×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:12
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mugur Isărescu la pielea goală (LPG)

România este copleșită de un fel de mit Isărescu, mai ales la doamne, la funcționari publici și chiar la unii politicieni. Nu l-ar deranja nici cu o petală. Sunt oameni care l-ar vorbi de bine mai cu suflet decît pe Dalai Lama sau pe Maica Tereza, deși, ca model uman, se află la mii de ani-lumină de aceștia. Este chiar opusul lor, un hrăpăreț modern, destul de sărac în limbaj și care nu se dă în lături de la nimic. Luat la pielea goală (asta înseamnă LPG), Mugur Isărescu este nespus de departe chiar de imaginea sa exagerat de bună din România. Mugur Isărescu este un academician pîrît. Cartea sa este o strînsură de articole scrise, presupun, tot de el. Cu îngăduință, îl creditez ca autor, mai ales în tinerețe. Opera sa este totuși modestă și restrînsă. Academia Română, pe care a sponsorizat-o la greu de cînd l-a primit în rîndurile sale, ar trebui să-l avertizeze cu discreție. Mugur Isărescu vorbește greoi. Și presupun că și în scris se exprimă la fel. Eu îi urmăresc fiecare declarație publică. Nu mă interesează actorul Isărescu (uneori joacă bine rolul bancherului care nu știe nimic), ci informațiile de interes public formulate de el. Vă invit și pe dumneavoastră să faceți același lucru și, spre a vă convinge de afirmațiile mele, nu aveți decît să transcrieți, cuvînt cu cuvînt, sunet cu sunet, desfășurarea sa la microfoane și în fața camerelor de luat vederi. Abia atunci veți observa că declarațiile lui Mugur Isărescu sunt chinuite, formulate greoi, în fraze scurte, folosind cuvinte simple, cu pilde sau glumițe, și fără un nivel intelectual de mare academician sau bancher al României. Ne aflăm în fața discursurilor unui om extrem de emotiv, care se împiedică și în lexic, și în gramatică. Nu sunt un om de finanțe și nu dețin instrucția necesară pentru a evalua prestația sa de guvernator al BNR. Nu sunt eu cel chemat să măsoare strategia bună, catastrofală sau genială a guvernatorului Isărescu. Probabil că, în situația în care aș fi fost un specialist în bănci, ar fi trebuit să vorbesc și să scriu cam cum o face dînsul.

Pe mine mă interesează personajul Isărescu și omul. Personajul cu morgă, atoateștiutor și care s-a contrazis uneori ca un începător. Mugur Isărescu a călărit Banca Națională a României într-un mod care rămîne de evaluat pentru cei care îl vor urma. N-am acces la cheltuielile semnate de el și nici la beneficiile sale. Dar știu de prin Banca Națională că de ani buni angajații mănîncă la mai toate bufetele și restaurantele Băncii Naționale, de la Păltiniș la Sinaia, la BNR sau în Parcul Progresul, aproape zilnic, aceeași plăcintă cu merele cumpărate de la SC Măr SRL, firma de la Drăgășani a guvernatorului. Și dacă BNR cumpără mere, mănâncă cu mîndrie și legumele de la ferma guvernatorului, ba chiar îi beau și vinul, atunci, asta da afacere! E drept că „Vinul guvernatorului“ este încă departe de prețul la care îl vinde spre a-l oferi angajaților sau spre a-l trimite cadou de sărbători ambasadorilor prezenți la București. Printr-o casetă cu semnătura sa, reprodusă în format olograf, și cu două sticle marca „Vinul guvernatorului“, produs de Măr SRL din Drăgășani, se încalcă inclusiv Legea Băncii Naționale, cea care îi interzice (sau îi interzicea cu niște ani în urmă) guvernatorului orice activitate economică.

Guvernatorul BNR este și el un român și seamănă perfect cu politicienii de care, măcar aparent, stă departe. Și-a luat și el două apartamente într-un bloc al BNR, din care și-a făcut unul singur, și-a angajat fiica la afacerea de la Băneasa, de la care a mai luat două apartamente, restaurează de ani și ani la clădirile Băncii Naționale și lucrează cu aceeași firmă cu care a mai făcut lucrări și pe la casa sa de vacanță de la Siliștea Snagovului. De cîte ori îmi vin prieteni din provincie, îi plimb cu barca pe Lacul Snagov și le arăt casa lui Dinu Patriciu, insula cu biserica în care se zice că ar fi înmormântat Vlad Țepeș și casa lui Mugur Isărescu. Și de fiecare dată, mai ales vara, văd 3-4 oameni prin curte, care arată ca angajații BNR. Nu am acces la statele de plată de la BNR și nici la listele cu salariați. V-aș putea spune care dintre rudele unor mahări au sinecuri la BNR, cîți dintre cei care l-au sprijinit în formarea și administrarea proprietăților sale de la Drăgășani sunt acum directori în BNR. Și așa mai departe, spre a completa trăsăturile de om mic ale directorului BNR și ale soției sale, persoană uneori mai importantă pentru Bancă decît însuși guvernatorul.

Mugur Isărescu se află la final de carieră. Una peste alta, el se poate mîndri că a fost unul dintre cei mai longevivi și mai cîștigați jucători ai ultimelor trei decenii.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Marţi, 07 martie 2017
11672
 | 54
 | 26
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bucy Nasecsu
+2
Este o coada de topor vanduta finantei internationale. Daca v-ati uita mai bine, l-ati intreba cat a luat parandarat de la imprumuturile fmi, el si cu bashina. Este la fel de vandut ca marea majoritate a politicienilor. Cu timpul, a devenit mai impushcabil decat ilici. O peripateticiana ordinara.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
MI E SILA SA COMENTEZ DESPRE ISARESCU !!!!!AM CITIT ARTICOLUL SI SPUNE TOTUL !!!!CU STIMA MAESTRE ACELASI SOBOLAN SI MI PARE RAU CA SCRIEM UNEORI SAU DE CELE MAI MULTE CAZURI DEGEABA ASA NUMAI CA SA NE DESCARCAM NERVII !!!!!!!!
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Un cititor
+11
Saracul , are venituri lunare de 20 000 eura ( de cati ani ? ) si in conturi la diverse banci 50 000 de euro ! A reusit sa economiseasca in 25 de ani de Guvernator echivalentul a doua -trei salarii lunare ! Atunci nea' Gheorghe cu salariul minim pe economie de 15 -20 de ani cam cat ar putea economisi ?
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Dr Copy Paste
+13
Mugur Isarescu a fost la putere mai mult decit Nicolae Ceausescu... Romania mereu surprinzatoare...
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+8
Păi, care din cei ”bunii români” care se află mereu in fruntea bucatelor nu a fost sau nu este securist ? Toți sunt o apă și un pământ. Toți se ingrămădesc cu șantajele și mitele lor spre a avea acces la gura sacului spre a lua ceva. Deosebirea este că acest mugur mai are și ceva cunoștințe, se pricepe, spre deosebire de noua rasă de porci românească care se află in guvern sau parlament. Oricum o lege a lustrației se impune de mult, iar o altă lege care să nu permită mai mult de două mandate in orice funcție de stat, mai ales la primari, iarăși.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
magic
+10
Securistii, cei mai mari criminali din istoria acestui popor.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Bucy Nasecsu @ magic
+1
Este o coada de topor vanduta finantei internationale. Daca v-ati uita mai bine, l-ati intreba cat a luat parandarat de la imprumuturile fmi, el si cu bashina. Este la fel de vandut ca marea majoritate a politicienilor. Cu timpul, a devenit mai impushcabil decat ilici. O peripateticiana ordinara.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Coco Schampanel
+12
Ha,ha...e de-al nostru din binom,se hraneste din bidon...sa traiasca,sa-n floreasca,cu Valea Calugareasca...sanatate si multi bani,cu zaiber de Dragasani....
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Groza
+11
La vremuri noi tot noi la care s-au adugat alti parveniti,de la stanga la dreapta. Care au vrut in scurt timp sa aibe o stare materiala ca cei din vest ,prin orice mijloace.
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
Leon
+9
Ey, a mai pus Dl Isarescu mana si pe niste izvoare de apa minerala pe la Olanesti/Caciulata. Costa 200 Ron sa umpli o sticla..De la izvorul care pe vremuri era gratis
Publicat Miercuri, 08 martie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+28
MAI EXISTA SI FRATI CIOCLII MASONI FARA ONOARE SI FARA CARACTER SI EXISTA PROSTI , NU PUTINI NOI POPORUL CARE II SI CREDEM IMACULATI SI VIETATI DE BINE PENTRU NEAM SI TARA .....CATA INSELACIUNE SI cata HOTIE ......dar si prostia nu o putem neglija ......
Publicat Marţi, 07 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 10 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 54 minute
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 21 minute