Motivarea instanței pentru refuzul majorării pedepsei lui Adrian Năstase

Magistraţii Tribunalului Bucureşti arată în motivarea deciziei că fostul premier Adrian Năstase a scăpat de un an în plus de închisoare pentru că este deţinut model şi un bun familist.

După decizia Tribunalului Bucureşti care a respins cererea DNA de majorarea a pedepsei cu un an, Adrian Năstase rămâne cu pedeapsa de 4 ani de închisoare.

Procurorul DNA a cerut pe 28 aprilie un spor de pedeapsă de un an la cei patru, pentru ca Năstase să execute cinci ani de închisoare după comasarea celor două sentinţe în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”.

„Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale, micromediul persoanei condamnatului, relaţiile acestuia pe diferite planuri, (…) gradul integrării sociale sub multiplele sale aspecte: profesională, familială, cultural – obstească, conduita condamnatului după comiterea faptei sunt argumente care converg către concluzia că în prezenta cauză faţă de condamnatul Adrian Năstase nuse impune sporirea pedepsei de bază”, se arată în document.

De asemenea, magistraţii au apreciat faptul că fostul premier s-a prezentat la toate termenele de judecată şi a ales să vină singur la penitenciar după ce a primit cea de-a doua condamnare.

Instanţa supremă i-a condamnat, în data de 6 ianuarie, pe Adrian Năstase în dosarul Zambaccian la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. Acesta a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.