Morişca creditelor din IPJ Cluj în frăţia poliţişti-Ghica-BRD-PDL-Boc-Barcelona-Buda

Poliţiştii de la şefia IPJ Cluj, sprijiniţi politic de gaşca transpartinică de la Cluj, sunt răsplătiţi pentru serviciile oferite şi dosarele dosite, prin credite extrem de preferenţiale. Acestea se obţin prin intermediul unui fost poliţist angajat pe funcţie mare la BRD, iar apoi, drept răsplată, soţia acestuia ajunge prin intermediul premierului Boc, viceconsul la Barcelona. După un timp, vine şi un cadou local. Poliţistul bancher, făcut anterior pachet din BRD, ajunge şef de sucursală la Intesa Sanpaolo Bank Romania, graţie unui contract de închiriere extrem de favorabil băncii, contract obţinut prin nepreţuitul sprijin al poliţistului. Şi taman în clădirea ombilical legată de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. E doar o ipoteză….

În dosarul penal al fostului adjunct al IPJ Cluj şi fost şef Serviciul Ciculaţie IPJ Cluj, comisar şef Alexandru Mureşan, una din învinuiri este, potrivit procurorilor, faptul că Mureşan şi-a falsificat adeverinţa de venit pentru a obţine un împrumut de peste 200.000 de euro de la BRD, în anul 2008. Potrivit rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Alexandru Mureşan ar fi modificat două adeverinţe de venit din care reieşea că are un salariu lunar de 8.700 de lei, când în realitate acesta era de 4.700 de lei. „Funcţionarii băncii au fost induşi în eroare cu ajutorul adeverinţei de venit în care se atesta că învinuitul realiza venituri semnificativ mai mari decât cele reale şi în consecinţă au hotărât acordarea creditului”, spun procurorii.

Iată că o serie de întrebări semnalate anterior, îşi găsesc acum răspunsul: cum a fost posibil ca Mureşan să ia un asemenea credit imens, din ce îşi plăta ratele la bancă, având în vedere venitul declarat în 2012, de 94.600 lei anual, adică 7.883 lei lunar, adică 1.812 euro pe lună, din care familia Mureşan trebuia să plătească rate de 3.000 euro la creditele de 300.000 euro obţinute de la BRD şi să şi trăiască alături de copii – asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că între timp comisarul şef Mureşan şi-a şi ridicat o vilă de 404 mp.

Un poliţist minune cu credite de 300.000 euro

Procurorii afirmă că Mureşan, care potrivit unor surse tocmai şi-a dat demisia din Poliţie, a fost cel care şi-a falsificat adeverinţele de venit, asta demonstrând şi expertizele grafologice. În acest caz, funcţionarii dela BRD au dat dovadă de o crasă incompetenţă, întrucât, la acordarea unui credit, adeverinţele de venit se verifică atât vizual, cât şi direct prin confruntarea datelor cu semnatarul juridic al adeverinţei, contabilul unităţii care a eliberat adeverinţa. Dacă acest ultim pas a fost efectuat nu ştim. Cert este că Mureşan, pe persoană fizică, a luat un credit astronomic, de 300.000 euro de la BRD Groupe Societe Generale. Pe de altă parte, la audieri, comisarul Mureşan a afirmat că funcţionarii bănci au fost cei care i-au falsificat adeverinţa de venit. O declaraţie extrem de interesantă. Adevărul va fi stabilit de Justiţie.

Un fost poliţist de la Cluj, şef la Retail persoane fizice BRD

Cert este însă faptul că în perioada anilor 2006-2009 şef la Divizia Retail Cluj a BRD (linie care se ocupa direct de cordarea creditelor către prsoanel fizice) era Ovidiu Ghica. Acesta a absolvit atât UBB Finanţe Bănci, cât şi Academia de Poliţie Ioan Cuza. Ghica a lucrat timp de 10 ani ca ofiţer în cadrul IPJ Mureş şi IPJ Cluj, iar apoi a trecut în sectorul privat, fiind director comercial Grandemar SA. Apoi, în 2003 Ghica trecut la BRD Groupe Societe Generale, unde a activat până în 2009, când a plecat din bancă. În lumea bancară clujeană se afirmă că plecarea lui Ghica s-ar fi datorat unor acuzaţii de fraudă.

Soţia poliţistului bancher, trimisă de Boc la Consulatul din Barcelona

Implicarea PDL în această morişcă a creditelor BRD vine aruncând un ochi asupra familiei lui Ovidiu Ghica. Soţia acestuia, Melania Ghica, a lucrat şi ea o perioadă în cadul MAI, fiind din 2006 şefa Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Paşapoartelor Cluj. Apoi, surprinzător, în 2011, în plină guvernare PDL, cu Emil Boc în funcţia deprim ministru, Melania Ghica este numită viceconsul în cadrul Consulatului General al României de la Barcelona. Acelaşi consulat unde cu doar câteva luni înainte de Melania Ghica aterizase pe post de consul, fără a face parte vreodată din Corpul Diplomatic, Cynthia Curt, febleţea fostului şef al PDL, edilul Clujului, Emil Boc. Blonda Cynthia a avut o ascensiune fulminantă, ajungând în preajma lui Emil Boc de la statutul de asistentă universitară a lui Boc, la cel de cadru universitar şi apoi, surprinzător, subprefect, inspector guvernamental, consilier de stat la Cancelaria premierului şi preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate. În vara anului trecut, după numirea Guvernului Ponta, Cynthia Curt a fost rechemată din funcţia de consul al României la Barcelona.

Cynthia Curt, febleţea fostului premier Boc, şefa soţiei poliţistului bancher

După plecarea lui Ghica de la BRD, acesta a activat în cadrul CR Firenze, iar în prezent este director sucursală la Intesa Sanpaolo Bank Romania, sucursala Dorobanţilor. Unitate bancară care se află în clădirea Silver Business Center, clădire de birouri ombilical legată de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Afacerea Silver Tower

Proiectul Silver Tower, clădirea de birouri din centrul Clujului evaluată la cinci milioane de euro şi ridicată într-un târziu, după o serie de inginerii financiare şi schimbări de asociaţi ce au dus la spălarea unor alte milioane de euro, este o parte din Afacerea Tower, un tun de zeci de milioane de euro dat clujenilor printr-o escrocherie imobiliară. Concret pe de-o parte este vorba vânzarea a aproape 100 de apartamente într-o serie de imobile de lux care au rămas apoi la stadiul de desene pe planşele proiectanţilor (ba să nu minţim, proiectul este în stadiul de un parter semiridicat dintr-un total de patru mini zgărie nori de 14 etaje cu penthouse la ultimul nivel).

Daniel Buda, un preşedinte de partid într-un oraş capitală a ţepelor portocalii

Pe de altă parte e vorba de Proiectul Silver Tower, unul din îmbogăţiţi peste noapte după afacerea Silver Tower fiind fostul deputat PDL Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj.

Povestea Silver Tower

http://www.cotidianul.ro/caracatita-portocalie-de-la-cluj-163375/

http://www.cotidianul.ro/ce-rol-a-avut-daniel-buda-in-afacerea-tower-140420/

http://www.cotidianul.ro/banditi-americani-si-politicieni-romani-intr-un-faliment-imobiliar-137440/

http://www.cotidianul.ro/echipa-lui-michael-chezan-avocati-politicieni-contabili-si-escroci-139974/

Iată astfel cum creditele “nesimţite” obţinute cu sau fără adeverinţe de venit false de poliţiştii clujeni pot avea o explicaţie care constă în implicarea PDL în această morişcă. E doar o ipoteză….Poliţiştii de la şefia IPJ, sprijiniţi politic de gaşca transpartinică de la Cluj, sunt răsplătiţi pentru serviciile ofeite şi dosarele dosite prin credite xtrem de prefernţiale. Acestea se obţin prin intermediul unui fost poliţist angajat pe funcţie mare la BRD, iar apoi, drept răsplată, soţia acestuia ajunge prin intermediul premierului Boc viceconsul la Barcelona. După un timp, vine şi un cadou local. Poliţistul bancher, făcut anterior pachet din BRD, ajunge şef de sucursală la Intesa Sanpaolo Bank Romania, graţie unui contract de închiriere extrem de favorabil băncii, contract obţinut prin nepreţuitul sprijin al poliţistului. Şi taman în clădirea ombilical legată de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. E doar o ipoteză….

Mureşan a rămas cu creditul de la BRD, chestorul Păcurar s-a scăpat de el peste noapte

Mureşan nu este singurul poliţist de rang înalt din cadrul IPJ Cluj care are luate credite de la BRD. Alături de comisarul şef Mureşan, aflat acum la dispoziţia şefului IPJ, credite exorbitante la BRD au şi alţi poliţişti din cadrul IPJ Cluj. Şeful lui Mureşan de exemplu, chestorul Ioan Păcurar avea în 2012 un credit cu sold de 35.000 USD luat de la BRD în 2003, pe o perioadă de 10 ani. Cert este faptul că în declaraţia de avere din 2013, creditul respectiv a dispărut subit, fiind, probabil, achitat. Rămâne de competenţa ANI să stabilească din ce fonduri şi-a achitat chestorul Păcurar creditul de 35.000 USD, când potrivit declaraţiei de avere, Păcurar, împreună cu familia (soţie+fiică) avea un venit anual de 131.918 lei, adică 10.993 lei lunar (3.420 USD). Să-şi fi dat familia Păcurar 90% din venit, lună de lună, la achitarea creditului? Sau să fie vorba de un credit achitat în 10 ani, dar atunci de ce chestorul a trecut în 2012 la capitolul debite suma de 35.000 USD, creditul total, şi nu debitul efectiv rămas după 9 ani de restituire…

Chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj: venituri de 840.000 lei, cheltuieli duble, de 1,559 milioane lei

Oricum, Păcurar este familiarizat cu cercetările ANI, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj confirmând acum câteva săptămâni concluziile Agenției Naționale de Integritate (ANI) și luând decizia de confiscarea a 190.000 de euro din averea chestorului Păcurar – bani pe care, susțin magistrații, acesta i-a dobândit ilegal de când conduce Poliția clujeană. “Veniturile realizate de Ioan Pacurar în perioada pentru care au fost identificate diferenţe semnificative (anii 2001, 2003, 2004, 2008. 2009, 2012) au fost în cuantum de 840.000 de lei, iar cheltuielile efectuate în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.559.000 de lei”, se arată în comunicatul ANI.

Adjunctul Pintea şi şefii de la Resurse Umane, financiar contabilitate şi Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – credite generoase de la BRD

Mergând mai departe pe linia creditelor mari de la BRD luate de poliţişti din IPJ Cluj, îi găsim şi pe comisarul şef Cristian Pintea, adjunctul IPJ Cluj, credit în valoare de 36.000 euro obţinut în anul 2007, de la BRD, dar şi o serie de şefi de Servicii. Comisar şef Ion Ursu – şef Serviciul Resurse Umane cu un credit de 70.000 euro luat de la BRD în 2007, pe comisar şef Dănuţ Radu Pintea, Serviciul Financiar Contabilitate, cu un credit de 83.000 euro luat de la BRD în 2008 şi cu un credit de 27.500 lei luat de la BRD în 2010, plus un card de 5.000 euro din 2008, tot de la BRD şi pe comisar şef Lucian Boc – şef Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu un credit de 52.000 de euro, luat de la BRD, în 2008.

Cel de-al treilea şef de la comanda IPJ Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, adjunctul IPJ Cluj, are şi el un credit frumuşel luat de la BRD, în valoare de 36.000 euro obţinut în anul 2007

De notat faptul că toate aceste credite sunt luate în 2007 sau 2008 şi că în cazul unor “afaceri oneroase” cu adeverinţele de venit, direct implicate sunt Direcţiile Resurse Umane şi Financiar Contabilitate. Oare cu ce dobândă? Tot preferenţială?!…

Preluare din ftr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.