Monica Macovei şi-a trecut în prezentare un premiu pe care nu l-a primit vreodată

O listă de somităţi premiate, dar nici urmă de Monica Macovei. O academie care nu are legătură cu mediul academic. M10, o asociaţie cu suporteri băsişti recondiţionaţi. Unde are M10 sediul.

Un premiu pe care Monica Macovei nu l-a luat

Ca voi, încercăm să fim corecți, să ne facem datoria față de sine, față de familie și față de ceilalți”. Această formulare apare în Manifestul asociaţiei „M10” înfiinţată de Monica Macovei şi se regăseşte pe site-ul asociaţiei. Suntem în faţa unui mesaj înălţător şi moralizator. Numai că acest mesaj este contrazis chiar pe site-ul respectivei asociaţii la pagina de prezentare a Monicăi Macovei. Aflăm din această, printre altele, că Monica Macovei „în 2008 a primit premiul Academiei Europene Yuste, decernat de Alteța Sa Regală, Regele Juan Carlos al Spaniei”. Toate bune şi frumoase, numai că în acest caz suntem în faţa unei dezinformări crase: Monica Macovei NU a primit niciodată premiul respectiv.

Iată ce am găsit pe site-ul „respectivei academii”: „The European Academy of Yuste Foundation announced the 10th edition of the Charles V European Award (…) It is noteworthy that this is the 10th edition of the “Charles V European Award”. It was previously given to Jacques Delors, Wilfried Martens, Felipe González, Mikhail Gorbachev, Jorge Sampaio, Helmut Kohl, Simone Veil, Javier Solana Madariaga and José Manuel Durão Barroso”. Traducerea este simplă. Este anunţată decernarea celui de-al 10-lea premiu şi sunt nominalizate personalităţile care au obţinut până în prezent acest premiu. După cum se poate vedea, nici urmă de Monica Macovei. În 2008 premiul a fost obţinut de Simone Veil.Deci, Monica Macovei şi-a trecut în prezentare un titlu pe care nu l-a obţinut. A procedat într-un fel ca şi Victor Ponta, care a avut ani de zile în CV un masterat luat în Italia, la Catania, care de fapt nu era masterat. Ziarul Adevărula publicat amănunte privind cazul lui Ponta. La vremea respectivă (iulie 2012) chiar şi Monica Macovei a făcut mare tapaj de incorectitudinea premierului.

O academie care nu prea este academie

De câţiva ani buni, în toate prezentările legate de Monica Macovei apare că este membră a Academiei Europene Yuste din Spania. Redăm una din zecile formulări din presă din perioada de după 2009: Face parte din Consiliul organizației Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană, din 2012, și deține calitatea de membru în Senatul Societății Academice Române, din 2011, Academia Europeană Yuste, Spania, din 2008”. Dar şi aici avem o „mică” problemă. Oricine dă căutare pe internet pentru a vedea ce este cu această Academie Europeană, găseşte invariabil informaţii – destul de bogate, este adevărat – dar toate legate de Fundaţia Yuste. De altfel formula întâlnită este următoarea European Academy of Yuste Foundation. Deci nu este vorba de o academie în adevăratul sens al cuvântului. Academia Europeană a Fundaţiei Yuste este un organism cum este în România, să zicem, SAR (Societatea Academică Română) dar ceva mai sofisticată ţinând cont de personalităţile care deţin calitatea de membru. Într-adevăr, Monica Macovei este membru a Academiei Europeane a Fundaţiei Yuste, în 2008 a devenit membru şi a primit documentele atestatoare din mâinile suveranului spaniol, dar de la calitatea de membru la obţinerea unui premiu anual, de prestigiu, este o distanţă foarte mare. În plus „catedrele” academiei sunt simbolice, nu sunt catedre propriu-zise. Niciodată însă, când presa (de regulă ce „portocalie”) a prezentat apartenenţa Monicăi Macovei la respectiva academie, nu s-a pomenit nimic despre faptul că este o academiei a unei fundaţii.

M10, compusă din fani Băsescu recondiţionaţi

Cine intră pe site-ul asociaţiei înfiinţate acum trei zile de Monica Macovei poate observa că deja a fost ales (Când? Unde? Cum? Câţi candidaţi au fost?) un consiliu director care este compus din:

Președinte: Viorel Bîţu

Membru : Șerban Marinescu

Membru: Monica-Luisa Macovei

Membru: Marilena Constantinescu

Membru: Marian Preda

Cine sunt membri acestui consiliu. Marian Preda este cel pe care Traian Băsescu l-a uns preşedinte al fundaţiei Mişcarea Populară, punctul de plecare al PMP; Marilena Constantinescu este de ani de zile consiliera Monicăi Macovei; Viorel Bîţu a fost mandatarul financiar al campaniei electorale a Monicăi Macovei şi este mai cunoscut prin faptul că, asemenea multor suporteri de-ai lui Traian Băsescu şi-a adăugat la profilul de pe Facebook numele de Schengen; Şerban Marinescu este arhitectul implicat în denunţul şi flagrantul organizat împotriva fostului primar PNL din Râmnicu Vâlcea, la vremea respectivă liberalii acuzând simpatizanţii lui Băsescu din zonă de un complot politic. Nu are încă o funcţie de conducere, dar apare cu poză pe site, Adrian Papahagi, zgomotosul ex lider PMM din Cluj. Nu în ultimul rând trebuie să spunem că sediul M10 este la aceeaşi adresă la care regăsim GDS şi oficiosul său, publicaţia „22”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.