Motivarea ÎCCJ în cazul Toni Greblă

Procurorii DNA au suferit o înfrângere în Cazul Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale care a demisionat după ce a fost acuzat de DNA de înfracțiuni de corupție, scrie B1.ro.

După ce a petrecut 24 de ore în arest în arest preventiv, judecătorul de drepturi și libertăți a refuzat să emită mandat de arestare pentru 30 de zile.

Instanța supremă a decis, pe 19 martie, ca fostul judecător CCR Toni Greblă să fie cercetat în continuare în stare de libertate, decizia fiind definitivă.

„Din punct de vedere al Judecătorului de drepturi și libertăți nu a fost argumentat, nu a fost dovedit un comportament în sarcina inculpatului Toni Greblă care să genereze o astfel de măsură, aspect învederat și în hotărârea Scundeanu c. România din 16 februarie 2010, CEDO, care a sancționat utilizarea excesivă a noțiunii de pericol pentru “buna desfășurare a procesului penal” în situații abstracte sau diferite.

Trecând peste formalismul generat de conținutul solicitării, care face referire în mod constant la indicii și nu la probe așa cum cer textele de lege arătate și la suspiciuni rezonabile și nu la probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că împotriva inculpatului Toni Greblă trebuie luată măsura arestului la domiciliu; însă respectând exigențele CEDO, și toate reglementările ce vizează buna desfășurare a procesului penal, prin raportare la toare argumentele expuse și ca o consecință direct a celor constatate, Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că judecarea inculpatului Toni Greblă în stare de libertate prin neluarea nici unei măsuri preventive se circumstanțiază cerinței și criteriilor stabilite pentru asemenea situații, și nu sunt de natură să impună luare vreunei măsuri”, scrie în raportul de motivare în cazul fostului judecător CCR Toni Greblă.

Greblă este acuzat de trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

De asemenea, este acuzat de favorizare a făptuitorului şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Greblă a fost reținut pe 10 martie pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Vezi aici raportul ÎCCJ

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.