Moțiunea de cenzură, respinsă

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă miercuri de Parlament.

S-au înregistrat 161 de voturi „pentru” și 8 „împotrivă”, în condițiile în care aleșii PSD și ALDE nu au votat. Ca să fie adoptată moțiunea ar fi trebuit să întrunească cel puțin 233 de voturi pentru.

Cotidianul.ro vă prezintă principalele momente din timpul dezbaterii moțiunii.

Update: Parlamentarii PSD și ALDE asigură cvorumul de ședință la moțiunea de cenzură, dar nu votează.

Update: Schimb de replici printre hohote de râs între Băsescu, Dragnea și Tăriceanu.

Foto Lucian Alecu

Tăriceanu: ”Fiecare cu gaşca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetăţenii”.

Băsescu: ”Aşa este. Am văzut câţi sunteţi cu cetăţenii, numai zilele ăstea, prin Piaţa Victoriei, şi vă mai pot spune ceva: se vede câţi sunteţi cu cetăţenii că toţi v-aţi pitit de frică, că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiţi de cetăţeni? Vorbiţi cu ei la telefon”.

Tăriceanu: ”Să ştiţi că pe mine mă sună şi noaptea, nicio problemă, n-aveţi grijă”.

Băsescu: ”Spuneţi cinstit, câţi vă înjură zilele acestea?”

Tăriceanu: ”Să ştiţi că e greu să depăşească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră.”

Dragnea, zâmbind: ”Domnilor preşedinţi Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţă vă invit la mine în birou să continuaţi discuţia”.

Tăriceanu: ”La un whisky?”

Dragnea: ”Ăă. Nu.”

Update: Călin Popescu Tăriceanu

„Domnilor din opoziție, românii sunt preocupați de corupție, dar trebuie să vedeți toată corupția, cea a instituțiilor de forță o vedeți?
Fostul șef operativ al SRI și-a dat demisia în mijlocul unui scandal de corupție, cu vacanțe exotice.
Procurorul șef al DNA este și ea implicată în acest scandal și parte a binomului SRI-DNA.
Vă amintesc cazul Marianei Rarinca și vă amintesc că cei vinovați au fost promovati de domnul presedinte de facto al partidului, dl Iohannis.
Domnul Iohannis refuză să înapoieze statului banii datorați pentru închirierea unei case, deși există o sentință.
Cei numiți să conducă instituțiile de forță sunt corupți de putere. Tot ei cred că mai sunt în măsură să îi controleze pe cei aleși de cetățeni.
Avem informații că ei folosesc miniștri și guverne, cum a fost cazul doamnei Pruna, pentru a obține și mai multă putere. Ați văzut zâmbetul lui Iohannis de ieri din Parlament. Este pregătit să dezbine România pentru a obține mai multă putere și un guvern al lui. Avem un președinte al dezbinării. Ironia soartei.

Update: Kelemen Hunor

„Preocuparea noastră e dacă există separarea puterilor în stat sau este doar o ficţiune. Răspunsul meu este clar şi vă spun cu profundă tristeţe. În România este tot mai greu să spui că există stat de drept, şi asta de ani de zile. Dacă legile nu sunt aplicate şi respectate mai putem vorbi de stat de drept? Dacă de 5 ani, articole din Legea Educaţie nu sunt puse în aplicare şi nu se sancţionează…
Cum să existe stat de drept dacă decizii CCR sunt doar texte scrise pe hârtie? Decizia CCR care stabileşte că interceptările SRI nu pot fi făcute, dar ei deschid dosare pe interceptări făcut de SRI?! În CSAT au fost luate decizii prin care serviciile au fost cuplate cu organele de urmrire penală, iar deciziile nu sunt publice.
Statul de drept nu există pentru că separaţia puterilor în stat este o glumă proastă. De ani buni deciziile majore nu mai sunt luate de cei aleşi. Există puteri care nu acceptă control, dar tuturor le place să dicteze decizii majore. România, din păcate, nu e guvernată şi uneori pare a fi neguvernabilă. (…)Nu are cum să existe un stat de drept major când legiferarea se face prin asumare, prin ordonanţe. Ce se va întâmpla cu Guvernul Grindeanu nu mai are importanţă deosebită, cu greşelile guvernului şi neştiind ce vor să facă iniţiatorii moţţiunii dacă Guvernul pică, nu poţi vota nici împotrivă şi nici pentru
Cum va arăta ţara noastră mâine depinde doar de noi, dacă nu stabilim un set de valori, dacă nu stabilim că, indiferent cine e la guvern, nu va folosi ordonanţele de urgenţă, vom pierde timp şi compromite viitorul generaţiilor care urmează”.

Update: Nicușor Dan

„Cu mult efort, societatea românească a construit niște mecanisme. La 1.00 noaptea, au vrut să șteargă acest efort după bunul plac.
Știm cu toții că nu domnul Grindeanu a inițiat aceste modificări, ci domnul Dragnea. Domnul Grindeanu se putea opune, dar a fost laș, a pus interesele țării mai prejos de interesele șefului de partid, și pentru asta și-a pierdut încrederea. Am văzut cu toții cum ministrul Justiției l-a mințit în ședința de Guvern pe primul ministru. Un astfel de prim ministru și-a pierdut încrederea.
Vi-l închipuiți pe domnul Grindeanu discutând de la egal la egal cu Angela Merkel? Nu, pentru că și-a pierdut încrederea”.

Update: Raluca Turcan

„Niciun Guvern nu poate să ia decizii pe furiș, în toiul nopții, pentru protejații politici și să spere că acest lucru va rămâne fără consecințe. Nicicând în istoria României moderne un Guvern nu a îndrăznit să fie atât de fățiș complicele hoților, absolvindu-i de pedeapsă. Niciun Guvern n-a cutezat să dea o ordonanță care-i șterge o acuzație șefului principalului partid de guvernământ. (…) Din punct de vedere democratic, singura soluție corectă pentru dumneavoastră, domnilor Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu, este demisia de urgență a dumneavoastră, dar mai ales a Cabinetului care poartă cea mai directă responsabilitate pentru un gest fără precedent în istoria României„.

Foto Lucian Alecu

Update: Liviu Dragnea

„Când v-aţi referit la ordonanţă ruşinii, v-aţi referit la cea a doamnei Prună, adoptată în 24 de ore? Şi PNL, şi USR, alături de preşedintele Iohannis, se pare că nu sunt interesaţi decât de recâştigarea rapidă a unui capital politic, asumându-şi riscul să dezbine România. Aţi introdus o moţiune ipocrită. Această moţiune nu este decât o notă de subsol la discursul slab de ieri al preşedintelui Iohannis. Acest guvern a făcut pentru români într-o lună cât n-a făcut PNL şi USR într-un an. Cât credeţi că veţi mai duce această bătălie? O lună, un an, patru ani? Lăsaţi guvernul nostru să guverneze! Moţiunea atacă o problemă în faţă căreia guvernul s-a repliat deja. Guvernul va lua şi alte măsuri pentru stingerea unui conflict nedorit. Sper că sunteţi conştienţi cu toţii că dacă Guvernul nu a adoptat aceste măsuri, acestea nu trebuie făcute. Ele trebuie făcute pentru a feri judecătorii. Pentru Codul Penal, zdrenţuit de peste 100 de decizii ale CCR, cine îşi asumă răspunderea?”

Foto Lucian Alecu

Update: Cătălin Predoiu

„Dle prim-ministru, nu mă îndoiesc că aţi studiat câteva aliniate din coduri, ce nu ştiţi este despre munca noastră, a tuturor.

Codurile au fost unele dintre puţinele lucruri din România şi trebuie să le apărăm. Spre deosebire de ordonanţă dv, a ruşinii, Codurile au fost dezbătute aici, în comisii, în parlament. Codurile au fost făcute transparent aici, în văzul tuturor”.

Update Sorin Grindeanu: Președintele Klaus Iohannis a demonstrat că își dorește să pună „cât mai degrabă” Guvernul său.

„E greu să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiectul. Mă aşteptam la o o abordare profesionistă din partea PNL atunci când a susţinut această moţiune. Dar l-au trimis pe Cătălin Predoiu să o susţină, un ministru care a coordonat două legi privind Codurile Penale, pe care CCR le-a amendat.

Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba de o ordonanţă pe graţiere. Cred că cineva din PNL, cu mai multă experienţă, putea să susţină această moţiune. Cred că colegii din PNL au dat socoteală la alegeri. Parlamentarii USR – lipsa de experienţă i-a făcut să se asocieze cu PNL, pe care până ieri i-au criticat. Sper să salveze România mai bine decât prin somn.

Ați auzit ieri discursul președintelui României. Dincolo de lozinci și încercarea de a se agăța de protestele românilor pentru a-și reface credibilitatea, cred că a reieșit un lucru destul de clar — dorința arzătoare a domnului președinte Iohannis să pună cât mai degrabă din nou ‘Guvernul meu’. Avem deja experiența unui astfel de Executiv, pe care istoria îl va reține ca și Guvernul zero

Acum nicio lună aţi votat acest guvern şi ne-aţi acordat încredere. Este responsabilitatea noastră să avem permanent uşile deschise către toţi primarii, preşedinţii de CJ, indiferent de culoarea politică.

Dincolo de programul de guvernare, nu putem să ignorăm ce s-a întâmplat. Cred că românii care au ieşit în stradă au dreptul să o facă.
Îmi explic public aprecierea pentru jandarmii care şi-au făcut datoria. Mulţumesc Jandarmeriei Române. Am văzut foarte multă creativitate, am citit multe comentarii şi mesaje. Voi aprecia întotdeauna orice critică dacă are în spate argumente, dar nu voi accepta ura faţă de familie şi copii.
Mă aşteptam ca discurusl preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie.
Avem părinţi, soţie şi copii care au ajuns să se urască.

Nu pot accepta că există două Românii. Mulţumesc tuturor instituţiilor media şi liderilor de opinie care s-au exprimat în sensul toleranţei. Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români. Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care Ordonanţă 13 le-a generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis că nu găseşte binele în această ordonanţă. De aceea am convocat guvernul să o abrogăm. Îmi doresc ca la aceeaşi masă să stea parlamentari, jurişti, magistraţi, specialişti în drept, să găsească o soluţie în aspectul legislaţiei penale. Guvernul va susţine lupta anticorupţie. Vă promit să guvernul va fi unul al dialogului pe marile subiecte care privesc această societate. Respectarea legilor este unul dintre factorii fundamentali care aduc bunăstare în această ţară. Mă angajez ca acest guvern să poarte un dialog permanent cu românii, să se consulte cu românii. Azi mă vedeţi din nou, vă rog să aveţi deplină încredere în guvernul pe care îl conduc, în colegii noştri miniştri şi să respingeţi această moţiune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.