Moody’s retrogradează perspectiva a 17 bănci germane

Agenţia Moody’s a retrogradat miercuri de la „stabilă” la „negativă” perspectiva a 17 bănci germane şi mai multor filialele ale lor, la două zile după ce a retrogradat-o pe cea a statului german pe baza unor incertitudini cu privire la zona euro, relatează Agerpres.

Băncile vizate, printre care figurează KB Deutsche Industriebank şi Deutsche Postbank, sunt cele ale căror evaluare financiară depinde de „sprijinul statului federal german şi/sau al landurilor şi comunelor”, a explicat agenţia într-un comunicat, citat de AFP.

Luni, Moody’s a coborât de la „stabilă la negativă” perspectiva Germaniei din cauza „poverii” că noile ajutoare plătite ţărilor din zona euro aflate în dificultate ar putea apăsa asupra economiei ţării.

Luând această decizie, agenţia americană sugerează că nu ar exclude privarea primei economii europene de nota Aaa, cea mai bună posibilă, ce ar trebui sa îi permită să se împrumute de pe pieţe la rata cea mai mică.

Berlinul a reacţionat imediat asigurând că Germania va continua să fie „ancora stabilităţii” zonei euro, unde mai multe ţări /Grecia, Irlanda, Portugalia/ nu mai pot să se finanţeze la costuri reduse pe pieţe şi au avut nevoie de creditori internaţionali.

După această decizie, agenţia Moody’s a retrogradat marţi perspectiva Fondului de salvare european, FESF, la care Germania este cel mai mare contribuabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.