Moscheea din Bucureşti, noua zgîndărire a populismului din noi

Maeştrii dezinformării ştiu cît de proşti sînt mulţi dintre noi, cărora, dacă le spui pe un anumit ton că apa are 66% hidrogen, sînt în stare să ia furca din pătul şi să plece la război, fără să-şi dea seama că aşa este apa făcută, cu 66% hidrogen! La fel este şi cu Moscheea. I-auzi, lumeeeee, va avea 11.000 mp! De fapt, este un pătrat cu latura de105 m!

Pentru anularea HG-ului prin care un teren cu aceste dimensiuni a fost pus la dispoziţia comunităţii musulmane din România, un ONG a strîns semnături şi a organizat un miting. Rareş Bogdan, patriotul de seară al naţiunii, a văzut în terenul acesta pericolul islamizării ţării, punînd chiar operaţia din Turcia la genunchiul lui Ponta tot pe seama Moscheii, căci, nu-i aşa?, dacă vine iarăşi Sultanul să se bată cu noi la Rovine. Însuşi Traian Băsescu, crescut la Constanţa, unde trăieşte cea mai mare comunitate a musulmanilor de la noi, a simţit nevoia să iasă public şi să-i dea o smetie muftiului, uitînd că el însuşi a negociat pentru acordarea acestui teren în folosinţă comunităţii musulmane! În aceste condiţii îţi vine să te întrebi: domne, oamenii ăştia sînt sănătoşi la cap? Şi noi, în general, mai sîntem întregi la minte?

Adică tocmai noi, care avem peste 3 milioane de compatrioţi împrăştiaţi prin lume, printre toate naţiile pămîntului, duşi de viaţă sau de sărăcie, care facem temenele în faţa cuvîntului „diaspora”, ne găsirăm să dărîmăm Moscheea din Bucureşti chiar înainte de a începe construcţia ei! Dar dacă la fel ar face şi ar gîndi toate ţările în care există biserici creştine unde românii se pot ruga în linişte, propovăduindu-şi nestingheriţi credinţa?

Şi în cazul Moscheii, ştim bine că ea se face printr-o reciprocitate, României dîndu-i-se un teren la Istanbul pentru construirea unei biserici ortodoxe, ceea ce nu este puţin lucru, mai ales că, din cîte am aflat, ar fi prima biserică ortodoxă pe teritoriul Turciei! Noi nu luăm în considerare faptul că, în ultimii ani, mulţi români s-au stabilit acolo, s-au întemeiat familii mixte şi n-ar fi chiar de ignorat dacă ar avea la îndemînă o biserică în care să se roage aşa cum făceau acasă.

La fel în Spania, în Italia şi în orice ţară de pe glob unde sînt români. În loc să luăm cazul protocolului cu Turcia şi, dacă românii din străinătate vor dori, să extindem astfel de colaborări, de reciprocităţi, noi ne nepustim pe musulmanii care trăiesc cu noi, aici, care au afaceri în ţară şi care nu-mi amintesc să ne fi deranjat în vreun fel, exceptînd, desigur, cazurile particulare.

Îi considerăm pe toţi, într-un soi de generalizare specifică celor care n-au mai mult de un neuron funcţional, ca fiind posibili terorişti, în acelaşi timp în care ne strofocăm de fiecare dată cînd italieni sau spanioli cu acelaşi unic neuron activ îi consideră pe români ca fiind toţi criminali, cerşetori, ţigani numai pentru că unii dintre români comit fapte abominabile. Atunci sărim în sus, dăm comunicate, ne jurăm că nu sîntem toţi ca acei criminali, violatori sau proxeneţi!

Nu ştiu cîte familii din România nu au măcar o rudă, un prieten sau o cunoştinţă care să se fi stabilit în străinătate. În aceste condiţii, de ce facem gesturi de acestea, specifice înapoiaţilor? Cum am vrea ca ai noştri să fie toleraţi în alte părţi ale lumii, din moment ce noi nu sîntem în stare să-i tolerăm pe alţii lîngă noi?

Şi mai este o problemă importantă de luat în calcul: în Spania sînt vreo 2 milioane de români, pe cînd în România numărul spaniolilor nu cred să depăşească suta. Italieni sînt mai mulţi, dar numărul lor nu trece de cîteva mii, pe cînd în Italia sînt vreo 800.000 de români. Nu credeţi că acei compatrioţi ai noştri care s-au stabilit sau doar muncesc o vreme în aceste ţări ar vrea ca noi, pe căi diplomatice, să încercăm să facem biserici ortodoxe acolo, prin bunăvoinţa statelor respective? Şi nu numai biserici, ci şi şcoli pentru copii, astfel încît părinţii lor să nu mai fie nevoiţi să-i lase singuri pe aici, în grija bunicilor, pentru ca ei să poată să meargă la şcoală.

Orice ar spune postacii patrioţi, care îşi încep invariabil comentariile cu sforăituri patriotarde de genul „români, treziţi-vă, vin turcii!”, „români, să ne apărăm credinţa!”, „români, săriţi, că ţara e în pericol!”, eu cred că noi am avea nevoie de mai multă înţelegere şi înţelepciune în relaţiile cu toate statele în care avem compatrioţi, căci nu nemţii au plecat spre ţara noastră să caute de lucru, ci sute de mii de români sînt cei care caută joburi bine plătite în Germania!

Se invocă mereu clişee de genul: musulmanii vor aduce terorişti în România. Dar nu avem servicii secrete care să monitorizeze orice tentative de acest fel? Nu asta este treaba lor? În fond, pentru ca nişte terorişti să acţioneze pe teritoriul ţării noastre, nu au neapărat nevoie de vreo moschee, ci arme sau bombe! SRI şi SIE, oricum, au ca sarcină tocmai supravegherea cu mijloace specifice a oricărei persoane despre care există informaţii că ar avea gînduri necurate. Să-şi facă treaba pentru care îi plătim, căci dacă n-ar exista astfel de pericole, cu sau fără moschei, ce rost ar mai avea aceste instituţii?

Una peste alta, ar fi bine să nu mai încurajăm atitudini din acestea, exclusiviste, care să-i considere pe străinii aflaţi în România ca pe nişte duşmani sau terorişti, căci bumerangul se va întoarce asupra compatriţilor noştri din alte ţări. Din contră, o bună găzduire a prietenilor din alte ţări ar putea să ducă vorba prin lume despre frumuseţea ţării noastre, despre oportunităţile de la noi, astfel încît să devenim nu numai o ţintă turistică, ci şi un mediu în care străinii să simtă că sînt doriţi pentru a face afaceri, investiţii şi chiar să se stabilească pe frumoasele noastre meleaguri.

Nu e normal ca unora dintre noi, care nu scot brişca de la brîu la orice provocare populistă, să le fie teamă să-şi spună punctul de vedere ca nu cumva să fie puşi la zid de marii patrioţi de catifea, mai ales dacă sînt încurajaţi de politicieni şi jurnalişti care folosesc un astfel de prilej strict pentru interesele lor.

Eu ştiu că există şi români care, pentru că un cîine al vecinului i-a mîncat găina, pun mîna pe topor, dar asta nu trebuie să ne facă pe toţi să ne duşmănim vecinii! Nu vreau să influenţez pe nimeni, ci doar să lansez un apel la înţelegere, la toleranţă, la mai multă predispoziţie spre prietenie şi dragoste, căci acestea sînt valori pentru care ar merita să ne consumăm eforturile. Nu poţi doar să primeşti, fără să fii capabil să oferi celor din jur! Şi încă ceva: Nu moscheea omoară oameni, ci oamenii!

P.S. Aflu că la mitingul Anti-Moscheea au fost doar vreo 90 de persoane. Tot e bine că, procentual, nu sîntem în pericol de a o lua razna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.