Motivele pentru care CE poate deschide o anchetă în cazul Ungariei

Comisia Europeană și-a exprimat îngrjorarea în legătură cu noua legislație a imigrației adoptată la Budapesta și a trimis autorităților ungare o scrisoare semnată de directorul general pentru migrație și justiție al executivului european.

Scrisoarea, publicată de presa ungară, critică în primul rând noile dispoziții din Ungaria prin care imigranții sunt retrimiși în Serbia și primesc interdicția de a intra în UE timp de un an. ”Cererile pentru protecție internațională depuse la frontieră sunt declarate nule pe motiv că imigranții au tranzitat anterior Serbia”, se arată în scrisoarea oficialului european, trimisă Budapestei pe 7 octombrie.

Comisia solocită Ungariei să explice cum se conformează legislației europene, atât timp cât nu înregistrează în zona de tranzit de la frontieră decât 100 de imigranți pe zi și autoritățile iau decizia expluzării imigranților în mai puțin de o oră de la depunerea cererii. Comisia Europeană este îngrijorată că autoritățile ungare nu îi intervievează pe imigranți și îi retrimit în Serbia, un stat căruia imigranții nu îi pot constesta statutul de ”țară sigură”. Se mai arată în scrisoare că autoritățile ungare nu le oferă imigranților informații gratuite și nici servicii de traducere. Mai mult, imigranții ar fi reținuți fără să li se explice de ce se recurge la această măsură și nici cum pot contesta decizia. La fel, imigranților care ajung în Ungaria nu li se explică cum pot contesta respingerea unei cereri de azil, iar intervalul în care ar putea face acest lucru este prea scurt.

Comisia cere Budapestei să comunice câte cereri de protecție internaționala au fost respinse, câte dintre aceste respingeri au fost contestate și câte dintre ele privesc copii și alte persoane vulnerabile.

Autoritățile ungare au la dispozitie două săptămâni pentru a răspunde solicitărilor primite pe data de 7 octombrie. După ce vor face aceasta, Comisia va putea decide deschiderea unei anchete.

Guvernul Ungariei a modificat legislația imigrației în lunile iulie și septembrie, argumentand că astfel își va putea proteja mai bine frontierele și va putea urgenta procedurile obținerii dreptului de azil. Astfel a apărut și celebrul gard de sârmă ghimpată de la frontiera cu Serbia. Sute de imigranți au sărit acest gard, dar mulți dintre ei au fost imediat arestați și acum sunt judecați. Majoritatea sunt sirieni și irakieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.