Moș Crăciun din banii candidaților

Angajările din sursă externă efectuate de Ministerul Afacerilor Interne au reprezentat pentru Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator „Dr. Nicolae Kretzulescu“ București o posibilitate de a strânge bani considerați ca venituri extrabugetare. Sumele, spun surse din cadrul Centrului, ar fi fost folosite pentru a premia modul în care conducerea a gestionat și coordonat activitatea „exemplară“.

Informațiile oficiale spun că nivelul șomajului în România este la cote mici. Nu se iau însă în calcul cei care au primit ajutorul de șomaj și nu și-au găsit un loc de muncă, iar în momentul de față sunt „în aer“, trăind fie din munca cu ziua, fie din sprijinul rudelor. Cu o astfel de situație economică, angajările din sursă externă în MAI, venite pe un fond de pensionări masive, au reprezentat pentru mulți o mană cerească. Aproape zece mii de români și-au încercat norocul pentru a ocupa cele 8.300 de posturi de ofițeri / agenți / subofițeri / maiștri militari și 750 de posturi de personal contractual scoase la concurs.

Banii candidaților, primele șefilor

Primul hop care trebuia trecut era cel al testului psihologic. Apoi, examenul medical, testul sportiv, evaluarea dosarelor și testul-grilă. La testul psihologic totul a decurs decent. Vizita medicală la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator „Dr. Nicolae Kretzulescu“ București a fost însă adevăratul test pentru nervii candidaților. Chemați de la sute de kilometri pentru analize, aceștia au fost nevoiți să își ia cazare în București și să cheltuiască bani pentru masă, asta, pe lângă taxa pentru fișa medicală, destul de piperată: 370 de lei bărbații și 385 de lei femeile. Decizia de centru unic de analize a venit, spun surse din MAI, chiar de la Direcția Medicală, pentru a arăta față de centrele din subordine cine este șeful. În speță, CMDTA „Dr. Nicolae Kretzulescu“, condus de doctor Bogdan Tudorache. Conform datelor primite de la MAI, Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator a încasat în acest an 732.000 de lei pentru analizele medicale ale candidaților. Surse MAI spun că de fapt au încasat peste un milion de lei anul acesta. Banii sunt considerați „Venituri din prestări de servicii și alte activități – Alte venituri din prestări servicii și alte activități“ și nu sunt virați la bugetul de stat.

Mii de candidați au pierdut între patru și cinci zile pentru a putea definitiva fișa medicală care ar fi trebuit să dureze cel mult două zile.

Umilința, antrenament pentru viitorii polițiști

Managementul defectuos, nepăsarea unora dintre doctori, tratamentul disprețuitor i-au făcut pe mulți dintre candidați să înjure prin colțul gurii. Supliciul începea chiar de la casierie, care se deschidea la 9.00, deși policlinica se deschidea la ora 7.00. Până când nu plăteai taxa nu erai primit în niciun cabinet. Stăteai la o coadă care se întindea de la etajul întâi până la parter, în jur de patru ore. Apoi începeai periplul pe la cabinete. Peste tot, cozi interminabile. Liste ignorate și „piloși“ plimbați de mânuță dintr-un cabinet în altul. La oftalmologie, cu toate că se deschidea cabinetul de la ora 7.00, până la ora 11.00 nu se lua nicio fișă de candidat. Aveau program de tratamente și consultații pentru cadre, la care nu era nimeni. Alt rând de fișe era luat abia la ora 14.00.

La Dermatologie, altă bătaie de joc. Program: joia – doar de la 14.00 până la ora 15.00. Coadă interminabilă. Nervi și înjurături. Intrau în cabinet doar cu rezultatele de la sânge câte 10 odată, alternativ, femei și bărbați. Pentru o electrocardiogramă s-a stat la coadă și șase ore. Erau un singur doctor și un singur aparat. La fel și la Radiologie. Tehnic, aparatul nu putea face mai mult de 40 de radiografii într-o zi. Și erai nevoit să vii a doua sau a treia zi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.