Motivarea instanței prin care a respins eliberarea condiționată a lui Copos

Judecătoria Sectorului 5 a respins pe 25 februarie cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri George Copos, astfel că acesta rămâne în spatele gratiilor.

Potrivit motivării deciziei, Copos „nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte şi nici nu a demonstrat că a făcut eforturi reale pentru reinserţie socială”. După ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani, Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit că acesta întruneşte condiţiile pentru a fi pus în libertate şi a trimis instanţei propunerea.

Copos a scris chiar şi lucrări ştiinţifice pentru a putea fi eliberat mai repede, însă magistraţii au apreciat că pedeapsa nu şi-a atins scopul: „(…)petentul-condamnat nu a intenionat să-ţi formeze, în esenţă, o conduită corectă faţă de ordinea de drept şi să depună eforturi reale pentru reinserţie socială”.

„Condamnatul a sustinut ca, de-a lungul anilor, a achitat toate obligatiile fiscale pe care le-au avut societatile pe care le administreaza, insa a fost condamnat tocmai pentru faptul ca s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 lei noi, n.r.), prin ascunderea sursei impozabile”, a scris, de asemenea, judecatorul in motivare.

Nici faptul că a respectat Regulamentul de ordine interioară al penitenciarului nu a convins instanţa, care a precizat că disciplina este obligatorie, în caz contrar existând riscul sancţiunii.

Instanta a mai aratat ca, la data la care s-a stabilit ca George Copos intruneste conditiile pentru a fi eliberat conditionat, acesta executase 322 de zile de inchisoare. Din pedeapsa i-au mai fost scazute zilele primite pentru ca a scris lucrari stiintifice in timp ce era incarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

„Tinand cont ca a executat efectiv doar 322 de zile inchisoare, ca se afla in executarea pedepsei rezultante de patru ani inchisoare in care au fost contopite trei pedepse pentru savarsirea unor fapte penale cu consecinte grave asupra bugetului statului, consecinte care se rasfrang si asupra calitatii vietii fiecarui cetatean, instanta apreciaza ca reeducarea condamnatului prin insusirea unui comportament care sa implice respect fata de ordinea de drept nu a fost realizata la acest moment procesual”, a scris judecatorul in motivare.

Copos a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 5 şi urmează să fie judecată pe data de 7 aprilie.

Condamnat în dosarele Loteria 1 şi transferul de jucători, Copos a primit 4 ani de detenție, după ce Tribunalul Bucureşti a decis să nu-i aplice un spor de pedeapsă, în urma contopirii celor două condamnări.

Copos este judecat, de asemenea, în dosarul Loteria II, fiind acuzat
de mai multe infracţiuni, respectiv manipularea pieţei de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri, folosirea de informatii privilegiate pentru dobândirea de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă.

Următorul termen în această cauză a fost stabilit pentru data de 10 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.