Motreanu atacă șefia PNL

Candidatul-surpriză pentru funcția de președinte al PNL nu este Cristian Bușoi, ci nimeni altul decât fostul deputat Dan Motreanu. Deja liberalul este cel care se ocupă, de facto, de partid și de organizarea acestuia în răstimpul cât europarlamentarul Cristian Bușoi, noul secretar interimar al PNL, este prins cu treburile impuse de funcție la Bruxelles.

Motreanu i-a preluat atribuțiile lui Bușoi în baza unei înțelegeri tacite dintre aceștia, înțelegere care a fost pe placul atât al liberalilor, cât și pe al celor proveniți din fostul PDL. Însă faptul că Motreanu este agreat de majoritatea largă nu le-a căzut deloc bine celor doi candidați înscriși oficial în cursa pentru șefia partidului, Cătălin Predoiu și Ludovic Orban. Dacă pe Orban o parte din liberali îl susțin și-l creditează cu votul lor la congresul din 17 iunie, nu de aceeași simpatie se bucură Predoiu. Mai multe voci din interiorul formațiunii se așteaptă chiar ca acesta să-și retragă candidatura până la congres, ca să nu se facă de râs din cauza lipsei coeziunii sale cu PNL.

Dan Motreanu recunoaște că a preluat atribuțiile de secretar general ale lui Cristian Bușoi și chiar admite că opțiunile lor nu fac parte din vreo stratagemă ocultă, ci e mai mult o înțelegere în văzul tuturor. Motreanu face de-a dreptul cărări prin Camera Deputaților și Senat, la cele două grupuri parlamentare ale PNL, pentru a rezolva atât problemele administrative ale partidului, cât și pe cele care țin de comunicarea politică unitară.
„Organizarea unui congres și a alegerilor la care să participe în jur de 5.000 de oameni este cu adevărat o mare provocare. Gândiți-vă numai la locația din București pe care trebuie să o găsim disponibilă la acea dată, dar și la modalitatea transparentă și sigură în care trebuie să ne organizăm alegerile“, ne-a explicat Motreanu. Secretarul general din umbră spune că nu exclude să-și depună candidatura pentru șefia partidului și că, până atunci, îl va însoți pe Cristian Bușoi prin țară, pe la toate organizațiile. Deocamdată, nici europarlamentarul nu și-a exprimat tranșant intenția de „a ataca“ fotoliul de conducere al PNL.

O decizie favorabilă a justiției, unda verde

Dosarul în care Dan Motreanu este acuzat de luare de mită are încă multe termene de parcurs din cauza numărului de martori care refuză să compară în instanță. În varianta în care judecătorii vor lua o decizie favorabilă sau nu până la sfârșitul lunii viitoare, Dan Motreanu și Cristian Bușoi vor ști clar cu ce variantă de lucru vor ataca șefia PNL.

În cazul în care Motreanu va primi o condamnare sau dacă justiția nu va da vreun verdict la termen, acesta nu va candida. În acest fel, Bușoi rămâne cel care se va bate pentru poziția supremă în partid și care va avea șanse sporite față de contracandidații săi. Și asta, pentru că el este cel care se va bucura de sprijinul lui Motreanu și al organizațiilor care îl susțin pe acesta. În varianta în care fostul deputat va primi un verdict favorabil, Cristian Bușoi, la fel ca o mare parte din liberalii mai noi sau mai vechi se vor regrupa în jurul lui Dan Motreanu. Actualul președinte interimar al PNL, Raluca Turcan, tinde să gireze alternativa pe care o au la dispoziție Motreanu și Bușoi. Pe Turcan o interesează strict să ajungă președinta organizației de la Sibiu, motiv pentru care aceasta s-ar alinia și ea majorității lupilor tineri liberali. Și deputatul Ovidiu Raețchi, care anunțase că e posibil chiar să vizeze funcția supremă în PNL, s-a reorientat. Acesta ar viza mai degrabă un post călduț la vârful partidului, dar ca subordonat.

Cioloș, respins in corpore

Pe lângă Motreanu, europarlamentarul Cristian Bușoi se bucură în continuare și de susținerea lui Mihai Voicu, Marian Petrache și Teodor Atanasiu. Cu toate acestea, Bușoi amână anunțul privind candidatura sa strict din cauza procesului prietenului său Dan Motreanu. Dar, indiferent de taberele în care se poziționează, liberalii fac front comun decizional în privința parașutării în partid a lui Dacian Cioloș. Dacă Alina Gorghiu încă are mici regrete că fostul premier nu s-a înscris în partid după terminarea mandatului de la Palatul Victoria, restul vectorilor liberali de decizie de la centru și din teritoriu nici nu vor să mai audă de Dacian Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.