Moscova ameninţă Ucraina cu un război ca în Georgia

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a avertizat guvernul ucrainean, spunând că Moscova va recurge la represalii dacă interesele sale vor fi ameninţate, transmite Reuters.

Lavrov a făcut această declaraţie imediat după ce vicepremierul Ucrainei a anunţat iniţierea celei de a doua faze a operaţiunii “antiteroriste” împotriva separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

“Dacă vom fi atacaţi, cu siguranţă vom răspunde. Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor vor fi atacate în mod direct, ca în Osetia de Sud spre exemplu, nu nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune RT.

Lavrov a mai menţionat că în acest moment americanii sunt cei care conduc Ucraina. “Nu avem niciun motiv să credem că americanii nu conduc”, a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a remarcat că debutul noii faze a operaţiunii ucrainene împotriva militanţilor pro-ruşi a coincis cu vizita vicepreşedintelui SUA la Kiev. “Este destul de revelator că au ales momentul vizitei vicepreşedintelui SUA pentru a anunţa reluarea acestei operaţiuni, pentru că lansarea primei faze s-a produs imediat după vizita la Kiev a lui John Brennan (directorul CIA)”, a spus Lavrov.

Situaţia din Ucraina este un alt exemplu că Washingtonul încearcă să câştige teren în lupta geopolitică, a mai spus Lavrov.

“Ucraina este doar una dintre manifestările dorinţei americanilor de a nu ceda în lupta geopolitică. Americanii nu sunt pregătiţi să accepte că nu pot conduce în fiecare zi şi în fiecare parte a lumii doar de la Washington”, a spus Lavrov, adăugând că “soluţiile de-a gata” ale SUA nu pot rezolva o criză pe care americanii nu o înţeleg.

Guvernul de la Moscova nu recunoaşte actuala putere de la Kiev, instalată după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Referindu-se la convorbirile care au avut loc la Geneva, pe 17 aprilie, intre Rusia, Ucraina, SUA şi UE, Lavrov a acuzat ca guvernul de la Kiev nu îşi respectă angajamentele asumate pentru stoparea violenţelor.

“La Geneva am căzut de acord că trebuie să se pună capăt violenţei. În următoarea zi, (preşedintele interimar Aleksandr) Turcinov aproape că a declarat stare de urgenţă şi a ordonat armatei să tragă în oameni”, a spus Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.