Monica Macovei şi „lovitura de stat” dată în justiţie

Monica Macovei i-a acuzat în această vară pe Victor Ponta (în calitatea de ministru interimar al Jstiţiei) şi pe Crin Antonescu (în calitatea sa de preşedinte interimar) că intenţionează să decapiteze conducerea Parchetelor. Macovei a uitat că, atunci când a fost ministru, a epurat în masă conducerile PNA şi DIICOT. Atunci „Europa” a tăcut mâlc.

Remember declaraţii din iulie 2012…

3 iulie: „Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat (…) Ponta şi USL atacă frontal ordinea de drept şi subjugă justiţia: vor să îi schimbe pe judecătorii Curţii Constituţionale prin încălcarea Constituţiei care îi declară inamovibili” – Monica Macovei

6 iulie:Sunt foarte îngrijorat de evoluţiile din România în privinţa justiţiei. Îi voi contacta pe Victor Ponta şi Traian Băsescu” – Herman Van Rompuy (preşedintele Consiliului European)

12 iulie:Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al DNA” – lista în 11 puncte a CE, Jose Manuel Barroso (preşedinte CE)

14 iulie: „Nu eu sunt ţinta. Justiţia este ţinta. USL trebuie să pună mâna pe justiţie pentru a-i scăpa pe corupţi de lege” – Traian Băsescu

…Şi un remember propus de luju.ro

„Dezinformările pe care europarlamentara Monica Macovei le-a lansat în timpul disputelor din 12 septembrie 2012 din Parlamentul European, pe tema Justiţiei şi stabilităţii politice în ţara noastră (când a trântit minciuna că USL vrea să-i dea afară pe Kovesi şi Morar, deşi acestora le expiră/le-a expirat prin lege mandatele), ne-au determinat să ne întoarcem în timp în perioada anului 2005, în care fosta ministresă a Justiţiei a făcut tot ce i-a stat cu putinţă pentru a distruge PNA-ul şi DIICOT-ul, prin epurarea din funcţii a tuturor şefilor. Din atitudinea Monica Macovei nu a reieşit niciodată lupta împotriva corupţiei, ci dorinţa ei arzătoare de a pune stăpânire împreună cu Traian Băsescu pe parchete pe care le-a «năşit» în 2005 pe criterii personale”.

Iată procurorii schimbaţi într-o singură zi de Monica Macovei:

– Ioan Amarie, procuror general al PNA

– Gheorghe Şuhan, procuror general adjunct al PNA

– Adrian Horia Miclescu, procuror general adjunct al PNA

– Ion Panaitescu, procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul PNA

– Vasile Draghici, procuror şef al Secţiei I a PNA*

– Alexandru Chiciu, procuror şef al Secţiei a II-a a PNA

– Gheorghe Muscalu, procuror şef DIICOT

– Graţiana Isac, procuror şef adjunct al DIICOT

Un blitzkrieg „avant la lettre”

În iulie-august 2012, oficiali ai CE (în urma informaţiilor primite din ţară, dar şi în conformitate cu unele interese proprii oculte) îşi manifestau „îngrijorarea” faţă de „rapiditatea” luării unor decizii şi adoptării unor legi de către guvern şi majoritatea USL. Este ceea ce presa şi analiştii politici au numit „blitzkrieg”-ul USL. Cotidianul.ro a revăzut o serie de evenimente din 2005 şi a descoperit că atunci a avut loc un prim „blitzkrieg”, care i-a avut în prim-plan pe PD-iştii Monica Macovei şi Traian Băsescu. Vă prezentăm cum s-a derulat el acum 7 ani:

– 20 iulie: Guvernul Tăriceanu I îşi angajează răspunderea pe un pachet legislativ privind reforma proprietăţii şi reforma justiţiei. (PD, aflat atunci la guvernare alături de PNL şi UDMR, a condiţionat acceptul de introducerea în pachet a legilor reformei justiţiei, opera intergală a Monicăi Macovei)

– 22 iulie: Pachetul legislativ nefiind atacat de Opoziţie, se publică în Monitorul Oficial

– 25 iulie: Legile reformei proprietăţii şi legile reformei justiţiei intră în vigoare; conform noilor prevederi, ministrul Justiţiei primeşte dreptul de a propune CSM numiri şi revocări ale procurorilor. Adică exact ceea ce acuza între 2001 şi 2003 Monica Macovei, argumentul fiind politizarea justiţiei, ministrul de resort fiind om politic. În 2004, guvernul Năstase, în urma recomandărilor oficialilor europeni, modifică statutul magistraţilor, numirile şi revocările fiind propuse de CSM. Revenirea la situaţia de dinainte de 2004 a fost justificată de Monica Macovei ca fiind… solicitare a Comisiei Europene.

– 2 august: prin adresa nr. 74288, Monica Macovei propune CSM schimbarea procurorilor mai sus amintiţi

– 3 august: prin hotărârea nr. 54, CSM aprobă cererile ministrului Justiţiei de schimbare a repectivilor procurori

– 8 august: preşedintele Traian Băsescu semnează decretul de revocare a şefului PNA (DNA-ul de astăzi), Ion Amarie

– 9 august: decretul este publicat în Monitorul Oficial

– 9 august: prin adresa nr.1.393, Monica Macovei propune CSM să-l avizeze pe Daniel Morar pentru funcţia de şef al PNA

– 10 august: prin Hotărârea nr. 59, CSM avizează cecerea ministrului Justiţiei

– 11 august: prin Decretul nr. 849, Traian Băsescu semnează numirea lui Daniel Morar în funcţia de şef al PNA

– 12 august: decretul prezidenţial este publicat în Monitorul Oficial

Un aspect interesant sare în ochi dacă analizăm evenimentele din 2005. CSM a aprobat ambele solicitări ale ministresei Monica Macovei în nici 24 de ore. O rapiditate cu adevărat cosmică. În special a analiza destituirea a unor procurori şefi de la două parchete extrem de importante în numai câteva ore reprezintă o „performanţă”.

În 2005, România nu era încă membră a UE, dar totul era deja clar, eram în „anticameră”. Şi la vremea respectivă, oficialii Comisiei Europene stăteau cu ochii pe România. Dar, referitor la evenimentele mai sus descrise, nu a existat nicio luare de poziţie din partea oficialilor europeni.

Notă * Procurorul Vasile Drăghici a fost unul dintre cei care au instrumentat dosarul „Flota” şi s-a numărat printre acuzatorii lui Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.