×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:19
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
O Diasporă mai zgârcită?
Motivele pentru care românii trimit acasă tot mai puțini bani

De când s-a amplificat migrația pentru muncă a românilor, s-au tot numărat banii trimiși acasă de ai noștri. Curiozitatea este că, deși România nu știe oficial câți români muncesc departe de România, se știe cu certitudine câți bani trimit în țară. Euro cu euro, cent cu cent. Astfel că statisticile BNR au ajuns să arate faptul că, în primele cinci luni din acest an, investiţiile străine au depăşit, în premieră, sumele trimise acasă de românii plecaţi în străinătate.

Ca să aflăm de ce românii au ajuns să trimită tot mai puțini bani acasă, i-am întrebat pe lideri de asociații implicați în viața comunităților pe care le reprezintă, din Italia și Spania, acolo unde suntem cei mai numeroși.

Înglodați în datorii la băncile spaniole

Adriana Puică, președinta Asociației de Români din La Plana, Spania:

Da, este adevărat, știm că se trimit mai puțini bani în România din Spania, situația noastră. Ne-o spun agenții economici localizați aici. Explicația ne este greu sa o dăm, nu am centralizat răspunsurile. Aș putea să vă dau câteva puncte de vedere ale unora: În urma crizei economice de acum câțiva ani, printre cei mai afectați prin pierderea locului de muncă sau diminuarea salariului au fost emigranții. Știm că din rândul emigranților din Spania, românii sunt cei care au accesat cu mai mult curaj ceea ce ofereau băncile la momentul respectiv, adică: ipoteca la cumpararea unui apartament sau rata la cumpărarea unei mașini. Toate acestea, la care adăugăm, în unele cazuri, pierderea locului de muncă (traiul zilnic fiind susținut doar cu un ajutor de somaj), în alte cazuri scăderea salariului, cu toate cheltuielile lunare rămânând la fel, au dus la scăderea sumei ce se trimitea în țară celor apropiați. De asemenea, mai este întâlnită și situația în care ni se spune că familiile au preferat să își aducă aici copiii. Pentru a studia în Spania. Mulți spun că fac o economie destul de importantă și că, în același timp, oferă copiiilor un alt viitor. Știm că există lipsă de încredere a românilor emigranți în sistemul public românesc, în special cel educațional. În Spania, ne confruntăm și acum cu o rată a șomajului destul de mare. Per ansamblu, motivul pentru care se trimit mai puțini bani în România este acesta: veniturile românilor rezidenți în Spania au scăzut în ultimii ani, în timp ce cheltuielile au rămas aceleași.

Motive multiple de a investi în Italia

Gabriel Pârjolea, consilier cultural, Roma, Italia:

Din punctul meu de vedere, motivele sunt mai multe: o aşezare a emigrației românesti, aflată la a doua sau a treia generație, cu eliminarea opțiunii de întoarcere deocamdată în ţară; decesul celor apropiați, cărora copiii aflați în străinătate le trimit lună de lună bani pentru traiul de zi cu zi; dificultatea obținerii unui loc de muncă stabil, deci, implicit, crearea de rezerve economice pentru perioade dificile in țările de reşedință; nu în ultimul rând, lipsa unei stabilități politice și legislative care ar putea motiva investiții în țară (case, societăți comerciale sau conturi bancare).
De asemenea, un sistem social bolnav, aproape în moarte clinică, în ceea ce privește fiscalitatea, sănătatea, învățământul și administrația publică. Aș adăuga și incapacitatea politicului, ba mai mult, sfidarea cu care suntem tratați de către TOATE formațiunile politice din România, în raporturile aproape inexistente dintre noi, românii emigrați și domniile lor.
Ca o concluzie, românii din afara granițelor au găsit alte opțiuni de a investi banii, cu siguranță în țările de adopție.

Ne construim locuințe în alte țări

Daniel Țecu, președinte Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE):

Primul motiv pentru care românii din Diaspora au trimis mai puțini bani este acela că, din cauza crizei, nu mai primesc așa mulți bani ca înainte. Faptul că o parte dintre acești români s-au acomodat în țara în care au decis să locuiască și au decis, poate, să nu se mai întoarcă în țară poate explica un al doilea motiv. Să nu uităm că unii dintre ei își construiau case în țară. Acum, foarte mulți își cumpără sau își construiesc case în țările de adopție. Foarte mulți trimiteau banii în tară, familiilor, deci părinților și copiilor rămași acasă. S-a observat, însă, că unele familii, numeroase de altfel, și-au luat copiii cu ei, și chiar părinții, iar astfel, motivul de a trimite bani în țară a dispărut.

BNR a anunțat, foarte recent, că datele băncii naționale arată că în primele cinci luni din acest an investiţiile străine directe (ISD) au însumat 1,444 miliarde de euro, în timp ce remiterile au fost de 1,425 miliarde de euro, reprezentând 98,6% din totalul ISD. Raportul dintre remiteri şi ISD a fost de peste 100% în ultimii 10 ani şi s-a apropiat chiar de 200%.

Cei doi indicatori (ISD și remiteri, n.red.) „au ca numitor comun criza“, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie al băncii centrale. În anii dinaintea crizei din 2008-2010 şi în perioada ulterioară, inclusiv în 2016, raportul dintre sumele trimise acasă – remiterile – din străinătate de către expaţii români, pe de-o parte, şi investiţiile străine realizate de companii, de cealaltă parte, a fost supraunitar, în sensul că remiterile erau mai mari decât investiţiile. Dar în primele cinci luni, acest raport a devenit subunitar, remiterile fiind, în premieră, depăşite de investiţiile străine.

Simona PopescuPublicat Sâmbătă, 19 august 2017
8650
 | 6
 | 35
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandare
0
Ar fi fost foarte util un grafic in care sa avem remiterile si investitiile pe ultimii x ani care fac subiectul articolului. Cand scrii despre economie ajuta sa ilustrezi articolul cu grafice. Studiaza cum fac altii care se pricep, de exemplu... "The Economist".
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
pastarnac
0
au batjocorit intentionat romanii, cu de ex varianta "roma", cersetori, cuib de sobolani etc, ce Universitate sau firma isi va dori sa tina pa salariu unu descris ca mai sus, cu ingaduintza burgheziei capitaliste la putere in Romania, care au distrus tot pacolo, iar acum iau distrus si pe cei dinafara. Doi colegi la Uni, un bulgar professor, o luna pan la pensie - dat afara. Un altul, un roman, associated professor, dat afara etc etc. Mai aveti tupeul sa asteptati bani?? Rusine bhaa. Dar daia nu se mai ntorc romanii napoi in tara, personalul acela inalt calificat pa care lati lasat cersetori pa drumuri. Spanii nau nici acum industrie pa sfert cat avea Romania inainte de 1989 can exportam tractoare, excavatore, utilaj greu, vapoare, locomotive, armament etc etc etc etc. Trezitiva bhaaa din abureala ciumei capitaliste, faceti comparatie cu de ex China, Tukmekistan si posibil multe altele care urmeza curind.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
crina
+7
Da putem sa despicam firul in patru. Dar nimeni nu spune ca economia unei tari nu poate sa se bazeze ( cum zicea si incuraja Dl Basescu) pe bani trimisi. Ea se bazeaza pe PRODUCTIE! Or ce se mai produce ROMANESC in Romania?????? Am fost acasa si am ramas socata de " cita voie buna " este in Romania. O tin din EVELIMENT in EVELIMENT, din chef in chef!!!!
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
ioc
+8
Motivul e foarte simplu, nu au la cine trimite.Aici nu a ramas decat guvernul, Iohanis și specialii , romanii de rand s' au cărat fiecare pe unde a putut, unde chiar daca uneori e umilit , tot e mai bine decât aici unde esti jumulit financiar de toți banii prin nenumarate taxe , impozite, asta e una și a doua, cine e nebun sa lucreze degeaba ???
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Bartolomeu
+6
Da este adevarat, mai trimiteam (la cunostinte, rude etc.), ceva valuta (nu multa) cu ocazia unor sarbatori , aniversari (in plicul cu felicitarea)! Am constatat ca nu mai ajung... la destinatar ! Am reclamat on-line la Posta Romana care mi-a raspuns ca nu raspunde de aceasta ( stiam si eu).Daca la nivel de ministru se fura si trebuie "dovedit" (desi exista paguba), ce poate sa invete un "simplu postas" (angajat al statului) din toate acestea? Cine pierde? In final Romania deoarece nimeni nu mai are incredere in institutiile sale! Bartolomeu
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Amin
-4
Si o sa trimitem tot mai putin Pana mor totu pisdistii palmierii sugatorii mustaciosii cacaciosii furaciosi Amin
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+4
@Lil : nu, draga, nu asta vreau sa spun, socialistii peste tot în lume au fost, si, pe-acolo pe unde-au ramas, mai sunt, absolut dezastruosi. National-socialisti, în realitate. Din SUA-n Europa. Vezi, în România, Petre Roman (când era socialist), Nastase Adrian, Ponta (si toate guvernele lor) ... Numai ca nici cu Isarescu nu mi-e rusine, care, speculând leul, jucându-se yo-yo cu el, în 1990, a distrus România (atât economiile statului si intreprinderilor, cât si-ale populatiei). The Sting, în versiune româneasca. Fara, însa George Roy Hill, Paul Newman si Robert Redford. Desi e vorba de-aceeasi situatie, si-anume de sali clandestine de joc.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+13
Nu , nu e o diasporă mai zgărcită ... ! Sunt mai multe hiene la noi ... , deghizate în magistraţi , agenţi ai serviciilor , poliţişti ... şi tot felul de funcţionari ticăloşi ... ! Iar peste toţi aceştia , o clasă politică obedientă acestora , a celor ce constituie ticălosul sistem ...
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Garibaldi
+15
Este bine sa fie spus adevarul ! Din momentul in care s-a vorbit de impozitarea banilor trimisi acasa ,postasii din toate catunele(ce au ramas fideli informatori ai primarilor) stiu cu exactitate cat si cand a primit cineva bani iar ,in toate catunele oamenii au un "pas" si cand apeleaza la primarii li se zice: lasa ca ai primit doua mii de euro stie toata lumea??? de unde? in plus au fost persoane carora li s-a impozitat efectiv banii primiti de la co pii . Cat despre faptul ca ar avea datorii la banci nu este real ,un credit contactat in occident nu este o povara ca in tara unde dobanzile sunt de trei ,patru ori mai mari asa ca ... romanii nu mai au incredere ! ..;au plecat cu anumite nevoi de bani,au muncit ,le-au rezolvat si surplusurile le investesc nu la "vedere" ca nu care cumva sa afle presa...
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
c.g.
+15
Dupa lecturare articol, comentarii, cred ca cea care isi spune '' Carla '' cam are dreptate si intelege ce si cum: '' Nu mai trimit bani pentru ca nu mai au de ce, majoritatea pe care ii cunosc mai vin in tara doar ca sa isi mai vada rudele sau sa mai repare ceva la casa, sa curete buruienile - si asta doar in vacanta din august. Toti au familiile acolo, o sa gasiti frecvent grupari in care sunt frati, surori, verisori, cumnati, etc ... '' ! Cei plecati afara cati sunt ei cam 3-4-5 milioane sau mai multi incet, incet, se rup de tara ROMANIA, au trecut aproape 28 de ani de cand avem dreptul la ''SALAM, AVORT si PASAPORT '', copii celor plecati s-au scolit in tarile unde au plecat parintii, presteaza si ei cea mai veche smecherie pe planeta-MUNCA, unii parinti au plecat la cele vesnice, iar legaturile cu tara se reduc inclusiv dispare motivatia de a mai trimite bani in ROMANIA ! Gargaragii si marionetele populeaza la greu zona politica, fie Putere, fie Opozitie, iar salariile nesimtite si pensiile nesimtite contrasteaza cu salariile, pensiile de mizerie de sorginte fanariota a majoritatii romanilor, iar nemerniciile astea fac ca alti si alti romani sa paraseasca tara fara remuscari in tari din occident care aspira forta de munca calificata si inalt calificata si datorita hibei din societatile respective: IMBATRANIREA POPULATIEI DIN LUMEA CIVILIZATA OCCIDENTALA ! Practic atentatele din lumea occidentala secera vieti, ranesc si romani care sunt prezenti in societatile respective ca prestatori in tot felul de munci, sau ca turisti atentatul din Barcelona Spania-Catalonia este edificator, lamuritor, ca romanii sunt prezenti in occident ! Tara noastra are nevoie de INVESTITII, LOCURI DE MUNCA ( circa1-1,5 mil. !) CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI, pentru a balansa dezechibrele a 28 de ani de balamuc nou de ruina economica in special altfel riscam sa fim faramati ca stat national unitar, azi suntem un NIMENI ECONOMIC care atrage un NIMENI POLITIC ! '' Ghinion ... !''
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 21 ore şi 48 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 17 ore şi 34 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 19 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 36 minute