Monica Niculescu, în faţa rezultatului carierei

Unei mari favorite i-a trecut glonţul pe la ureche. Cinci prezenţe româneşti azi pe iarba de la Wimbledon. „Bunicuţele” din probele de dublu feminin şi dublu mixt.

Monica Niculescu atacă optimile de finală

Monica Niculescu joacă astăzi meciul carierei ei. Dacă va învinge, va ajunge în pentru a doua în optimi de finală la un turneu de Grand Slam. Prima oară a ajuns în această fază a competiţiei în 2011 la US Open, dar un tur IV la Wimbledon este un rezultat mai bun pentru că „înnobilează”, Wimbledonul şi Roland Garros-ul fiind considerate ca fiind turnee mai cu staiff decât US Open şi Australian Open, chiar dacă punctajul, premiile în bani sunt şi competitoarele sunt aceleaşi. Monica Niculescu are oportunitatea de a urca pe locul 41 în clasamentul general al WTA şi pe acelaşi loc în WTA pe 2015. Adversara româncei se află de asemenea în faţa celei mai mari performanţe a carirei. Deşi înainte de începerea turneului se afla pe locul 134 WTA, ea a obţinut două victorii în faţa unor jucătoare mult mai bine cotate, cea în faţa Svetlanei Kuznetsova fiind una de senzaţie. În mod normal Niculescu nu trebuie să fie influenţată de acest rezultat. Reamintim, în tutul II a trecut fără drept de apel de învingătoarea Simonei Halep. Nu în ultimă instanţă, Niculescu ştie (dar acest lucru este valabil şi pentru adversara ei) că în turul IV nu va da peste o jucătoare „imposibil de bătut”. La casele de pariuri, cota medie pentru victoria româncei este 1.44, iar pentru Pliskova este 2.65. Astăzi intră în „horă” şi juniorii. România are pe tabloul principal la simplu fete două jucătoare: Jaqueline Cristian şi Ioana Mincă. Prima joacă astăzi chiar la pria oră a programului zilei.

Raluca Olaru în turul II la dublu mixt

Vineri seara în unul dintre ultimele meciuri de la Wimbledon, perechea Raluca Olaru/Michael Venus (Noua Zeelandă) a întrecut în primul tur al probei de dublu mixt perechea Lara Arruabarrena (Spania)/ André Sá (Brazilia) cu scorul de 6-3, 6-2. În proba de dublu mixt evoluează şi Horia Tecău şi Florin Mergea, care fac pereche cu jucătoare cu mare experienţă şi care în ultimii ani s-au axat doar pe probele de dublu.

Programul românilor – sâmbătă 4 iulie

  • Ora 13.00 (teren 9): Jaqueline Cristian (#45) – Wushuang Zheng (#18-Chn) – J1
  • Ora 13.30 (teren 18): Monica Niculescu (#48) – Khristina Pliskova (#134)
  • Ora 15.30 (teren 7): Irina Begu/Lara Arruabarrena (Esp) – Jarmila Gajdošová /
  • Ajla Tomljanović (Aus)
  • Ora 16.30 (teren 8): Monica Niculesu/Olga Savchuk (Ukr) – Timea Babos (Hun) /
  • Kristina Mladenovic (Fra)
  • Ora 18.00 (teren 5): H.Tecău/Katarina Srebotnik (Swk) – Rohan Bopanna (Ind) Maria Jose Martinez Sanchez (Esp)

Serenei Williams i-a trecut glonţul pe la ureche

Vineri seara în redacţiile majorităţii ziarelor din lume s-a dat „alarma”. În setul decisiv dintre numărul 1 mondial, Serena Williams şi Heather Watson (22 de ani, nr.59 WTA), jucătoarea britanică avea 3-0 cu două break-uri în primele trei game-uri. În game-ul al 4-lea, după ce a salvat 3 mingi de break, Watson avea minge de game şi de 4-0. Au început să „curgă” scenariile: Serena pierde pentru că nu vrea să joace contra susorii ei în turul IV; Serena este bolnavă, retragerea din proba de dublu fiind „dovada”. Numai că Serena a dovedit că are „10 vieţi” şi de la 0-3 a întors rezultatul la 4-3 pentru ea. Watson are o revenire conduce cu 5-4, şi serviciul. După ce salvează din nou 3 mingi de break, are o minge de meci, o ratează şi Serena după ce a cutremurat aerul cu un urlet specific, a câştigat game-ul, şi pe următoarele două închizând un meci în care glonţul i-a trecut de două ori pe la ureche. În turul III au ieşit din cursă doi capi de serie: Andrea Petkovic (14) – învinsă în două seturi (5-7, 4-6) de kazaha Zarina Diyas (#41) şi Samantha Stosur (22) surclasată (2-6, 0-6) de CoCo Vandeweghe vecina de clasament a Monicăi Niculescu. În rest rezultate normale:

Venus Williams (c.s.16) – Aleksandra Krunic (#82): 6-3, 6-2

Victoria Azarenka (c.s.23) – Kristina Mladenovic (#38): 6-4, 6-4

Belinda Bencic (c.s.30) – Bethanie Mattek-Sands (#158): 7-5, 7-5

Lucie Šafářová (c.s. 6) – Sloane Stephens (#37): 3-6, 6-3, 6-1

Trivia Wimbledon

„Bunicuţele” din probele de dublu

Există o „modă” în tenisul mondial de câţiva ani, atât la feminin cât şi la masculin. Sportivi şi sportive bine trecuţi(e) de 30 de ani, unii(ele) cu clasări în top 10 sau top 20 cu ani în urmă au renunţat să mai joace la simplu, axându-se pe probele de dublu. Azi vă prezentă un top 10 al veteranelor din probele de dublu. Un top care are o serie de particularităţi chiar. Jucătoarea aflată pe primul loc, încă mai joacă şi la simplu, dar se află la „graniţa” locului 200. Curent mai joacă şi Schiavone şi ruso-australianca Rodionova, ultima însă rar trecând de calificări. Martina Higins (ani buni numărul 1 mondial la simplu) a revenit – pentru a doua oară – în activitate în 2014 şi este la ora actuală nr.1 la dublu feminin !!!, iar maghiara Katalin Marosi a imitat-o acum în 2015, reintrând şi ea în teren după câţiva ani de absenţă. Primele două clasate în top 10, sunt de altfel cele mai vârstnice jucătoare de tenis aflate în activitate. De menţionat că o serie de foste jucătoare, precum Iva Majoli, Marion Bartoli, Lindsay Devenport, Magdalena Maleeva, Chanda Rubin sau Barbara Schett (blonda pe care telespectatorii Eurosport din România o ştiu din emisiunile „Game, Set & Mats”), care au fost invitate la turneul veteranelor 2015 la Wimbledon sunt toate mai tinere decât primele două clasate, unele chiar şi decât a treia clasată. Mai trebuie menţionat că jucătoarea din Zimbabwe, Cara Black, a devenit în 2010 a treia jucătoare din lume (după Martina Navratilova şi Daniela Hantuchova) care a câştigat la dublu mixt titluri la toate cele 4 turnee de Grand Slam. La dublu feminin îi lipseşte doar Roland Garros, unde a ajuns până în finală. Top 10 este următorul:

  1. Kimiko Date-Krum (Japonia) – 45 de ani
  2. Lisa Raymond (SUA) – 42
  3. Janette Husárová (Slovacia) – 41
  4. Cara Black (Zimbabwe) – 36
  5. Katalin Marosi (Ungaria) – 36
  6. Francisca Schiavone (Italia) – 35
  7. Martina Higins (Elveţia) – 35
  8. Katarina Srebotnik (Slovenia) – 34
  9. Anastasia Rodionova (Australia) – 33
  10. Abigail Spears (SUA) – 33
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.