Moscova poate expulza 30 de diplomați americani

Chestiunea de orgoliu a imobilelor confiscate de SUA și a diplomaților ruși expulzați de fosta administrație Obama a fost adusă în discuție la prima întâlnire dintre președinții Putin și Trump. Acum, la nici o săptămână, publicația Izvestia scrie că Moscova se pregătește să expulzeze 30 de diplomați americani și să pună sechestru pe două imobile americane. Kremlinul pune presiune pe SUA. „Avem un acord preliminar pentru o întâlnire între viceministrul de Externe Serghei Ryabkov și subsecretarul de stat Thomas Shannon. Dacă nu se ajunge la un compromis, va trebui să luăm aceste măsuri“, spune o sursă din diplomația rusă. „Rusia a așteptat mai bine de șase luni pentru îmbunătățirea relațiilor“, spune senatorul rus Andrei Klimov. „Suntem forțați să acționăm similar. Aceste măsuri nu sunt menite să arate o atitudine negativă față de administrația Trump, ci că Rusia este o națiune puternică, care merită un tratament respectuos“, adaugă acesta. Izvestia scrie că statul va pune sechestru pe o casă de vacanță a corpului diplomatic american din afara Moscovei și pe un depozit din centrul orașului. Rusia nu se va atinge de reședința ambasadorului SUA și nici de clădirea Școlii Americane din Sankt Petersburg.

În decembrie 2016, cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului, fostul președinte Barack Obama semna decretul pentru expulzarea a 35 de diplomați ruși și punerea sechestrului asupra a două imobile din Maryland aparținând Rusiei. Motivul ținea de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale câștigate de Donald Trump, implicare despre care, cum avea să se afle ulterior, Obama fusese informat cu luni înainte. Președintele Putin a reacționat surpinzător: nu a expulzat diplomați americani, ci i-a invitat pe copiii lor la un spectacol de Crăciun. Așa cum scrie presa americană, se pare că decizia lui Putin a fost luată după întâlnirea dintre fostul consilier al lui Trump Michael Flynn și ambasadorul rus la Washington, dorindu-și să fie o palmă diplomatică pentru Barack Obama și un gest de deschidere către președintele ales, Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.