Moscova: Curtea Constituţională de la Chişinău a luat o decizie „revoltătoare”

Moscova califică drept „revoltătoare” decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova cu privire la declararea drept neconstituțională a partidelor politice care se pronunță contra integrării europene.

Declarația a fost făcută, luni, de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o lecție deschisă în cadrul proiectului „Universitatea civilă”, transmite UNIMEDIA cu referire la Ria Novosti.

„La această etapă, autoritățile de la Chișinău încearcă vădit să se îndrepte în direcția nedemocratică. Exemplul recent este decizia adoptată de Curtea Constituțională, potrivit căreia toate partidele ale căror scop nu este integrarea europeană, sunt declarate neconstituționale. Am fost surprins când am citit știrea,” a declarat Lavrov.

Potrivit oficialului rus, în acest moment Moscova „clarifică toate circumstanțele”. „E o decizie strigătoare la cer,” a subliniat ministrul rus de externe.

Curtea Constituţională precizează că prin Hotărârea din 9 octombrie 2014 a examinat doar constituţionalitatea unui act – Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Hotărârea Curţii nu se referă la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Euroasiatică, nici la integrarea în niciuna din aceste actuale sau eventuale (viitoare) entităţi. Astfel, informaţiile privind declararea neconstituţionalităţii vectorului euroasiatic sunt pură ficţiune.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, califică drept un fals declarațiile făcute astăzi, 20 octombrie, de către ministrul rus de Externe cu referire partidele politice care se pronunță contra integrării europene. Potrivit lui Tănase, aceasta este o campanie de manipulare a opiniei publice lansate de unele instituții media de la Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.