Monica Macovei se împotriveşte Comisiei de la Veneţia

Printr-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri 29 mai, europarlamentarul PDL Monica Macovei atacă la baionetă reducerea pragului de prezenţă la referendum. Formulările din comunicat se întorc însă ca un bumerang împotriva lui Traian Băsescu şi a autoarei.

Jurist de profesie care nu cunoaşte ce înseamnă „principiul majorităţii”

Europarlamentarul PDL Monica Macovei atacă la baionetă scăderea – prin lege – a pragului de participare la referendum printr-un comunicat de presă intitulat: „Ponta şi USL se tem de judecata românilor”.

Să vedem ce spune dna europarlamentar.

„USL încalcă principiul de bază al democraţiei, principiul majorităţii, de frică să nu se repete situaţia de la referendumul-capcană de suspendare a preşedintelui, când românii nu s-au lăsat păcăliţi şi nu au girat manipularea USL. Acum, teama cea mare este că ar putea să nu le fie aprobată noua Constituţie la care lucrează în secret”.

Analizând acest paragraf, constatăm că dna Macovei are serioase lacune în domeniu şi că nu stăpâneşte o serie de aspecte legate de principii constituţionale.

– Primul: „încălcarea principiului majorităţii”. Din punct de vedere tehnic, este un non-sens. Nu se încalcă respectivul principiu. Pentru că NU participarea la referendum are legătură cu principiul majorităţii, ci rezultatul referendumului. Adică, dacă 50%+1 spun DA, referendumul este aprobat. Acest 50% + 1 înseamnă majoritate. Dacă, invers, cei care spun DA sunt sub acest procent, rezultă că nu este o majoritate şi referendumul este respins.

– „Noua Constituţie la care se lucrează în secret”. Aici avem în primul rând o aberaţie: nu este vorba de o nouă Constituţie. Orice jurist începător – din câte ştim dna Macovei a absolvit Dreptul (nu contează că pe timpul comunismului, acest lucru se învăţa şi pe atunci) – ştie că o nouă Constituţie înseamnă plecare de la zero (abrogarea Constituţiei aflate în vigoare n.a.) şi elaborarea în cadrul unei Adunări Constituante a unei noi legi fundamentale. Adică aşa cum s-a întâmplat în 1991. Ce avem acum se cheamă „revizuirea Constituţiei din 1991”. În al doilea rând, problema cu „secretul” nu ştim de unde a scos-o dna Macovei. Pentru că întreaga media este plină de zeci şi zeci de amendamente propuse de partide, de parlamentari sau de simpli cetăţeni. În plus, Forumul Constituţional este promovat de toate televiziunile. Dacă dna europarlamentar Macovei nu prinde posturi româneşti la Bruxelles sau dacă nu citeşte pe internet ziarele din ţară este problema dânsei.

În 2007 şi 2009 Traian Băsescu i-a păcălit pe români

Ce mai spune dna europarlamentar PDL în respectivul comunicat: „Românii nu s-au lăsat păcăliţi la referendumul-capcană de suspendare a lui Traian Băsescu şi nu au girat manipularea USL”.

– Aici avem mai multe lucruri care nu se potrivesc de loc. Sau dacă considerăm ca fiind corectă abordarea dnei Macovei, atunci trebuie să punem sub semnul întrebării alte două referendumuri. Să începem cu un aspect pe care, iarăşi, orice repetent de la Drept îl cunoaşte: referendumul din iulie 2012 a fost unul de demitere, nu de suspendare. Pentru că Traian Băsescu era deja în stare de suspendare. Când spui „referendum-capcană” înseamnă că ori nu ai habar de prevederile Constituţiei, ori nu vrei să o respecţi. Referendumul pentru demiterea preşedintelui este un act democratic şi este prevăzut de Constituţie. Punct. Acum, dacă „românii nu s-au lăsat păcăliţi”, dar 7.403.836 dintre români au votat pentru demitere, ce se poate spune despre cei 6.059.315 români care în 2007 au votat în favoarea rămânerii lui Traian Băsescu la Cotroceni sau despre cei 6.740.213 români care au votat în 2009 propunerea lui Traian Băsescu de trecere la un parlament monocameral? Se poate spune un singur lucru, dacă este să ne luăm după dna europarlamentar PDL Monica Macovei: că în 2007 şi în 2009 românii nu s-au lăsat nici ei păcăliţi, de către Traian Băsescu şi PDL de această dată, chiar într-un procent mai ridicat. În ceea ce priveşte chestiunea cu „Manipularea USL”, aici problema este de competenţa bancurilor cu Radio Erevan. Pentru că, de fapt, de manipulat s-a manipulat, chiar la greu, dar nu cei din USL, ci cei din tabăra prezidenţială, iar dna Monica Macovei a „lucrat intens” la organismele europene în acest sens.

Europarlamentar de top împotriva Comisiei de la Veneţia

Mai avem şi următorul paragraf: „ Ponta, Antonescu şi USL au redus pragul de prezenţă la referendum de la 50% la 30% de teamă că românii nu vor fi de acord cu politicile lor şi îi vor sancţiona absentînd de la vot”.

– Şi aici dna Macovei nu prea ştie ce spune. Constituţia nu este pentru doi oameni sau pentru un partid. Constituţia este pentru toţi românii. Deci nu prea au de ce să le fie teamă celor doi plus USL-ului. Dacă românilor nu le va plăcea textul legii de revizuire, îl vor respinge şi cu asta basta. Şi ar mai fi ceva. Foarte important. Nu doar reducerea, ci chiar renunţarea la pragul de participare reprezintă o recomandare a Comisiei de la Veneţia. Or, să vii tu ditamai europarlamentarul ultra apreciat de toţi comisarii europeni, de Comisia Europeană şi să te pui de-a curmezişul unei recomandări a respectivei comisii, credem că depăşeşte orice aşteptare. Suntem curioşi ce spun oficialii europeni despre această abordare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.