Mugur Isărescu, despre adoptarea euro la 1 ianuarie 2019

Aderarea la euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016, însă nu suntem încă pregătiți să facem pasul acesta, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care a declarat că România nu este pregătită pentru aderarea la euro, informează Digi 24.

Motivul principal pentru care nu suntem pregătiți pentru a adera la euro la 1 ianuarie 2019 este pentru că această aderare ar presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II), explică Isărescu.

„Părerea mea este că noi nu suntem în fața acestei anticamere, deși ar trebui să intrăm în 2016. Nu avem timp să facem pasul acesta. Ar trebui mai întâi să discutăm ce înseamnă ERM II, ce înseamnă tot acest exercițiu care este un exercițiu că economia stă unde trebuie ea să stea, cursul stă unde trebuie, prin forțele pieței, nu că îl sprijină, nu că îi pune proptele banca centrală, dobânzile sunt unde trebuie…. Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! În Uniunea Europeană sunt undeva în jur de 2%. (…) La noi, la valută sunt încă 14%. Să le aducem la 2% ne mai ia ceva timp. Deci noi, ăștia de la Banca Națională, care spunem că am fi cel mai bine pregătiți pentru a intra în zona euro…”, a explicat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, în comparație cu alte țări, avem în mare măsură un curs de schimb stabilit de piață, dar mai există probleme de credibilitate din cauza intervențiilor BNR motivate, în mare măsură, de excesul de lichiditate, a mai spus Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.