Moș Crăciunul ruso-german

Zilele trecute presedintele Rusiei, Vladimir Putin l-a gratiat pe fostul magnat Mihail Hodorkovski. Eliberarea din puscariei a miliardarului de odinioara, cu noua luni inainte de termen, este prezentata in presa germana ca un succes real al diplomatiei discrete a Germaniei. Indata ajuns la Berlin, Hodorkovski multumeste cancelarului german, Angela Merkel si fostului ministru de externe al Germaniei, Hans-Dietrich Genscher pentru modul cum au actionat in vederea eliberarii sale.

Acest gest nobil in preajma sarbatorilor de iarna este echivalent cu infaptuirea de minuni politice ale realesului cancelar de la Berlin. Dupa strategia calauzitoare a juristului si filozofului german Carl Schmitt, din anii intunecati ai Europei, infaptuirea puterii führerului consta si in desavarsirea unor fapte ilustre dupa model biblic. Intelepciunile „teologiei politice” a lui Carl Schmitt
sunt asadar colindele cabinetului Merkel III la portile unei Europe ravasite.
Interventia Germaniei pentru gratierea fostului om de afaceri rus este considerata, in presa germana, drept dovada a unei relatii germano-ruse mult mai bune decat a oricarei alte mari puteri. Cei doi hegemoni ai spatiului euro-asiatic, Germania si Rusia, legati nu doar printr-un gazoduct exclusivist, au format, mai recent, un cor de colindatori acapella venerand, niste icoane de
dezidenti de la Snowden,Timosenko si Hodorkovski. Strategia de a ne prezenta latura blanda si umana a celor doi conducatori de la Berlin si Moscova este pe masura anotimpului festiv si, atat in folosul unei imagini nobile a unui ursulet, Vladimir Putin la Berlin, cat si a lui Merkel in cojoc de Mos Craciun.

Dar ce intelegem noi din aceaste colinde? Din antecamera vreunui salon secret de negocieri germano-rusesti nu deslusim ca raportul de maine „MCV”, astazi numit „Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare” va fi raportul „Merkel cu Vladimir”. Obisnuiti cu lozinci politice prin care ne manifestam supusenia vom scanda, probabil, in viitor, „Merkel si poporul rus, libertate ne-a adus”. Pentru noi, la periferia Europei, acest cadou de Craciun ruso-german ne arata ca degeaba fugim de rusi spre vest, ca odata ce am facut inconjurul lumii, prin Washinton si Kandahar tot in bratele Moscovei vom ajunge, insa de data aceasta printr-un intermediar mai marinimos dupa chipul si asemnarea cancelarului german.

Preocupati mereu de a ne integra in Europa, indiferent de pret si sacrificiu, chiar pana la desfigurarea nationala, izvoraste atat din dorinta fireasca de face parte de sfera occidentala a Europei, dar si din teama de a ne proteja de Rusia.
Romania face de peste saptezeci de ani experienta unui stat scindat pe urma protocolului secret al tratatului de prieteniei germano-rus, cunoscut sub numele de pact Molotov-Ribbentrop. Faptul ca in numele unei aliante anti-bolseviste cu Germania am pierdut candva datorita unei prietenii de alte ratiuni germano-ruse, o treime din suprafata tarii pare sa nu fie de ajuns ca indemn la prudenta in privinta asteptarilor noastre la protectie a integritatii teritoriale din partea Europei.

Dar care pot fi asteptarile juste ale romanilor la anul care vine si la prietenia germano-rusa, indiferent pe care parte a baricadelor s-ar afla? Romanii pot conta pe un efort a Germaniei de a integra Moldova in UE sugerandu-ne ca unificare, pe
romaneste, inseamana altceva decat pe nemteste. Pseudo-dezidentii nostri cu veleitati oligarhice pot avea speranta ca faptelor lor incompatibile cu normele statului de drept vor fi iertate daca semneaza un contract cu Gazpromul, precum
l-a semnat protejata Berlinului, Iulia Timosenko. Ei pot miza pe faptul ca, desi coruptia se pedepseste in mod arbitrar, in functie de simpatia si utilizarea politica de catre hegemon a imaginii lor de dezident. Atunci cand devii un pion al unui inters ascuns, indiferent care a fost punctul de acuzatie intr-un proces de coruptie, te va numi revolutionar „pasnic” precum l-au numit nemtii pe Hodorkovski sau doar „porticaliu” dupa culoare de supusenie la Kiev sau Bucuresti.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Golban 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.