Gorghiu, moțiune la APCE pe tema exercitării votului în diaspora

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a anunțat că va depune luni, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o moțiune pentru o rezoluție referitoare la facilitarea dreptului de vot în diaspora.

„Intitulată ‘Voting în Diaspora — making it real’, moțiunea ridică întrebarea legitimă dacă guvernele sunt capabile să asigure respectarea drepturilor și libertăților pentru cetățenii din diaspora, în condițiile creșterii gradului de mobilitate a cetățenilor și, implicit, a migrației în creștere. Din păcate, nu putem să nu observăm că, uneori, cetățenii aflați în afara țării lor de proveniență întâmpină dificultăți majore în a-și exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, fie prin urmărirea unor interese electorale ale guvernelor care organizează alegerile. (…) Orice semnal care încurajează structurile executive să se aplece cu responsabilitate pentru asigurarea dreptului la vot al persoanelor care trăiesc în afara granițelor țării de origine este extrem de important. În ceea ce privește Partidul Național Liberal, introducerea votului prin corespondență în legislația electorală reprezintă prioritatea zero”, spune Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Alina Gorghiu face parte din Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Moțiunea pentru rezoluție se depune cu semnăturile a cel puțin 20 de membri ai Adunării din cel puțin cinci delegații naționale. Rezoluțiile reprezintă decizii ale APCE asupra unor chestiuni pe care Adunarea este abilitată să se pronunțe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.