Motivul pentru care Republica Moldova riscă să rămână fără gaze

Ruşii de la Gazprom ameninţă ca vor tăia gazul spre Republica Moldova, conform Digi24.

S-au adunat datorii de două ori mai mari decât ale Ucrainei, iar furnizorul moldovean de gaze anunţă că e tot mai des ameninţat de Gazprom cu oprirea completă a livrărilor. Mai grav e că România e legată la mâini. Exporturile de gaz românesc în Moldova sunt mici şi rare, iar singura zonă alimentată e un oraş cu 35 de mii de locuitori.

Moldova ar putea cumpăra gaze mai ieftine din Rusia. Potrivit unor estimări prezentate la adunarea generală a acţionarilor gigantului Gazprom, în următorii trei ani, preţul gazelor ar putea fi cu aproximativ 30 de dolari pentru 1000 de metri cubi mai ieftin decât în prezent.

Potrivit documentului citat de publika.md, în perioada 2015-2017, Gazprom se obligă să livreze în Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, cel mult 10 miliarde de metri cubi de gaze, la un preţ ce nu trebuie să depăşească 3,5 miliarde de dolari. Astfel, preţul mediu nu va depăşi 350 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Pe parcursul anului trecut, Republica Moldova, fară raioanele de est (Transnistria), a importat din Rusia peste 1 miliard de metri cubi de gaze. Preţul mediu anual de import a fost de aproape 380 de dolari pentru o mie de metri cubi şi s-a redus cu aproape patru la sută faţă de anul 2012.

Moldova va plăti mai puţin pentru gazul rusesc furnizat de Gazprom în primul trimestru al acestui an, transmite UNIMEDIA. Potrivit reprezentanților “Moldovagaz”, noul tarif ar putea fi de 311 dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu aproximativ 20 la sută mai mic față de cel din ultimul trimestru al anului trecut.

Purtătorului de cuvânt al președintelul “Moldovagaz”, Doina Deleu, spune că instituția a fost anunțată despre noua decizie acum câteva zile, iar în data de 1 aprilie, prețul gazului ar putea fi ajustat din nou. Începând cu 1 ianuarie 2015, Moldova importă gaze naturale din Rusia la prețul de 331,8 dolari pentru mia de metri cubi.

Analistii din Republica Moldova consideră însă că reducerea preţului are de-a face strict cu scăderea preţului petrolului şi cu tactica Rusiei de a influenţa jocurile politice de la Chişinau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.