine altcineva care ar fi spus această propoziţie ar fi fost imediat acuzat de Inspecţia judiciară că atentează la independenţa Justiţiei.

Sîntem curioşi dacă aceeaşi Inspecţie Judiciară din cadrul CSM va avea aceeaşi poziţie şi în cazul acestei declaraţii publice pe care a făcut-o Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, în emisiunea „XPRESS” de duminică de la B1 TV, moderată de Sabin Orcan. Declaraţia de mai sus poate fi văzută de oricine la adresa http://inregistrari.b1.ro/view-31_Jan-2016-x_press-108.html, mai exact la minutul 1:37:40.

În aceeaşi emisiune, Monica Macovei a fost la fel de vehementă şi faţă de propunerea ca numirile Procurorului general al României, al şefului DNA şi al şefului DIICOT să fie făcute de către CSM, europarlamentarul opinînd că aceste propuneri trebuie să fie făcute în continuare de Ministrul Justiţiei. De altfel, chiar Monica Macovei a luat această prerogativă din mîna CSM în 2005, cînd ea însăşi a fost Ministrul Justiţiei!

Iată ce a spus Monica Macovei în legătură cu aceste numiri: „Nu este normal ca un grup de 19 oameni care votează colectiv şi secret şi au răspundere colectivă, care înseamnă zero răspundere, să facă aceste propuneri. Nu contează cum sînt aceşti membri ai CSM – sînt cum i-au ales colegii lor, că şi asta trebuie să ne spună ceva… N-are ce căuta CSM în aceste numiri. CSM se ocupă de independenţa Justiţiei şi de disciplinarea judecătorilor, adică de aplicarea de sancţiuni disciplinare. Aici îşi face treaba foarte prost. Cum să-i mai dai puteri în plus CSM-ului? Întîi să-şi regleze problemele. Serios! De cînd avem noi CSM, din 2005, de 2-3 ori a acţionat OK, în rest…

Monica Macovei a dat un exemplu nefericit despre avantajul numirii şefilor parchetelor de către Ministrul Justiţiei: „Cînd s-a-ntîmplat cu Alina Bica, a fost întrebat ministrul Predoiu de ce a numit-o”! Uită însă că, urmare a acestei numiri, fostul ministrul Cătălin Predoiu, care a făcurt acea numire, a fost desemnat de PNL ca Prim-ministru, în cazul în care acest partid ar cîştiga alegerile, deci nu a răspuns absolut deloc, aşa cum segerează Monica Macovei că s-ar fi întîmplat!

Acum, mai ales că acuzaţiile Monicăi Macovei reprezintă un atac direct la adresa instituţiei lor, este de aşteptat reacţia membrilor CSM, aşa cum s-a întîmplat atunci cînd critici mult mai blînde au venit din partea presei sau a unor politicieni. Chiar dacă din acest CSM face parte şi fostul consilier al Monicăi Macovei, năstruşnicul judecător Cristi Danileţ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.