Morţi şi răniţi, după focurile de armă din Munchen

Morţi şi răniţi, după focurile de armă care s-au auzit, vineri seara, în cel mai mare centru comercial din Munchen,Germania. Centrul comercial a fost evacuat de urgență, după cum relatează Antena 3.

Mai multe echipaje de poliție au fost mobilizate la fața locului.

Conform unor informații neconfirmate încă, există victime.

Pe imaginile video realizate de martori se vede cum oamenii din centrul comercial fug din zonă.

Actualizare:Situația vine la doar câteva zile după ce un bărbat a atacat cu un topor mai mulți pasageri dintr-un tren din Germania.

Actualizare:21 de persoane au fost rănite în urma acestui atac, cel puţin patru fiind în stare gravă, cu răni incompatibile cu viaţa. 14 persoane au suferit atacuri de panică.

Actualizare: Ziarul Muncher Abendzeitung şi televiziunea germană NTV avansează un bilanţ de până la 15 morţi şi, respectiv, 10 persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din Munchen, care potrivit poliţiei locale ar fi fost comis de mai mulţi indivizi, relatează Reuters.

Actualizare:Conform ziarului Muncher Abendzeitung, zeci de ambulanţe ar fi ajuns la faţa locului.

Actualizare:Poliţia din Munchen a anunţat pe contul său de Twitter că are „în acest moment o intervenţie poliţienească importantă într-un centru comercial”, cerând populaţiei să nu se deplaseze „în zonă”.

Actualizare: Imagine șocantă publicată pe internet

Actualizare:Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial şi a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcţia unei staţii de metro.

Actualizare:Actualizare:Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunţă că a oprit circulaţia mai multor trenuri, tramvaie şi autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forţele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul şi unde operaţiunea de evacuare continuă.

Mai multe echipe de intervenţie ale poliţiei germane ar fi în căutarea atacatorului, scrie ziarul Bild, care citează martori oculari

Actualizare: Un nou incident armat a avut loc, în centrul orașului, lângă un restaurant, unde o persoană a deschis focul asupra oamenilor din jur.

Poliția a făcut apel la populație să nu iasă pe străzi și să se adăpostească în locuri sigure.

În plus, se pare că o stație de metrou din Munchen a fost evacuată de urgență.

Actualizare: Un reprezentant al Poliției a explicat, pentru AFP, că o persoană a fost ucisă și 10 au fost rănite, în urma atacului din centrul comercial din Munchen, dar presa germană vorbește despre până la 15 morți.

Operațiunea poliției s-ar fi încheiat, conform reprezentantului citat de AFP.

Actualizare: Anumite surse susțin că ISIS ar revendica atacul.

Actualizare: „În acest moment nu știm unde se află suspecții, stați în locuri sigure și evitați spațiile publice” transmite poliția din Munchen.

Actualizare: Poliția germană a confirmat oficial până acum doar trei morți. Înregistrări pe care se pot auzi împușcături au fost postate pe rețelele de socializare.

Actualizare: Gara centrală din Munich a fost evacuată, conform b1TV.

Actualizare: Presa germană susține că ținta predilectă a atacatorilor ar fi femeile. Surse din poliție pentru AFP: Şase persoane oficial decedate.

Actualizare: Martori oculari spun că e vorba de trei atacatori.

Actualizare: Poliția începe să vorbească despre o posibilă amenințare „teroristă” și face apel la oameni să nu mai publice pe rețelele de socializare poze sau clipuri cu atacatorii sau cu forțele de ordine.

Actualizare: Un nou atac armat pare să aibă loc într-o altă zonă a orașului. Astfel, la acest moment, ar fi vorba despre trei situații în desfășurare, deși nu există nicio confirmare oficială.

Actualizare: Poziția MAE al României referitoare la incidentul produs într-un centru comercial din Munchen

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, are în atenţie incidentul produs în cursul acestei zile într-un centru comercial din Munchen.

Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersurile specifice pe lângă autorităţile competente locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului şi cetăţenia victimelor.

În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

Actualizare: Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în atacul terorist comis vineri la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit poliţiei locale, citate de DPA.

Actualizare: Simpatizanţi ai grupării Statul Islamic (SI) şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare după atacul armat care a avut loc vineri într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, transmite Reuters.

Actualizare: „Slavă lui Allah, fie ca Allah să aducă prosperitate oamenilor noştri din Statul Islamic”, se poate citi într-un mesaj în arabă pe un cont de Twitter cunoscut ca susţinător al SI.

Actualizare: Munchenul este în aceste momente cel mai fierbinte punct de pe harta Europei, relatează antena3.ro. Atacurile teroriste din mijlocul orașului aduc aminte, inevitabil, despre un alt incident celebru, care a schimbat percepția occidentului asupra terorismului și a modificat substanțial modul în care autoritățile au decis să combată fenomenul.

Pe 5 și 6 septembrie 1972, 11 membri ai delegației sportive a Israelului, participantă la Jocurile Olimpice de la Munchen, au fost luați ostatici de un comando al organizației Septembrie Negru, aripa militară a Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Teoriștii au cerut eliberarea a 236 de deținuți din închisori din Israel și Germania, respingând orice altă ofertă făcută de negociatori.

Autoritățile germane au încercat să salveze ostaticii, dar nefiind pregătite pentru o asemenea situație, au eșuat lamentabil.

17 persoane au murit: șase antrenori israelieni, cinci sportivi israelieni, 5 dintre teroriști și un polițist.

Imediat, Mossadul a lansat ample operațiuni de a-i găsi și ucide pe cei responsabili pentru luarea de ostatici, în timp ce autoritățile germane au recunoscut neputința în fața unor astfel de amenințări teroriste și au înființat GSG 9, unitatea specială anti-teroristă. Astfel de unități au fost înființate ulterior în multe alte țări europene.

Timp de mulți ani, Germania a încercat să își acopere eșecul, care a ieșit însă la iveală. Astăzi, deși nemții sunt infinit mai bine pregătiți pentru combaterea terorismului, atacurile de la Munchen arată că pentru acest război urban de gherilă nu poți fi niciodată cu adevărat pregătit.

Actualizare: Preşedintele francez Francois Hollande a adresat vineri seară ‘un mesaj personal de susţinere’ cancelarului german Angela Merkel. Franţa a fost recent ţinta unui atac terorist, la 14 iulie, la Nisa (sud), atentat soldat cu 84 de morţi, aminteşte AFP.

Actualizare: Preşedintele american Barack Obama a promis vineri să acorde sprijin Germaniei după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul într-un mall de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, transmite Reuters citată de AGERPRES.

‘Nu ştim exact ce se întâmplă acolo, dar evident că inimile noastre sunt alături de cei care este posibil să fi fost răniţi. Le promitem tot sprijinul de care au nevoie’, a declarat Obama, înaintea unei reuniuni la Casa Albă.

Actualizare:Revista germană Focus a relatat, fără să citeze surse, că unul dintre atacatori s-a sinucis în apropierea mall-ului atacat. În acelaşi timp, postul de radio bavarez a anunţat că landul Baden-Wurttemberg a sporit prezenţa poliţiei pe străzi şi a trimis forţe speciale pentru a-i ajuta pe colegii din Munchen.

Actualizare:Autorităţile din Cehia au luat măsuri speciale la frontiera cu Germania, relatează BBC.

Actualizare: Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis „cel puțin șase morți” și „mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

Poliția informează că potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

Actualizare: Guvernul german a convocat o reuniune de urgență la cancelaria din Berlin în contextul atacului armat de la Munchen comis de trei atacatori și care s-a soldat cu cel puțin șase morți și mai mulți răniți, relatează DPA și Reuters preluate de AGERPRES.

Actualizare: Cancelarul german Angela Merkel nu a fost prezentă la reuniunea de la sediul guvernului, potrivit unor surse din cadrul cancelariei, conform surselor de mai sus.

Actualizare: Ministerul român al Afacerilor Externe transmite, într-un mesaj postat pe pagina de Twitter a instituției, condoleanțe în legătură cu victimele atacului produs vineri după-amiază la Munchen.

Actualizare: Germania a activat unitatea antiterorism GSG 9 după atacul armat de vineri de la un centru comercial din Munchen, în care cel puţin şase persoane au fost ucise şi multe altele sunt rănite, relatează DPA preluată de Antena.ro.

Actualizare: Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, autoritățile cauta trei atacatori. Împușcăturile ar fi început într-un restaurant din mall, după care atacatorii ar fi fugit afară. E posibil ca unul dintre atacatori să se fi sinucis, conform DPA.

Potrivit postul german NTV oraşul Munchen este în stare de urgenţă. Poliţia din Munchen face apel la populaţie să evite locurile aglomerate.

Cei trei indivizi care au comis atacul armat sunt încă în libertate, deşi sunt căutaţi de mai multe ore de poliţie.

ACTUALIZARE: Imagini în direct din Munchen aici:


Watch the euronews live stream de euronews-en

Pictured is the shooter on the car park roof of the shopping centre in Munich. The city is now in lockdown as police hunt the killer

One picture on social media shows a man lying on the ground with a blanket over him
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sebastian Lazar 1128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.