Moody’s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD şi BCR

Moody’s a retrogradat ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Comercială Română (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiară acordate instituţiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar, relatează Mediafax.

În cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.

În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s a explicat că reducerea ratingului BCA a fost determinată de deteriorarea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările ca banca să aibă dificultăţi să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013 şi din cauza expunerii băncii la o valoare incertă a garanţiilor.

Agenţia notează totuşi că BRD este capitalizată corespunzător pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel că Moody’s nu se aşteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar.

Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.

Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.

Agenţia a explicat că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările Moody’s ca bancă să aibă dificultăţi pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă şi din cauza expunerii la o valoare incertă a garanţiilor.

Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum şi la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.